ul. Zgierska 2/8, 91-002 Łódź


dr n. med. Zygmunt Trojanowski

specjalista chorób wewnętrznych i diabetologii


dietetyk - Urszula Sobiecka-Trojanowska
porady dietetyka w zakresie chorób cywilizacyjnych

Zapisy nr tel.: 602-395-601

PRYWATNY GABINET LEKARSKI

ul. Zgierska 2/8, 91-002 Łódź


dr n. med. Zygmunt Trojanowski
specjalista chorób wewnętrznych i diabetologii

dietetyk - Urszula Sobiecka-Trojanowska
porady w zakresie chorób cywilizacyjnych

PRYWATNY GABINET LEKARSKI

Prosty pomiar obwodu ciała na wysokości pępka wiele mówi o stanie zdrowia

Obwód pasa stanowi cenny wskaźnik stanu zdrowia. Badania przeprowadzone na ponad stu tysiącach dorosłych osób wykazały, że wysokie ciśnienie tętnicze, zaburzenia oddychania (nocny bezdech senny), wysoki poziom cholesterolu i cukrzyca występują częściej u mężczyzn z obwodem pasa powyżej 102 cm i u kobiet z obwodem pasa powyżej 88 cm w porównaniu do grupy osób szczupłych.

Czytaj więcej...

Reminiscencje żywieniowe po Biegu Piastów na 50 km w stylu klasycznym

   Najlepsi sportowcy w przeddzień ważnych zawodów zjadają pokaźne porcje makaronu, by w ten sposób zgromadzić zapas „wolnych cukrów” zapewniających maksimum energii. Jednak najnowsze badania w dziedzinie żywienia wykazały, że spożycie makaronu nie zwiększa naszego poziomu energetycznego ani wydolności. Trenerzy i dietetycy uważają nadal, że cukry złożone (skrobia) to odpowiednie pożywienie dla sportowców przed zawodami. Dowiedziono niedawno, że unikanie węglowodan ów zarówno cukrów wolnych (skrobi), jak i szybkich (prostych) przez dziesięć tygodni przed zawodami optymalnie poprawia wyniki sportowców. Badanie opublikowane w periodyku specjalistycznym Exercise and Sport’s Science Review, potwierdziło, że korzystniej jest wystrzegać się cukrów wolnych przed wysiłkiem fizycznym. Czołowi sportowcy już nie opychają się kluskami, makaronem, kopytkami, pierogami itd. ponieważ unikanie węglowodanów pomaga w restytucji organizmu do powtarzalnych wysiłków o dużej mocy.

Czytaj więcej...

Wiewiórka donosi

Nacisk lobby kardiologów i okulistów sprawił, że NFZ za ich zabiegi płaci znakomicie, a za inne - nie. Szpital chce oszczędzać, zaczyna od likwidowania łóżek na oddziałach internistycznych. Narodowy Fundusz Zdrowia płaci za internę hańbiąco mało. Tak samo jest m.in. z pediatrią i geriatrią.

Czytaj więcej...

Co z tymi mikroelementami

Pierwiastki takie jak cynk, selen, mangan, chrom, kobalt, jod, molibden, miedź są równie ważne dla funkcjonowania ludzkiego organizmu jak tlen, węgiel, azot czy siarka. Tematyka jest już całkiem dobrze rozpracowana naukowo. Niedobory pierwiastków śladowych dotyczą zdecydowanej większości Polaków. Przyczyn jest kilka: zaburzenie flory jelitowej przewodu pokarmowego prowadzące do zaburzeń wchłaniania. Właściwy skład flory jelitowej determinuje prawidłowe pH, od którego w głównej mierze zależy prawidłowe wchłanianie makro i mikroelementów.

Czytaj więcej...

Dlaczego populacja holenderska jest tak otyła

Podczas głodu w Holandii (1944/45) kobiety zaczęły rodzić dzieci z metabolizmem przystosowanym do małej ilości pożywienia, mimo iż ich matki nie miały przecież informacji o głodzie zapisanej w genach. Głodujące matki rodziły wtedy dzieci znacząco bardziej skłonne do otyłości i cukrzycy typu 2.

Czytaj więcej...

Polecane nowości na stronie