Nasz chleb powszedni
Pieczywo tuczy, jeśli chcemy się odchudzić, należy je poważnie ograniczyć jak każdą inną postać skrobi (mączne, kluski, makaron, ryż, ziemniaki itd.). Niemniej pozostaje istotnym elementem naszych posiłków i to niezależnie od choroby cukrzycowej jak nabiał, ryby, mięso, warzywa i owoce. Jak to z tym chlebem jest?
Co z tymi tłuszczami w diecie prozdrowotnej?
Zainteresowania naukowców i rządów dietetyczną rolą tłuszczów nastąpił po drugiej wojnie światowej. Grupa amerykańskich patologów wojskowych przeprowadziła dwa tysiące autopsji poległych żołnierzy w Korei. Celem było poznanie balistyki toru pocisków powodujących śmiertelne rany. W trakcie przeprowadzanych sekcji lekarze zwrócili uwagę na niepokojącą patologię, która nie była bezpośrednio związana z walką. U 30% ofiar tętnice wieńcowe pokrywały żółtawe złogi. U dalszych 40% stan naczyń wieńcowych był jeszcze gorszy.
Aktualnie uznana za najzdrowszą – dieta DASH
Grupa 22 ekspertów - m.in. diabetologów, dietetyków i specjalistów od psychologii jedzenia przyjrzała się 25 dietom - od Dukana, przez śródziemnomorską, po wegetariańską i wybrali ich zdaniem najzdrowszą.
Jak odróżnić pieczywo sztucznie „ciemne” od razowego?
Wiemy, że przy zdrowym żywieniu powinno się jeść ciemne pieczywo. Przy wybieraniu pieczywa w większości przypadków musimy liczyć na uczciwość piekarzy. Producent powinien zamieścić dokładny skład produktu na etykiecie dołączonej do bochenka chleba.
Łakomstwo – jak z tym walczyć. 10 przykazań
- Nigdy nie jedz łapczywie i szybko, szczególnie gdy jesteś głodny jedz powoli, starannie rozdrabniając w ustach każdy kęs.
- Jeżeli nie potrafisz powstrzymać się przed dojadaniem drobiazgów między posiłkami odnotuj to za każdym razem i następnie w perspektywie miesiąca porozmawiaj z kimś kompetentnym w tej dziedzinie.