ul. Zgierska 2/8, 91-002 Łódź


dr n. med. Zygmunt Trojanowski

specjalista chorób wewnętrznych i diabetologii


dietetyk - Urszula Sobiecka-Trojanowska
porady dietetyka w zakresie chorób cywilizacyjnych

Zapisy nr tel.: 602-395-601

PRYWATNY GABINET LEKARSKI

ul. Zgierska 2/8, 91-002 Łódź


dr n. med. Zygmunt Trojanowski
specjalista chorób wewnętrznych i diabetologii

dietetyk - Urszula Sobiecka-Trojanowska
porady w zakresie chorób cywilizacyjnych

PRYWATNY GABINET LEKARSKI

Otyłość, cukrzyca, depresja, osteoporoza - cywilizacyjne plagi

Otyłość wiąże się z nadmiernym nagromadzeniem tkanki tłuszczowej i z niekorzystnymi skutkami dla zdrowia, generuje cukrzycę, ta stała się w ostatnich latach główną chorobą cywilizacyjną. Co 10 sekund na świecie wykrywana jest u 2 osób, a jedna umiera w następstwie jej powikłań.

Depresja objawia się długotrwałym i nieustającym przygnębieniem, zaniżonym poczuciem własnej wartości i utratą możliwości odczuwania przyjemności, często kończy się atakami samobójczymi. Cukrzyca i depresja często występują razem i pozostają ze sobą w negatywnej interakcji. Nie ma skutecznego leczenia choroby cukrzycowej typu 2 bez równoległego leczenia współistniejącej depresji. Osteoporoza jest przewlekłą chorobą metaboliczną, która charakteryzuje się ubytkiem masy kostnej i zmianami mikroarchitektury kości, prowadzącymi do zwiększonego ryzyka złamań, także samoistnych, często towarzyszy pozostałym schorzeniom, które nawzajem się akcelerują w wieku podeszłym. Wszystkie razem zaliczane są do chorób cywilizacyjnych i społecznych. Ich leczenie pochłania ogromne ilości pieniędzy, a kluczowe znaczenie ma profilaktyka. Pojawiły się badania stanowiące nowy wkład do tej tematyki. Otyłość powoduje większe koszty w opiece zdrowotnej niż skutki palenia papierosów. Zarówno otyłość jak i palenie papierosów były związane z większymi wydatkami na opiekę zdrowotną, ale to następstwa nadmiernej masy ciała powodowały największe koszty. Jakby tego było mało, okazało się, że u pacjentów z cukrzycą typu 2 poddanych wcześniej zabiegowi bariatrycznemu bypassu żołądkowego, choroba powróciła u dużego odsetka w ciągu kilku lat. Badanie dotyczyło otyłych pacjentów z cukrzycą typu 2, którzy zostali poddani operacji bypassu żołądkowego metodą Roux-en-Y pomiędzy 2000 a 2007 rokiem i podlegali co najmniej 3 letniemu okresowi obserwacji. Aż u 92% z nich cukrzyca wycofała się. Jednakże, w ciągu 3 do 5 lat po operacji u 31% objawiła się ponownie. Dotyczyła ona głównie osób z mniejszą utratą masy ciała po zabiegu. Obecnie bariatrzy w wielu krajach na świecie, jako warunek wstępny do kwalifikacji operacyjnego leczenia otyłości, biorą pod uwagę na ile zmiany stylu i nawyków żywieniowych przed operacją zmniejszają ciężar ciała potencjalnych kandydatów do zabiegu.


