ul. Zgierska 2/8, 91-002 Łódź


dr n. med. Zygmunt Trojanowski

specjalista chorób wewnętrznych i diabetologii


dietetyk - Urszula Sobiecka-Trojanowska
porady dietetyka w zakresie chorób cywilizacyjnych

Zapisy nr tel.: 602-395-601

PRYWATNY GABINET LEKARSKI

ul. Zgierska 2/8, 91-002 Łódź


dr n. med. Zygmunt Trojanowski
specjalista chorób wewnętrznych i diabetologii

dietetyk - Urszula Sobiecka-Trojanowska
porady w zakresie chorób cywilizacyjnych

PRYWATNY GABINET LEKARSKI

Pochwała owsa, jako bazowego posiłku dnia

Owsianka na śniadanie to idealne dietetyczne danie. Po pierwsze dostarcza mnóstwo składników odżywczych przy stosunkowo małej ilości kalorii, po drugie likwiduje uczucie głodu, wypełniając szczelnie przewód pokarmowy co jest zasługą błonnika. Po trzecie zwalnia opróżnienie żołądka, dzięki czemu odczuwa się długo sytość.

W porównaniu do innych zbóż owies zawiera najwięcej tłuszczu, bo aż 7% (tłuszcz ten składa się z 40% z kwasu linolowego – zapobiega on sklerozie, szczególnie zalecany w diecie starszych osób) tłuszcz ten ze względu na swój skład chemiczny jest bardzo cenny, bo zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), których organizm nie potrafi wytwarzać. Błonnik zawarty w produktach owsianych działa jak przysłowiowa szczotka wymiatająca szkodliwe produkty przemiany materii. Talerz płatków owsianych z mlekiem lub jogurtem zapewnia komórkom mózgowym i nerwowym porcję witaminy B6, która poprawia pamięć i koncentrację. Witamina B1 i kwas pantotenowy przeciwdziałają narastającemu zmęczeniu oraz rozdrażnieniu. Potrawy z ziarnem owsa to nie tylko sycący i zdrowy posiłek, ale również źródło magnezu, żelaza i witamin, potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W rankingu najzdrowszych pokarmów świata śniadanie z owsianki zajmuje 3 miejsce tuż za owocami palmy acai i czosnkiem. My w swojej praktyce proponujemy w diecie cukrzycowej mieszankę 3 rodzajów płatków: owsa, jęczmienia, żyta lub orkiszu. Płatki zalane 2% mlekiem lekko podgrzane pozostawiamy na noc. Rano do śniadania dolewamy mleka (w ciągu 8 godzin prawie cała jego objętość jest wchłonięta a płatki miękną) i podgrzewamy nie gotując. Ma to ten walor, że indeks glikemiczny nie wzrasta tak jak przy gotowaniu (>60), a zawartość 2 -3 pozostałych płatków jest uzupełniająca względem składu owsa.

 

 

 

Polecane nowości na stronie