ul. Zgierska 2/8, 91-002 Łódź


dr n. med. Zygmunt Trojanowski

specjalista chorób wewnętrznych i diabetologii


dietetyk - Urszula Sobiecka-Trojanowska
porady dietetyka w zakresie chorób cywilizacyjnych

Zapisy nr tel.: 602-395-601

PRYWATNY GABINET LEKARSKI

ul. Zgierska 2/8, 91-002 Łódź


dr n. med. Zygmunt Trojanowski
specjalista chorób wewnętrznych i diabetologii

dietetyk - Urszula Sobiecka-Trojanowska
porady w zakresie chorób cywilizacyjnych

PRYWATNY GABINET LEKARSKI

Nadmiar przeciwutleniaczy może szkodzić

Większość doniesień prasowych podkreśla pozytywne skutki zjadania przeciwutleniaczy. Dzieję się tak, gdy naszym głównym źródłem przeciwutleniaczy jest żywność. Jeżeli jednak przesadzimy z przyjmowaniem przeciwutleniaczy jako suplementów, może to wywołać również negatywne skutki – donoszą naukowcy z Kansas State University. Badacze sprawdzali możliwość poprawienia metabolizmu mięśni szkieletowych, poprzez wykorzystanie przeciwutleniaczy. Paradoksalnie okazało się, że zbyt duża dawka przeciwutleniaczy daje efekt odwrotny. Przeciwutleniacze usuwając ze środowiska nadtlenek wodoru, który co prawda jest silnym utleniaczem, ale z drugiej strony wspomaga rozszerzanie się małych naczyń krwionośnych.

Naukowcy zwracają uwagę na delikatny balans pomiędzy odpowiednim poziomem utleniaczy i przeciwulteniaczy w naszym organizmie. Dopóki stosujemy przeciwutleniacze w celu pozbycia się nadmiaru szkodliwych związków, nie ma z tym problemu. Jednakże przesada w drugą stronę też może przynieść negatywne efekty. Są i opinie o suplementowaniu antyutleniaczy zdecydowanie negatywne. James Watson uznał, że najważniejszym osiągnięciem od czasu odkrycia DNA jest koncepcja uznająca przeciwutleniacze bardziej za przyczynę chorób nowotworowych, niż za środek zapobiegawczy. W 2014 roku w Journal of Cancer Institute uznano, że przeciwutleniacze (właśnie mamy wysyp na rynku suplementów) chronią komórki rakowe przed uszkodzeniem w równym stopniu co komórki zdrowe, blokują więc mechanizm działania radio i chemioterapii. Duże ostatnie badanie z 2014 roku opublikowane w The Journal of the American Medical Association na 230 tysiącach osób zażywających antyoksydanty pozwoliło sformułować wniosek, że istnieje związek pomiędzy przyjmowaniem antyutleniaczy, takich jak beta-karoten, witaminy A czy E, a większą śmiertelnością ogólną. Doradzamy umiar i rozwagę.

 

 

Polecane nowości na stronie