Z kolei u kobiet z ciężką depresją, u których zdiagnozowano cukrzycę typu 2 i otyłość ze współistniejącą niedoczynnością tarczycy uzyskały znaczną poprawę po wyrównaniu niedoboru witaminy D w ich organizmach. Jak wiadomo aktywna postać witaminy D, związki wapnia i alendroniany mają kluczową rolę w leczeniu osteoporozy. Po leczeniu witaminą D wszystkie kobiety zgłosiły znaczną poprawę swojego stanu zdrowia nie tylko w zakresie układu kostnego, ale i ustąpienie lub znaczne zmniejszenie depresji potwierdzone użyciem testu Becka. W Nature Genetics opublikowano dane na temat 56 loci genowych (umiejscowień genów w chromosomach) odpowiedzialnych za gęstość mineralną kości u ludzi i 14 loci skorelowanych z ryzykiem złamań. Wykazano, że kobiety, u których stwierdzono wiele z tych anomalii genetycznych charakteryzowało się o ponad 50% podwyższeniem ryzyka złamań. Nie wiadomo, w jaki sposób ścieżki sygnałowe w obrębie komórek kości wpływają na neueroprzekaźnictwo w mózgu, albo na zdolność wydzielniczą aparatu wyspowego trzustki. Nie możemy jednak ulegać zbytniemu nihilizmowi, kiedy po raz kolejny okazuje się, że na pozór zupełnie odległe od siebie schorzenia występują razem i wzajemnie się potencjalizują. Skłonność i podatność genetyczna do tych chorób cywilizacji współczesnej wcale nie oznacza, że one się ujawnią. My lekarze mówimy, że to nie oznacza, iż podatność genotypowa przełoży się w jakimś momencie życia na fenotyp, czyli objawy tych chorób u konkretnych osób. Na szczęście, to co pisałem o epigenetyce, czyli wpływie środowiska bytowania człowieka i behavioru (sposobu życia) na genotyp człowieka, w dużym stopniu decyduje o tym, czy te schorzenia lub skłonność do nich rzeczywiście się ujawnią.  Zatem odpędzamy zmory współczesnej cywilizacji, nasz los jest w naszych rękach.

Przy wyniku ponad 20 pkt ze względu na wysokie ryzyko cukrzycy zgłoś się do diabetologa w celu weryfikacji.

Nasze pasje i zainteresowania

Nasze biebrzańskie peregrynacje - in memoriam

Bagna i torfowiska Biebrzy, jej fauna i flora unikatowe w skali świata, depozyt natury dla przyszłych pokoleń. Wszechobecna komercja nieproszona i nachalna wciska się zewsząd za sprawą ludzi, którzy posiadając pieniądze uważają, że są koroną stworzenia. Zatem wszystko im wolno i wszystko im się należy. Obca im jest zasada życia, jaką na 300 lat przed Chrystusem wyartykułował Epikur: umiarkowanie uważamy za największe dobro nie dlatego, abyśmy w ogóle mieli poprzestawać na małym, ale dlatego, żebyśmy nauczyli się żyć skromnie w przeświadczeniu, że najlepiej korzystają z dóbr ci, którzy ich najmniej pożądają. Uczmy się cieszyć każdą chwilą, która nie jest bolesna… Chciałoby się rzec: co za czasy, co za ludzie. Czasami nie mogę oprzeć się wrażeniu, że żyjemy w eschatonie.

Więcej…

Listy Pliniusza Młodszego do Kalpurni I w.n.e. (z cyklu oblicza mistrzów)

…Pliniusz zapewnia swoją Kalpurnię. Piszesz, że moja nieobecność niemało Cię dręczy, a jedyną pociechę w tym znajdujesz, że zamiast mnie masz moje zwoje i nieraz nawet kładziesz je na tym miejscu, gdzie ja sam przebywałem. Dobrze mi, że mnie szukasz, miło, że zadowalasz się taką pociechą.

Więcej…

List Gustawa Flauberta do Colet (z cyklu oblicza mistrzów)

…mężczyzna kochający swą praczkę będzie z nią zaznawał rozkoszy, mimo iż będzie wiedział, że jest głupia; ale jeżeli kobieta kocha prostaka, jest to zapoznany geniusz, dusza wybrana itd., tak iż wskutek tej wrodzonej skłonności do zezowania nie widzą one prawdy, gdy ją się spotyka, ani piękna tam, gdzie ono się znajduje.

Więcej…

List Wolfganga Amadeusza Mozarta do Konstancji (z cyklu oblicza mistrzów)

Tymczasem wszystkiego dobrego - korzystaj ze swojego
błazna stołowego, ale myśl o mnie, mów o mnie i kochaj
mnie zawsze tak, jak ja zawsze będę kochał moją
Stanzi-Marini i jej... Stu!... knaller..., paller..., sznip..., sznap...,
sznur..., sznepperl..., snai!

Więcej…

Lili Marleen – szlagier czasu strasznej wojny

Norbert Schultze skomponował muzykę do piosenki „Lili Marleen” w 1938 roku do tekstu Hansa Leipa z 1915 r. Piosenka stała się wielkim przebojem muzycznym w czasie II wojny światowej. Zawdzięczała go nie tylko własnej urodzie, ale i ekspresyjnemu wykonaniu aktorki niemieckiej o obywatelstwie amerykańskim - Marleny Dietrich, występującej dla żołnierzy amerykańskich.

