ul. Zgierska 2/8, 91-002 Łódź


dr n. med. Zygmunt Trojanowski

specjalista chorób wewnętrznych i diabetologii


dietetyk - Urszula Sobiecka-Trojanowska
porady dietetyka w zakresie chorób cywilizacyjnych

Zapisy nr tel.: 602-395-601

PRYWATNY GABINET LEKARSKI

ul. Zgierska 2/8, 91-002 Łódź


dr n. med. Zygmunt Trojanowski
specjalista chorób wewnętrznych i diabetologii

dietetyk - Urszula Sobiecka-Trojanowska
porady w zakresie chorób cywilizacyjnych

PRYWATNY GABINET LEKARSKI

Kobiety, które nadmiernie tyją w ciąży lub są niedożywione narażają swoje dzieci na otyłość

Dzieci kobiet, które nadmiernie tyją w ciąży są bardziej narażone na otyłość. Dziecko otyłej matki odżywia się tym, co ona zjada. Powiem więcej i nie jest to moja wyłącznie obserwacja: skład, sposób i jakość jedzenia kobiety w czasie ciąży wpływa na ryzyko otyłości jej dziecka , i to niezależnie od tego, czy jego mama jest otyła czy szczupła. Otyłość u matki wpływa na metabolizm płodu - zwiększony poziom insuliny u matki wpływa na rozrost adipocytów tkanki tłuszczowej u płodu. Nadwagę przed ciążą, jak i w czasie jej trwania związaną z uwarunkowaniami genetycznymi i złymi nawykami żywieniowymi matka przekazuje potomstwu. Dzieci matek z nadwagą mają 15 krotnie zwiększone ryzyko wystąpienia otyłości niż potomstwo matek szczupłych. Dzieci matek z nadwagą (BMI 25.0 - 29,9 kg/m2) miały 3-krotnie, natomiast z otyłością (BMI ≥ 30.0 kg/m2) 4-krotnie większą masą ciała niż przewiduje norma dla ich wieku określana za pomocą siatek centylowych BMI.

Z drugiej strony spostrzega się częste występowanie otyłości i cukrzycy u dorosłych osób, które miały w chwili urodzin niską masą ciała, będącą rezultatem niedożywienia ich matek w okresie ciąży. Powszechna jest otyłość i cukrzyca u dorosłych Holendrów, których matki w okresie ciąży cierpiały głód w latach 1944-45. Wszelkie formy niedożywienia płodu, spowodowane zwłaszcza deficytem białka w diecie matki, mogą spowodować nawet 25-30% redukcję masy płodu i łożyska, w wyniku czego dochodzi do spowolnienia rozwoju płodu. Zapewnienie mu przeżycia wymaga oszczędnego gospodarowania składnikami odżywczymi, zwłaszcza glukozą. Stałe uzupełnianie poziomu glukozy w mózgu wymaga zahamowania jej wychwytu przez mięśnie i staje się przyczyną rozwoju insulinooporności ich komórek. Odkładanie tłuszczu w komórkach tkanki tłuszczowej jest natomiast ułatwione. Tak zaprogramowany organizm po narodzeniu wykazuje znacznie wzmożony apetyt, który narasta z wiekiem. Nakładają się to zaburzenia regulacji osi podwzgórze - tkanka tłuszczowa - trzustka, w wyniku czego zwiększonej podaży składników odżywczych nie towarzyszy uczucie sytości, natomiast następuje wzmożone odkładanie tłuszczu w tkance tłuszczowej.

Zatem w życiu człowieka są momenty krytyczne.  Obejmuje to okres płodowy i niemowlęcy, determinujące późniejszy metabolizm. Wczesne programowanie żywieniowe matki poprzez modyfikację sposobu żywienia, oddziałują we wczesnym okresie życia płodowego, niemowlęcego i pozwalają zmniejszyć ryzyko wystąpienia otyłości i innych chorób uzależnionych od zaburzeń w odżywianiu w późniejszym okresie życia. Z tego samego powodu istotne ze strony rodziców jest kształtowanie, w pierwszych latach życia dziecka, odpowiednich nawyków żywieniowych. Do najczęstszych błędów żywieniowych należą:

  • przedwczesne wprowadzanie pokarmów stałych do jadłospisu dziecka oraz zła kolejność ich wprowadzania
  • dodawanie do potraw soli i cukru
  • nieustanne zmuszanie dziecka do jedzenia
  • zezwolenie na spożywanie dosładzanych napojów i słodyczy
  • wykluczanie z diety dziecka potraw, których dziecko odmówiło
  • małe urozmaicenie potraw
  • nieregularne spożycie posiłków w ciągu dnia
  • małe spożycie owoców i warzyw

Wymienione powyżej błędy zaburzają prawidłowe nawyki żywieniowe, co skutkuje wzrostem masy ciała dzieci. U dziecka otyłego występuje zwiększone ryzyko, że w wieku późniejszym również będzie utrzymywała się zbyt wysoka masa ciała, a to z kolei przyczynia się do powstawania cukrzycy typu 2, nadciśnienia tętniczego krwi, miażdżycy. Badania wykazały, że dla otyłych dzieci charakterystyczna jest miażdżycowa przebudowa tętnic oraz śródbłonka już w okresie dzieciństwa.  Te uszkodzenia mogą być nieodwracalne i prowadzić do chorób układu sercowo-naczyniowego w wieku dorosłym. Insulinooporność obserwuje się u połowy otyłych dzieci, a to skutkuje hiperinsulinemią. Przyczynia się to do zwiększenia ryzyka powikłań w postaci cukrzycy typu 2, miażdżycowej przebudowy tętnic, zaburzeń lipidowych (hipercholesterolemia, hipertriglicerydemia), czy też nadciśnienia tętniczego. Zaburzenia lipidowe wykazuje aż 25% otyłych dzieci, występuje u nich wysokie stężenie cholesterolu LDL i niskie HDL, a także wysokie stężenie triglicerydów. Parametry ciśnienia skurczowego oraz rozkurczowego u dziecka z nadmierną masą ciała są nieco podwyższone. Wymienione powikłania wczesnej otyłości wchodzą w skład tzw. zespołu metabolicznego, którego ryzyko wystąpienia zwiększa się w wieku dorosłym u dzieci wykazujących zbyt wysoką masę ciała w dzieciństwie. Zastanówcie się proszę, czy czasem źle pojęta troska i miłość np. babci do wnuków, nie leży u podłoża wielu chorób cywilizacyjnych u dorosłych.

Polecane nowości na stronie