ul. Zgierska 2/8, 91-002 Łódź


dr n. med. Zygmunt Trojanowski

specjalista chorób wewnętrznych i diabetologii


dietetyk - Urszula Sobiecka-Trojanowska
porady dietetyka w zakresie chorób cywilizacyjnych

Zapisy nr tel.: 602-395-601

PRYWATNY GABINET LEKARSKI

ul. Zgierska 2/8, 91-002 Łódź


dr n. med. Zygmunt Trojanowski
specjalista chorób wewnętrznych i diabetologii

dietetyk - Urszula Sobiecka-Trojanowska
porady w zakresie chorób cywilizacyjnych

PRYWATNY GABINET LEKARSKI

Wegetarianizm a choroby cywilizacji

Wegetarianizm polega na wyłączeniu z posiłków mięsa. Wegetarianie spożywają jednak mleko, jaja, nabiał i miód. Dobrze zrównoważona dieta wegetariańska jest zdrowa i może być z powodzeniem stosowana przez długi czas. Podstawą żywienia są warzywa, owoce, tłuszcze roślinne, orzechy oraz nasiona warzyw strączkowych, a więc produkty o wysokiej zawartości witamin i składników mineralnych, błonnika oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Bardziej restrykcyjny jest weganizm, czyli sposób odżywiania wyłącznie produktami pochodzenia roślinnego.
Weganie nie spożywają produktów pochodzenia zwierzęcego: mięsa, mleka, miodu, nabiału, jajek. Są przeciwni zabijaniu zwierząt, a na dietę wegańską przechodzą ze względów etycznych, zdrowotnych, religijnych i ekologicznych. Dieta wegańska wymaga stosowania suplementów diety, gdyż potrawy wegańskie nie dostarczają odpowiednich witamin i składników mineralnych. Wegetarianie nie cierpią na otyłość, mają niskie stężenie cholesterolu we krwi, niższe ciśnienie i znacznie rzadziej grożą im choroby serca, cukrzyca, miażdżyca czy osteoporoza. Zwiększenie spożycia owoców oraz warzyw dostarcza organizmowi spore ilości błonnika, który wspomaga procesy trawienia. Stąd wegetarianie rzadziej cierpią na dolegliwości układu pokarmowego takie jak zaparcia. Mają także znacznie mniejsze ryzyko uchyłkowatości jelit i ich stanów zapalnych, co jest zmorą naszej cywilizacji opartej na spożywaniu dużych ilości czerwonego mięsa. Codziennie zjadają pokarmy bogate w błonnik (25-35 g dziennie). Chorobom nowotworowym i chorobom układu krążenia przeciwdziałają zawarte w produktach roślinnych flawonoidy, karotenoidy czy tokoferole. Zaletą diety wegetarian jest również mała zawartość soli, która jest przyczyną rozwoju nadciśnienia. Mniejsze ryzyko cukrzycy wynika z ubogotłuszczowej diety, której wartość kaloryczna nie sprzyja odkładaniu tłuszczu. Problemy zdrowotne wegetarian wynikają z niedoboru niektórych składników odżywczych, zwłaszcza witaminy B12, witaminy D, żelaza i cynku. Zatem okresowo wskazane jest przyjmowanie suplementów i preparatów witaminowych. Pomimo, że jedzenie wegetariańskie dostarcza mniejszej ilości białka, jednak jest ona zupełnie wystarczająca, by cieszyć się dobrym zdrowiem. Głównym problemem może stać się niedobór żelaza i vit B12 objawiające się niedokrwistością (anemią) z powodu utrudnienia  ich wchłaniania przez błonnik i szczawiany zawarte w warzywach i owocach. Jednak wegetarianie mogą skutecznie przeciwdziałać niedoborom żelaza poprzez dostarczanie organizmowi większych ilości witaminy C. Okazuje się bowiem, że jeśli oba składniki są dostarczone w tym samym czasie, ilość wchłoniętego żelaza wzrasta. Należy przy tym ograniczyć takie produkty jak herbata, kawa, czekolada. Z kolei produkty, które są bogate w witaminę B12 to sery i jajka, o czym wegetarianie na ogół pamiętają. Wegetarianizm nie powoduje skutków ubocznych, jeśli osoba oprócz wyeliminowania produktów mięsnych wprowadzi także inne zmiany do diety. Zbilansowana, zdrowa dieta wegetariańska służy zdrowiu i witalności.

