Jak odróżnić pieczywo sztucznie „ciemne” od razowego?
Wiemy, że przy zdrowym żywieniu powinno się jeść ciemne pieczywo. Przy wybieraniu pieczywa w większości przypadków musimy liczyć na uczciwość piekarzy. Producent powinien zamieścić dokładny skład produktu na etykiecie dołączonej do bochenka chleba. Tak jednak nie się dzieje. W większości kolor „oszukanego pieczywa” uzależniony jest od ilości użytego karmelu lub słodu jęczmiennego, więc nie ma możliwości dokonania oceny „na oko”. Prawdziwy chleb razowy będzie miał delikatny szaro-brunatny odcień, a chleb karmelizowany może mieć odcień brązowo-złoty. Chleb razowy powinien zawierać w swoim składzie mąkę razową, wodę, sól i drożdże, choć można już kupić chleb wypiekany na naturalnym zakwasie. Prawdziwy chleb razowy będzie także cięższy i bardziej zwarty. Ponieważ pieczywo jest cennym składnikiem naszej codziennej diety, warto poświęcić trochę czasu by wybrać najzdrowszy bochenek z mąki z pełnego przemiału, najlepiej z dodatkiem ziaren i nasion np. słonecznika czy dyni. Jeśli chcecie mieć stupropcentową pewność, że spożywacie pieczywo bez dodatkowych substancji barwiących, spulchniających lub konserwujących, proponuję samodzielny wypiek chleba na naturalnym zakwasie.