ul. Zgierska 2/8, 91-002 Łódź


dr n. med. Zygmunt Trojanowski

specjalista chorób wewnętrznych i diabetologii


dietetyk - Urszula Sobiecka-Trojanowska
porady dietetyka w zakresie chorób cywilizacyjnych

Zapisy nr tel.: 602-395-601

PRYWATNY GABINET LEKARSKI

ul. Zgierska 2/8, 91-002 Łódź


dr n. med. Zygmunt Trojanowski
specjalista chorób wewnętrznych i diabetologii

dietetyk - Urszula Sobiecka-Trojanowska
porady w zakresie chorób cywilizacyjnych

PRYWATNY GABINET LEKARSKI

Czym jest FOOD DESIGN?

Food design jest innowacyjnym projektowaniem żywności i diety, opartym na doświadczeniu związanym z przygotowywaniem jedzenia i konsumpcją a także najnowszych trendach wykorzystujących wyniki badań naukowych. Krótko mówiąc: to innowacja na talerzu! Na zachodzie ten kierunek jest bardzo popularny, u nas nadal raczkuje. Jest to żywność o wysokich walorach zdrowotnych (jej spożycie nie powoduje niekorzystnych efektów zdrowotnych): produkty bogate lub wzbogacane takimi składnikami jak: bakterie fermentacji mlekowej, błonnik pokarmowy, składniki mineralne, nienasycone kwasy tłuszczowe, aminokwasy, peptydy oraz białka, produkty posiadające w swym składzie zamienniki sacharozy: oligosacharydy,alkohole wielowodorotlenowe, białkowe, glikozydowe substancje o intensywnej słodyczy, produkty posiadające w swym składzie zamienniki tłuszczu: białka, oligosacharydy, polisacharydy, alkohole wielowodorotlenowe. W opozycji pozostaje żywność, której spożycie może wywoływać zagrożenie wystąpienia niekorzystnych efektów zdrowotnych. Zalicza się tu: produkty naturalnie zawierające lub wzbogacane biologicznie aktywnymi składnikami roślinnymi – fitozwiązkami (glikozydami, izoprenoidami, tokotrienolami, flawonoidami, flawonolami, katechinami, kantaksantyną, izotiocyjanami, saponinami, olejkami eterycznymi, a także organizmami zawierającymi te substancje na skutek modyfikacji genetycznych. Zatem nie wszystkie, nie w każdym stężeniu flawonoidy, polifenole, czy fitoestrogeny mają znaczenie prozdrowotne. Czasami jest odwrotnie.

Z grubsza naturalne składniki bioaktywne lub dodawane do żywności to: Substancje fitochemiczne(tzw. fitoncydy): związki polifenolowe, flawonoidy, karotenoidy, kofeina, glikozydy, fitosterole. Przeciwdziałają chorobom układu krążenia, nowotworom, usprawniają procesy metaboliczne, poprawiają nastrój.

Bakterie fermentacji mlekowej(probiotyki):Lactobacillus acidophilus, L. plantarum, L. rhamnosus, Bifidobacterium bifidum.Zapobiegają zaparciom, nowotworom jelita grubego, zmniejszają poziomu cholesterolu, stymulują układ odpornościowy.

Prebiotyki(oligosacharydy): rafinoza, stachioza, laktoza, oligofruktoza, oligogalaktoza, inulina. Stymulują rozwój probiotycznej flory jelitowej, zmniejszają poziom cholesterolu we krwi, zapobiegają zaparciom.

Cholina i lecytyna sojowa, rzepakowa, jajeczna. Usprawnienie funkcjonowania centralnego układu nerwowego, ułatwienie trawienia tłuszczów.

Błonnik pokarmowy: pektyny, beta-glukany, guar, alginiany, karageny, ksantan, ligniny, skrobia oporna, otręby. Przeciwdziałanie zaparciom, nowotworom jelita grubego, zmniejszanie poziomu cholesterolu we krwi.

Poliole: sorbitol, ksylitol, maltitol, laktitol, izomalt. Zmniejszenie poziomu glukozy we krwi, hamowanie rozwoju próchnicy.

Aminokwasy, peptydy, białka, kwas glutaminowy, kreatyna, karnityna, tauryna, tyrozyna, glutation, hydrolizaty białkowe, koncentraty i izolaty białkowe. Zapewnienie prawidłowej budowy tkanek, regulacja procesów metabolicznych, ułatwianie przyswajania składników mineralnych.

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3; kwas linolenowy, ekozapentaenowy, dokozaheksaenowy. Przeciwdziałanie chorobom krążenia, hamowanie zapaleń i alergii, umożliwienie prawidłowego rozwoju układu nerwowego.Witaminy z grupy B, D i antyoksydacyjne (A, C, E). Regulacja procesów metabolicznych, neutralizacja wolnych rodników, stymulacja układu odpornościowego.

Składniki mineralne: wapń, magnez, żelazo, cynk, selen, jod, mangan. Zapewnienie prawidłowej mineralizacji kości, regulacja procesów metabolicznych, stymulacja układu odpornościowego.

Produkty przeciw starzeniu są ważnym segmentem żywności designerskiej pomagają w walce ze stresem oraz zaspokajają indywidualne potrzeby konsumentów. Są to produkty z grupy tzw. anti-ageing, głównie poprawiające wygląd skóry, wzbogacane dodatkiem witamin i związków mineralnych. Współcześni ludzie żyją w stresie, dlatego wydaje się celowym wytwarzanie takich właśnie produktów. Są to najczęściej produkty zawierające wyciągi z zielonej herbaty i ziół. Żywność funkcjonalna zyskuje coraz większą popularność zarówno w Stanach Zjednoczonych, jak i w Unii Europejskiej. Przyczynami takiej sytuacji są m.in. wzrost świadomości konsumentów, co do związku między zdrowiem a odżywianiem, starzenie się społeczeństwa, zagrożenia cywilizacyjne i wzrastające koszty leczenia.Konsumenci w Polsce najchętniej spożywają takie produkty funkcjonalne, jak: wzbogacane płatki zbożowe, wzbogacane produkty piekarskie oraz mleczne. Najbardziej akceptowane są naturalne produkty prozdrowotne, które nie zawierają dodatków do żywności.

Polecane nowości na stronie