ul. Zgierska 2/8, 91-002 Łódź


dr n. med. Zygmunt Trojanowski

specjalista chorób wewnętrznych i diabetologii


dietetyk - Urszula Sobiecka-Trojanowska
porady dietetyka w zakresie chorób cywilizacyjnych

Zapisy nr tel.: 602-395-601

PRYWATNY GABINET LEKARSKI

ul. Zgierska 2/8, 91-002 Łódź


dr n. med. Zygmunt Trojanowski
specjalista chorób wewnętrznych i diabetologii

dietetyk - Urszula Sobiecka-Trojanowska
porady w zakresie chorób cywilizacyjnych

PRYWATNY GABINET LEKARSKI

Jak odróżnić pieczywo sztucznie „ciemne” od razowego?

Wiemy, że przy zdrowym żywieniu powinno się jeść ciemne pieczywo. Przy wybieraniu pieczywa w większości przypadków musimy liczyć na uczciwość piekarzy. Producent powinien zamieścić dokładny skład produktu na etykiecie dołączonej do bochenka chleba. Tak jednak nie się dzieje. W większości kolor „oszukanego pieczywa” uzależniony jest od ilości użytego karmelu lub słodu jęczmiennego, więc nie ma możliwości dokonania oceny „na oko”. Prawdziwy chleb razowy będzie miał delikatny szaro-brunatny odcień, a chleb karmelizowany może mieć odcień brązowo-złoty. Chleb razowy powinien zawierać w swoim składzie mąkę razową, wodę, sól i drożdże, choć można już kupić chleb wypiekany na naturalnym zakwasie. Prawdziwy chleb razowy będzie także cięższy i bardziej zwarty. Ponieważ pieczywo jest cennym składnikiem naszej codziennej diety, warto poświęcić trochę czasu by wybrać najzdrowszy bochenek z mąki z pełnego przemiału, najlepiej z dodatkiem ziaren i nasion np. słonecznika czy dyni. Jeśli chcecie mieć stupropcentową pewność, że spożywacie pieczywo bez dodatkowych substancji barwiących, spulchniających lub konserwujących, proponuję samodzielny wypiek chleba na naturalnym zakwasie.

Polecane nowości na stronie