ul. Zgierska 2/8, 91-002 Łódź


dr n. med. Zygmunt Trojanowski

specjalista chorób wewnętrznych i diabetologii


dietetyk - Urszula Sobiecka-Trojanowska
porady dietetyka w zakresie chorób cywilizacyjnych

Zapisy nr tel.: 602-395-601

PRYWATNY GABINET LEKARSKI

ul. Zgierska 2/8, 91-002 Łódź


dr n. med. Zygmunt Trojanowski
specjalista chorób wewnętrznych i diabetologii

dietetyk - Urszula Sobiecka-Trojanowska
porady w zakresie chorób cywilizacyjnych

PRYWATNY GABINET LEKARSKI

Błonnik, co to takiego, jak działa

Błonnik „sprząta w jelitach”, zarazem „pęcznieje w brzuszku” i zapewnia uczucie sytości, opóźnia opróżnianie żołądka, a zarazem częściowo łączy się z glukozą i ta jest wraz z nim usuwana z organizmu. W efekcie do krwi trafiają mniejsze dawki cukru z pożywienia. Organizm w ten sposób ogranicza produkcję insuliny, odpowiedzialną za transport glukozy do komórek. Taki mechanizm zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy, szczególnie typu 2.

Jeżeli jednak lekarz z powodu cukrzycy zapisał tobie akarbozę (Adeksa, Glucobay), która w inny sposób powoduje wzdęcia brzucha, to nie polecamy łączenia tego z sobą. Celuloza, ligniny, pektyny, hemiceluloza, gumy i śluzy działają kompleksowo. Zapobiegają zaparciom, bądź je znoszą i ograniczają przyrost masy ciała. Udowodniono, że takie „sprzątanie” zapobiega powstawaniu coraz powszechniejszych nowotworów jelita grubego i tworzeniu się złogów kamieni żółciowych. Z rozpuszczalnych w wodzie pektyn powstaje galaretka rozkładana przez bakterie bytujące w jelicie grubym. Ponieważ uchodzi za przysmak mikrobów sprzyja tworzeniu prawidłowej flory bakteryjnej. Od tej saprofitycznej flory zależy nasza odporność na infekcje. Występuje powszechnie w warzywach, owocach i ziarnach zbóż, w pieczywie z pełnego przemiału, kaszy i otrębach. Zatem zróżnicowana dieta, obfitująca w te produkty sprzyja nie tylko zachowaniu szczupłej sylwetki, ale i zdrowia. Zmniejsza zaparcia i łaknienie, zapobiega wielu problemom zdrowotnym układu pokarmowego. WHO zaleca spożywanie codziennie 20-40 g błonnika. Przeciętny Polak spożywa dziennie ok. 15 g błonnika. To za mało. Mamy więc problemy ze zdrowiem, rośnie zapadalność na raka jelita grubego, przybywa osób z nadwagą, miażdżycą, cukrzycą typu 2. Błonnik nie jest remedium na te wszystkie przypadłości, ale spełnia ważną rolę profilaktyczną i pomocniczą w leczeniu. Najbogatsze w błonnik warzywa to zielony groszek (6g błonnika na 100 g, czyli zalecane zapotrzebowanie powinna pokryć szklanka warzyw z czubem), bób (5,8g - 1,5 szklanki), fasola szparagowa (3,9 g na 100 g - dwie szklanki), botwina (4,4g), płatki żytnie (11,6 g), ryż brązowy (8,7 g), kasza jęczmienna (6,2g), chrupki kukurydziane (7,6 g), chleb żytni pełnoziarnisty (6,1 g). Niekwestionowani liderzy to jednak warzywa strączkowe suszone, przed spożyciem jednak je gotujemy. Praktyczne są otręby pszenne (42,4 g błonnika na 100 g, czyli wystarczy na śniadanie kopiata łyżka dodana do płatków owsianych, by pokryć dzienne zapotrzebowanie, co już wyraźnie zmienia proces trawienia. Nie polecamy błonnika z jednego źródła, bo im bardziej urozmaicona dieta, tym lepiej dla zawartości składników odżywczych. Warto jednak od czasu do czasu sumować jaką ilość błonnika spożywamy, dla skutecznej profilaktyki zdrowotnej. Oczywiście kij ma dwa końce. Nagłe dostarczenie organizmowi dużej dawki błonnika może wywołać wzdęcia i bóle brzucha. Dotyczy to szczególnie suszonych roślin strączkowych. U niektórych osób produkty zawierające dużo błonnika, szczególnie pszenne, mogą podrażnić żołądek. Osoby z wrażliwym układem pokarmowym powinny raczej stawiać na błonnik rozpuszczalny w wodzie, pochodzenia owocowego, gdyż ten łagodniej działa, nie powoduje podrażnień. Przyjmowanie dużych ilości preparatów zawierających błonnik może być niebezpieczne. W dużej dawce zmniejszają działanie leków, wchłanianie żelaza, wapnia, cynku. Nigdy nie przekraczaj zalecanej dawki. Przeciwwskazaniem do stosowania diety wysokobłonnikowej są: stany zapalne żołądka, stany zapalne trzustki, stany zapalne dróg żółciowych i jelit, stany niedoboru białka i składników mineralnych, choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy, choroby zakaźne, niektóre choroby jelita grubego. Preparaty z błonnika nie powinny być stosowane również przez kobiety w ciąży a także u matek karmiących i dzieci. Należy pamiętać, że błonnik może zaszkodzić w dużych ilościach. Niewłaściwe stosowanie, jedzenie w nadmiarze może wywołać bóle brzucha, biegunkę. Dzienne zapotrzebowanie powinno być podzielone na mniejsze porcje a nie spożyte jednorazowo. Należy pamiętać, że spożywając błonnik powinno się pić dużo wody, dzięki temu masy kałowe będą odpowiednio rozrzedzone i wydalanie resztek będzie ułatwione.

 

 

Polecane nowości na stronie