ul. Zgierska 2/8, 91-002 Łódź


dr n. med. Zygmunt Trojanowski

specjalista chorób wewnętrznych i diabetologii


dietetyk - Urszula Sobiecka-Trojanowska
porady dietetyka w zakresie chorób cywilizacyjnych

Zapisy nr tel.: 602-395-601

PRYWATNY GABINET LEKARSKI

ul. Zgierska 2/8, 91-002 Łódź


dr n. med. Zygmunt Trojanowski
specjalista chorób wewnętrznych i diabetologii

dietetyk - Urszula Sobiecka-Trojanowska
porady w zakresie chorób cywilizacyjnych

PRYWATNY GABINET LEKARSKI

Dieta makrobiotyczna - oczyszczanie organizmu z toksyn

Przechodzimy na ten sposób żywienia stopniowo. Redukujemy pokarmy pochodzenia zwierzęcego, cukry, produkty mleczne i powoli zaczynamy wprowadzać pełne ziarno i świeże warzywa. W założeniu ten sposób żywienia zawiera mało tłuszczu, a dużo złożonych węglowodanów. Bogata w błonnik, witaminy oraz składniki mineralne.

Jemy wszystkie warzywa i owoce, także nasiona dyni, słonecznika, roślin strączkowych (fasoli, soczewicy, soi, grochu), również ziarna wszystkich zbóż (np. gryka, proso, owies, żyto, jęczmień). Obieranie ze skórki jest zabronione. Ogółem: 50% pełnoziarnistego pieczywa, 25% sezonowych warzyw, 10% produktów białkowych, 5% owoców, 5% zup i 5% owoców morza. Dieta makrobiotyczna nie przewiduje mięsa, jaj, owoców tropikalnych ani przetworów mlecznych. Ważne kiszonki, którymi powinnyśmy kończyć każdy posiłek (z kapusty, selera lub ogórków). Składniki diety makrobiotycznej są proste, najlepszą formą jest spożywanie części żywności w stanie surowym. Posiłek przygotowujemy w parowarze, warzywa możemy blanszować. Mózg dopiero po dwudziestu minutach otrzymuje sygnał o sytości, powinniśmy zatem jeść wolno i dokładnie przeżuwać pokarmy. Po posiłku pijemy tylko niegazowaną wodę. Kolację jemy nie później niż 3 godziny przed snem.

 

Polecane nowości na stronie