Dajmy przykład naszym dzieciom, zaprocentuje to w dorosłym życiu
Dzieci nie spożywają zalecanej ilości warzyw dziennie (minimum 400 g), chociaż wiadomo, że w porównaniu z innymi składnikami diety warzywa i owoce mają małą gęstość energetyczną (niski ładunek glikemiczny), zawierają spore ilości błonnika oraz zwiększają uczucie sytości po jedzeniu.
Miliony ludzi na całym świecie stosuje menu zbliżone do naszych przodków z okresu paleolitu
Nie jest to tylko sposób odchudzania się, a raczej styl życia, który pozwala zachować zdrowie i przy okazji poprawić figurę. Powinniśmy jedynie przestrzegać kilku zasad jedzenia ludzi pierwotnych, które nie są zbyt wymagające.
Dlaczego tak ważne dla zachowania zdrowia są „nasze” bakterie
Unijny smak chemii
W Unii Europejskiej 70 tys. przemysłowych związków chemicznych znajduje się w milionie zarejestrowanych urzędowo receptur na produkty codziennego użytku, w tym na żywność i napoje. Jemy i pijemy „zdrową chemię”, która nie musiałaby występować w formie przemysłowej w produktach żywnościowych, gdyby nie interes producentów i handlarzy.
Zmień nawyki żywieniowe z początkiem roku
Tłuszcze nasycone, kwasy tłuszczowe trans, sól oraz cukier spożywane w nadmiarze prowadzą do rozwoju chorób cywilizacyjnych. Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia nie powinno się zjadać więcej niż około 1 łyżeczki soli (5-6 g) dziennie. Sól jest dodawana do mieszanek ziołowych, istnieje ryzyko podwójnego solenia posiłków. Potrawy mają swój naturalny smak.