 

Przy wyniku ponad 20 pkt ze względu na wysokie ryzyko cukrzycy zgłoś się do diabetologa w celu weryfikacji.

Nasze pasje i zainteresowania

Nasze biebrzańskie peregrynacje - in memoriam

Bagna i torfowiska Biebrzy, jej fauna i flora unikatowe w skali świata, depozyt natury dla przyszłych pokoleń. Wszechobecna komercja nieproszona i nachalna wciska się zewsząd za sprawą ludzi, którzy posiadając pieniądze uważają, że są koroną stworzenia. Zatem wszystko im wolno i wszystko im się należy. Obca im jest zasada życia, jaką na 300 lat przed Chrystusem wyartykułował Epikur: umiarkowanie uważamy za największe dobro nie dlatego, abyśmy w ogóle mieli poprzestawać na małym, ale dlatego, żebyśmy nauczyli się żyć skromnie w przeświadczeniu, że najlepiej korzystają z dóbr ci, którzy ich najmniej pożądają. Uczmy się cieszyć każdą chwilą, która nie jest bolesna… Chciałoby się rzec: co za czasy, co za ludzie. Czasami nie mogę oprzeć się wrażeniu, że żyjemy w eschatonie.

Więcej…

Listy Pliniusza Młodszego do Kalpurni I w.n.e. (z cyklu oblicza mistrzów)

…Pliniusz zapewnia swoją Kalpurnię. Piszesz, że moja nieobecność niemało Cię dręczy, a jedyną pociechę w tym znajdujesz, że zamiast mnie masz moje zwoje i nieraz nawet kładziesz je na tym miejscu, gdzie ja sam przebywałem. Dobrze mi, że mnie szukasz, miło, że zadowalasz się taką pociechą.

Więcej…

List Gustawa Flauberta do Colet (z cyklu oblicza mistrzów)

…mężczyzna kochający swą praczkę będzie z nią zaznawał rozkoszy, mimo iż będzie wiedział, że jest głupia; ale jeżeli kobieta kocha prostaka, jest to zapoznany geniusz, dusza wybrana itd., tak iż wskutek tej wrodzonej skłonności do zezowania nie widzą one prawdy, gdy ją się spotyka, ani piękna tam, gdzie ono się znajduje.

Więcej…

List Wolfganga Amadeusza Mozarta do Konstancji (z cyklu oblicza mistrzów)

Tymczasem wszystkiego dobrego - korzystaj ze swojego
błazna stołowego, ale myśl o mnie, mów o mnie i kochaj
mnie zawsze tak, jak ja zawsze będę kochał moją
Stanzi-Marini i jej... Stu!... knaller..., paller..., sznip..., sznap...,
sznur..., sznepperl..., snai!

Więcej…

Lili Marleen – szlagier czasu strasznej wojny

Norbert Schultze skomponował muzykę do piosenki „Lili Marleen” w 1938 roku do tekstu Hansa Leipa z 1915 r. Piosenka stała się wielkim przebojem muzycznym w czasie II wojny światowej. Zawdzięczała go nie tylko własnej urodzie, ale i ekspresyjnemu wykonaniu aktorki niemieckiej o obywatelstwie amerykańskim - Marleny Dietrich, występującej dla żołnierzy amerykańskich.

