ul. Zgierska 2/8, 91-002 Łódź


dr n. med. Zygmunt Trojanowski

specjalista chorób wewnętrznych i diabetologii


dietetyk - Urszula Sobiecka-Trojanowska
porady dietetyka w zakresie chorób cywilizacyjnych

Zapisy nr tel.: 602-395-601

PRYWATNY GABINET LEKARSKI

ul. Zgierska 2/8, 91-002 Łódź


dr n. med. Zygmunt Trojanowski
specjalista chorób wewnętrznych i diabetologii

dietetyk - Urszula Sobiecka-Trojanowska
porady w zakresie chorób cywilizacyjnych

PRYWATNY GABINET LEKARSKI

Czym jest FOOD DESIGNER?

Food designer jest innowacyjnym projektowaniem żywności i gotowych dań, opartym na doświadczeniu związanym z przygotowywaniem jedzenia i konsumpcją i najnowszych trendach wykorzystujących wyniki badań naukowych. Krótko mówiąc to innowacja na talerzu! Na zachodzie ten kierunek jest bardzo popularny u nas jeszcze w powijakach. Jest to żywność reklamowana ze względu na domniemane wysokie walory zdrowotne.

Produkty do ich komponowania są bogate lub wzbogacane takimi składnikami jak: bakterie fermentacji mlekowej, błonnik pokarmowy, składniki mineralne, nienasycone kwasy tłuszczowe, aminokwasy, peptydy, produkty posiadające w swym składzie zamienniki sacharozy: oligosacharydy, alkohole wielowodorotlenowe, białkowe, glikozydowe substancje o intensywnej słodyczy, produkty posiadające w swym składzie zamienniki tłuszczu: białka, polisacharydy. W opozycji pozostaje żywność, której spożycie może wywoływać zagrożenie wystąpieniem niekorzystnych efektów zdrowotnych. Projektowane produkty żywnościowe zawierają aktywne składniki roślinne – fitozwiązki (glikozydy, izoprenoidy, tokotrienole, flawonoidy, flawonole, katechinamy, kantaksantyny, izotiocyjany, saponiny, olejki eteryczne, a także organizmy zawierające te substancje na skutek modyfikacji genetycznych. Naszym zdaniem, nie wszystkie, nie w każdym stężeniu flawonoidy, polifenole czy fitoestrogeny mają znaczenie prozdrowotne. Czasami jest odwrotnie.

 

Z grubsza naturalne składniki bioaktywne dodawane do tej projektowanej żywności to:

Substancje fitochemiczne (tzw. fitoncydy): związki polifenolowe, flawonoidy, karotenoidy, kofeina, glikozydy, fitosterole. Reklamowane jako przeciwdziałające chorobom układu krążenia, nowotworom, usprawniające procesy metaboliczne, poprawiające nastrój.

Bakterie fermentacji mlekowej (probiotyki): Lactobacillus acidophilus, L.

plantarum, L. rhamnosus, Bifidobacterium bifidum. Mają zapobiegać zaparciom, nowotworom jelita grubego, zmniejszać poziom cholesterolu, stymulować

układ odpornościowy.

Prebiotyki (oligosacharydy): rafinoza, stachioza, laktoza, oligofruktoza, oligogalaktoza, inulina. Stymulacja rozwoju probiotycznej flory jelitowej, zmniejszenie poziomu cholesterolu we krwi, zapobieganie zaparciom.

Cholina i lecytyna sojowa, rzepakowa, jajeczna. Usprawnienie funkcjonowania centralnego układu nerwowego, ułatwienie trawienia tłuszczów.

Błonnik pokarmowy: pektyny, beta-glukany, guar, alginiany, karageny, ksantan, ligniny, skrobia oporna, otręby. Przeciwdziałanie zaparciom, nowotworom

jelita grubego, zmniejszanie poziomu cholesterolu we krwi.

Poliole: sorbitol, ksylitol, maltitol, laktitol, izomalt. Zmniejszenie poziomu glukozy we krwi, hamowanie rozwoju próchnicy?

Aminokwasy, peptydy (kwas glutaminowy, kreatyna, karnityna, tauryna, tyrozyna, glutation, hydrolizaty białkowe, koncentraty i izolaty białkowe). Odbudowa tkanek, regulacja procesów metabolicznych, ułatwianie przyswajania składników mineralnych.

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 (kwas linolenowy, eikozapentaenowy, dokozaheksaenowy). Przeciwdziałają chorobom krążenia, hamują stany zapalne i alergię, umożliwiają prawidłowy rozwój układu nerwowego. Witaminy z grupy B, D i antyoksydacyjne (A, C, E). Z założenia regulują procesy metaboliczne, neutralizują wolne rodniki, stymulują układ odpornościowy.

Składniki mineralne: wapń, magnez, żelazo, cynk, selen, jod, mangan – ponoć dla zapewnienia prawidłowej mineralizacji kości, regulacja procesów metabolicznych, stymulacja układu odpornościowego.

Produkty przeciw starzeniu są ważnym segmentem żywności designerskiej. Mają pomagać w walce ze stresem oraz zaspokajające indywidualne potrzeby konsumentów. Są to produkty z grupy tzw. anti-ageing, głównie poprawiające wygląd skóry, wzbogacane dodatkiem witamin i związków mineralnych. Współcześni ludzie żyją szybko i w napięciu emocjonalnym. Projektantom wydaje się celowym wytwarzanie takich właśnie produktów odstresowujących. Są to najczęściej produkty zawierające wyciągi z zielonej herbaty i ziół.

Żywność projektowana wzbogacana zyskuje coraz większą popularność zarówno w Stanach Zjednoczonych jak i w Unii Europejskiej. Przyczynami takiej sytuacji są m.in. wzrost świadomości konsumentów, co do związku między zdrowiem a odżywianiem, zagrożeniami cywilizacyjnymi i wzrastającymi kosztami leczenia oraz starzeniem się społeczeństwa. W naszym odczuciu jest to typowy przykład myślenia życzeniowego. Wszystko, co najlepsze w żywieniu dla zdrowia człowieka, jak najwięcej. To zbyt piękne, aby było prawdziwe, przy czym komponowane wedle bardzo uproszczonego rozumowania. Myliłby się ktoś, że są to komponowane produkty przyszłości służące zachowaniu zdrowia. Wystarczy spojrzeć na cenę, aby zorientować się, co do prawdziwych intencji. Konsumenci w Polsce najchętniej spożywają jednak żywność funkcjonalną naturalną, która nie zawiera dodatków do żywności.

Polecane nowości na stronie