ul. Zgierska 2/8, 91-002 Łódź


dr n. med. Zygmunt Trojanowski

specjalista chorób wewnętrznych i diabetologii


dietetyk - Urszula Sobiecka-Trojanowska
porady dietetyka w zakresie chorób cywilizacyjnych

Zapisy nr tel.: 602-395-601

PRYWATNY GABINET LEKARSKI

ul. Zgierska 2/8, 91-002 Łódź


dr n. med. Zygmunt Trojanowski
specjalista chorób wewnętrznych i diabetologii

dietetyk - Urszula Sobiecka-Trojanowska
porady w zakresie chorób cywilizacyjnych

PRYWATNY GABINET LEKARSKI

Hummus, co to takiego?

Hummus to pasta z gotowanej ciecierzycy, pasty sezamowej - tahini, oliwy, soku z cytryny i czosnku. Ciecierzycę jedzono na Bliskim Wschodzie i w Egipcie już jakieś 10 000 lat temu. Była popularną rośliną uprawianą w Mezopotamii i starożytnym Rzymie. Ziarna sezamu znano w Asyrii i Babilonii. Kto pierwszy zmieszał ziarna ciecierzycy i sezamu, nie wiadomo. Podstawą humusu jest ciecierzyca (cieciorka). Należy namoczyć ją na noc. Następnego dnia ciecierzycę płuczemy i zalewamy świeżą wodą, dodajemy sodę oczyszczoną i gotujemy przez 2-3 godziny, tak, aby dała się rozetrzeć w palcach. Następnie wrzucamy cieciorkę do blendera, dodajemy tahinę i mielimy do uzyskania gładkiej pasty. Dodajemy wyciśnięty czosnek, sok z cytryny, uprażony zmielony kumin, sól i oliwę. Do zestawu popularnych przypraw należą: oliwa z oliwek, kumin (niektórzy twierdzą, że to właśnie kumin daje humusowi właściwy smak), zatar - bliskowschodnia mieszanka przypraw: sezamu, sumaku, dzikiego tymianku, soli – może zawierać także hyzop, oregano, chili, pieprz i drobno posiekaną natkę pietruszki lub kolendry. Najczęściej hummus rozsmarowuje się na płaskim talerzu lub miseczce. Używa się do tego wypukłej strony łyżki w taki sposób, aby w humusie zrobić niewielki krater, w który wkładamy trochę ugotowanej cieciorki. Klasycznie podaje się go z pitą, ale można ją zastąpić macą lub bagietką. Hummus można jeść z sałatkami, pastami, kiszonymi warzywami, pieczonymi bakłażanami, falaflem, a nawet z szałarmą. Niezwykłe jest ponoć połączenie ciepłych chrupiących placków ziemniaczanych i humusu oraz buraczków, humusu i śledzi. Hummus jest popularny w Europie, zwłaszcza wśród wegetarian i wegan, ze względu na zawartość witamin i składników mineralnych: witaminę C, B6, kwas foliowy, żelazo, mangan, białko, błonnik pokarmowy i kwasy tłuszczowe jednonienasycone. Można go jeść na śniadanie obiad czy kolację, a podany z surowymi warzywami staje się zdrową przekąską. Bez obaw mogą go jeść osoby na diecie bezglutenowej, diabetycy i dzieci. Należy dodać, iż 100g humusu to ok. 170 kcal.

Polecane nowości na stronie