Więcej…

Dietetyka

Ogólne zasady żywienia w cukrzycy cz.2

Tłuszcze należy spożywać w ograniczonych ilościach. Ich głównym źródłem powinny być oleje roślinne i margaryny miękkie. Oliwa z oliwek i olej rzepakowy zawierają jedno-nienasycone kwasy tłuszczowe, mogą być więc spożywane na surowo lub stosowane do obróbki termicznej potraw. Olej słonecznikowy i sojowy to źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego powinny być spożywane jedynie na surowo. Nie zaleca się spożywania smalcu i słoniny. Zawartość tłuszczu w diecie chorego na cukrzycę powinna dostarczyć 30–35% wartości energetycznej diety. Tłuszcze nasycone powinny stanowić mniej niż 10% wartości energetycznej diety.

Więcej…

Ogólne zasady żywienia w cukrzycy cz.1

Stanowisko lekarzy jest takie, że żywienie chorych z cukrzycą opiera się na zasadach racjonalnego żywienia ludzi zdrowych. Normy dziennego zapotrzebowania na energię, podstawowe składniki odżywcze, a także witaminy i składniki mineralne są opracowane i od dawna dostępne. Naszym celem jest doprowadzenie do sytuacji, gdzie szacunkowo (dawnej mówiło się „na oko”) można ocenić na podstawie menu dziennego, mianowicie jaka była kaloryczność dzienna, czy nie za duża w stosunku do spalania cukru przez organizm i czy niezbędne składniki tj, główne grupy pokarmowe (białka, tłuszcze i właśnie węglowodany złożone) makro i mikroelementy, witaminy i woda zostały w należny sposób uzupełnione.

Więcej…

Nadmiar przeciwutleniaczy może szkodzić

Większość doniesień prasowych podkreśla pozytywne skutki zjadania przeciwutleniaczy. Dzieję się tak, gdy naszym głównym źródłem przeciwutleniaczy jest żywność. Jeżeli jednak przesadzimy z przyjmowaniem przeciwutleniaczy jako suplementów, może to wywołać również negatywne skutki – donoszą naukowcy z Kansas State University. Badacze sprawdzali możliwość poprawienia metabolizmu mięśni szkieletowych, poprzez wykorzystanie przeciwutleniaczy. Paradoksalnie okazało się, że zbyt duża dawka przeciwutleniaczy daje efekt odwrotny. Przeciwutleniacze usuwając ze środowiska nadtlenek wodoru, który co prawda jest silnym utleniaczem, ale z drugiej strony wspomaga rozszerzanie się małych naczyń krwionośnych.

Więcej…

Jeszcze raz o żywieniu z epoki paleolitu

Bardzo interesującym zjawiskiem jest rozwój ruchu paleo, którego zwolennicy odrzucają oficjalny paradygmat medyczno-żywieniowy i jego narzędzia badawcze, jako błędne z antropologicznego i ewolucyjnego punktu widzenia.

Więcej…

Zdrowe odżywianie – krytycznie

Zalecenia dotyczące tzw. „zdrowego odżywiania” wyrządziły ludziom wiele złego, a współczesna nauka o żywieniu stwarza jedynie pozory naukowości. Historia zmagań konkurencyjnych paradygmatów: hipotezy węglowodanowej i hipotezy tłuszczowo-cholesterolowej w leczeniu chorób cywilizacyjnych jest pouczająca. Ta pierwsza wywiedziona z badań nad otyłością, koncentrowała się nad szkodliwą rolą węglowodanów, których nadmiar w diecie powoduje problemy z przemianą materii i w rezultacie otyłość i cukrzycę typu 2 – oraz przyczynia się do wielu schorzeń cywilizacyjnych. Hipoteza tłuszczowo-cholesterolowa jest jej zaprzeczeniem. Wywiedziona z poszukiwań przyczyn choroby wieńcową za problemy zdrowotne obwinia tłuszcze, szczególnie tłuszcze nasycone. To one mają wywoływać choroby serca, bo podnoszą poziom „złego” cholesterolu oraz powodują otyłość (teoria bilansu energetycznego).

Więcej…

Licznik odwiedzin

761642
dzisiajdzisiaj286
wczorajwczoraj116
w tym tygodniuw tym tygodniu829
w tym miesiącuw tym miesiącu628