Dieta owsiana
Pączki dla cukrzyków
1 pączek średniej wielkości waży ok. 8 dkg i ma od 300 do 400 kcal, tyle ile ma 10 dekagramowy kotlet schabowy czy 10 dekagramowy pełnotłusty żółty ser. Dla porównania 10 dkg mandarynek zawiera 22 kcal. Zawartość tłuszczu w pączkach zależy od tego, jaki dobierzemy tłuszcz do ich smażenia oraz od wybranej techniki smażenia i dodatku spirytusu. Dobór odpowiedniego tłuszczu i odpowiedniej temperatury smażenia to sposoby na to, aby ograniczyć zawartość tłuszczu w pączkach. Nadmiernemu pochłanianiu tłuszczu zapobiega właśnie spirytus dodawany do wyrabianego ciasta.
Kobiety, które nadmiernie tyją w ciąży lub są niedożywione narażają swoje dzieci na otyłość
Nasze minimalne dietetyczne: a, b, c…
Warzywa można jeść bez ograniczeń, gdy nie mamy pewnych schorzeń przewodu pokarmowego, ponieważ wówczas mogą nasilać się dolegliwości. Duża zawartość błonnika zawarta w warzywach oszukuje głód. Błonnik daje uczucie sytości poprzez zwiększenie swojej objętości w żołądku. Ułatwia trawienie i poprawia przemianę metaboliczną.
Panierki tuczą. Mięso w grubej panierce i usmażone w tłuszczu jest niezwykle wysokokaloryczne. W przypadku ryb panierka może być bardziej kaloryczna niż sama ryba.
Kapusta poprawia przemianę materii zarówno świeża jak i kiszona zwiększa aktywność przewodu pokarmowego i reguluje pracę jelit.
Dlaczego pomimo tak wielu starań i wyrzeczeń nie chudnę?
Po pierwsze prawdopodobnie źle oszacowałeś ilość pochłanianych kalorii, przeceniłeś swoją aktywność fizyczną, źle rozplanowałeś posiłki i masz chroniczny deficyt snu. Muszę odchudzić się o 10kg, to jedno z głównych noworocznych postanowień, ale tylko 20% z nas dopina swego - chudnie i utrzymuje nową wagę. 2/3 odchudzających się deklaruje, że podjęło dietę dla zdrowia, ale niewielu faktycznie chudnie. Stosowanie diety odchudzającej to szczególna umiejętność, podobnie jak jazda na rowerze.