Więcej…

Dietetyka

Ogólne zasady żywienia w cukrzycy cz.2

Tłuszcze należy spożywać w ograniczonych ilościach. Ich głównym źródłem powinny być oleje roślinne i margaryny miękkie. Oliwa z oliwek i olej rzepakowy zawierają jedno-nienasycone kwasy tłuszczowe, mogą być więc spożywane na surowo lub stosowane do obróbki termicznej potraw. Olej słonecznikowy i sojowy to źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego powinny być spożywane jedynie na surowo. Nie zaleca się spożywania smalcu i słoniny. Zawartość tłuszczu w diecie chorego na cukrzycę powinna dostarczyć 30–35% wartości energetycznej diety. Tłuszcze nasycone powinny stanowić mniej niż 10% wartości energetycznej diety.

Więcej…

Ogólne zasady żywienia w cukrzycy cz.1

Stanowisko lekarzy jest takie, że żywienie chorych z cukrzycą opiera się na zasadach racjonalnego żywienia ludzi zdrowych. Normy dziennego zapotrzebowania na energię, podstawowe składniki odżywcze, a także witaminy i składniki mineralne są opracowane i od dawna dostępne. Naszym celem jest doprowadzenie do sytuacji, gdzie szacunkowo (dawnej mówiło się „na oko”) można ocenić na podstawie menu dziennego, mianowicie jaka była kaloryczność dzienna, czy nie za duża w stosunku do spalania cukru przez organizm i czy niezbędne składniki tj, główne grupy pokarmowe (białka, tłuszcze i właśnie węglowodany złożone) makro i mikroelementy, witaminy i woda zostały w należny sposób uzupełnione.

Więcej…

Nadmiar przeciwutleniaczy może szkodzić

Większość doniesień prasowych podkreśla pozytywne skutki zjadania przeciwutleniaczy. Dzieję się tak, gdy naszym głównym źródłem przeciwutleniaczy jest żywność. Jeżeli jednak przesadzimy z przyjmowaniem przeciwutleniaczy jako suplementów, może to wywołać również negatywne skutki – donoszą naukowcy z Kansas State University. Badacze sprawdzali możliwość poprawienia metabolizmu mięśni szkieletowych, poprzez wykorzystanie przeciwutleniaczy. Paradoksalnie okazało się, że zbyt duża dawka przeciwutleniaczy daje efekt odwrotny. Przeciwutleniacze usuwając ze środowiska nadtlenek wodoru, który co prawda jest silnym utleniaczem, ale z drugiej strony wspomaga rozszerzanie się małych naczyń krwionośnych.

Więcej…

Jeszcze raz o żywieniu z epoki paleolitu

Bardzo interesującym zjawiskiem jest rozwój ruchu paleo, którego zwolennicy odrzucają oficjalny paradygmat medyczno-żywieniowy i jego narzędzia badawcze, jako błędne z antropologicznego i ewolucyjnego punktu widzenia.

Więcej…

Zdrowe odżywianie – krytycznie

Zalecenia dotyczące tzw. „zdrowego odżywiania” wyrządziły ludziom wiele złego, a współczesna nauka o żywieniu stwarza jedynie pozory naukowości. Historia zmagań konkurencyjnych paradygmatów: hipotezy węglowodanowej i hipotezy tłuszczowo-cholesterolowej w leczeniu chorób cywilizacyjnych jest pouczająca. Ta pierwsza wywiedziona z badań nad otyłością, koncentrowała się nad szkodliwą rolą węglowodanów, których nadmiar w diecie powoduje problemy z przemianą materii i w rezultacie otyłość i cukrzycę typu 2 – oraz przyczynia się do wielu schorzeń cywilizacyjnych. Hipoteza tłuszczowo-cholesterolowa jest jej zaprzeczeniem. Wywiedziona z poszukiwań przyczyn choroby wieńcową za problemy zdrowotne obwinia tłuszcze, szczególnie tłuszcze nasycone. To one mają wywoływać choroby serca, bo podnoszą poziom „złego” cholesterolu oraz powodują otyłość (teoria bilansu energetycznego).

Więcej…

Licznik odwiedzin

738630
dzisiajdzisiaj107
wczorajwczoraj291
w tym tygodniuw tym tygodniu788
w tym miesiącuw tym miesiącu2959