ul. Zgierska 2/8, 91-002 Łódź


dr n. med. Zygmunt Trojanowski

specjalista chorób wewnętrznych i diabetologii


dietetyk - Urszula Sobiecka-Trojanowska
porady dietetyka w zakresie chorób cywilizacyjnych

Zapisy nr tel.: 602-395-601

PRYWATNY GABINET LEKARSKI

ul. Zgierska 2/8, 91-002 Łódź


dr n. med. Zygmunt Trojanowski
specjalista chorób wewnętrznych i diabetologii

dietetyk - Urszula Sobiecka-Trojanowska
porady w zakresie chorób cywilizacyjnych

PRYWATNY GABINET LEKARSKI

Doustny test tolerancji glukozy – OGTT

Doustny test tolerancji glukozy (OGTT) jest ważny ze względu na możliwość wczesnego zdiagnozowania choroby cukrzycowej. Ma zastosowanie, gdy w innych badaniach wyniki dla rozpoznania cukrzycy są niejednoznaczne lub gdy poziom glukozy we krwi znajduje się przy granicznej wartości.

Badanie to zlecam także, gdy są obecne wykładniki zespołu metabolicznego, a jednocześnie wartości glikemii są prawidłowe.  Gdy BMI>30 kg/m², WHR u kobiet >0,85, u mężczyzn >1, obwód w talii > 80 cm u kobiet i >94 cm u mężczyzn to w tej postaci zespołu metabolicznego często trzeba wykonać OGTT. Gdy te proste wskaźniki antropometryczne wynoszą BMI>35, a obwód w talii u kobiet > 88cm i u mężczyzn >102cm rozpoznanie cukrzycy jest prawie pewne bez uciekania się do OGTT.

Stężenie glukozy, inaczej glikemia, popularnie nazywane poziomem cukru we krwi na czczo mieści się w granicach 70-100 mg/dl. Wartości między 100 a 125mg/dl pozwalają na rozpoznanie stanu przedcukrzycowego, nazywanego nieprawidłową tolerancją glukozy na czczo. Prawidłowy wynik testu w 60 minucie wykazuje glikemię <180 mg/dl, a w 120 minucie <140mg/dl. Po wypiciu glukozy insulina jest uwalniania z trzustki w dwóch etapach. Pierwsza szybka faza trwa do 10 minut, w tym czasie do krwi uwalnia się insulina zmagazynowana wcześniej w trzustce. W kolejnej fazie insulina jest produkowana i wydzielana do krwi na bieżąco do 2 godzin od podania glukozy. W tym drugim okresie wydzielone zostaje więcej insuliny niż w fazie pierwszej. Po tym czasie większość glukozy powinna znaleźć się w komórkach ciała, poza krwią. Ten mechanizm jest badany w doustnym teście tolerancji glukozy. Przed pobraniem krwi nie wolno nic jeść przez co najmniej 8 godzin. Można jedynie pić czystą wodę. Ponadto, co najmniej przez 3 dni poprzedzające test należy przestrzegać pełnowartościowej diety, np. nie ograniczamy zjadanych węglowodanów w stosunku do okresu poprzedniego. Trzeba również ustalić z lekarzem kierującym na badanie czy nie są stosowane leki podnoszące poziom glukozy (glikokortykosteroidy, leki moczopędne, beta-blokery), które trzeba odstawić przed OGTT. Kilka dni przed wykonaniem testu badany nie powinien zmieniać diety, trybu życia, nie zwiększać ani zmniejszać wysiłku fizycznego. Pobiera się krew żylną na czczo. Następnie w ciągu 5 minut wypijamy 75 gramów glukozy rozpuszczonej w 250 ml wody. Na kolejne pobrania krwi czekamy w poczekalni na siedząco, nic nie jemy i nie pijemy, nadal pozostajemy na czczo. Doustny test obciążenia glukozą służy diagnostyce cukrzycy, pomaga także w zdiagnozowaniu akromegalii, gdzie ocenia się wpływ glukozy na spadek poziomu hormonu wzrostu. Czasami przeprowadzamy z innych wskazań test tolerancji glukozy podanej dożylnie. W czasie tego badania glukoza jest wstrzykiwana do żyły przez trzy minuty, przed  i po dożylnym podaniu glukozy badany jest poziom insuliny we krwi. Sam test obciążenia glukozą nie jest dla pacjenta źródłem dużego dyskomfortu. W czasie pobierania krwi odczuwalny jest ukłucie, a po wypiciu roztworu glukozy rzadko, niektórzy odczuwają nudności i zawroty głowy. Najczęściej stosowane są tak zwany OGTT 3-punktowy, ale czasami przeprowadza się też 4-6 punktowy. Doustny test tolerancji glukozy u kobiet ciężarnych jest przeprowadzany między 24 – 28 tygodniem ciąży w sposób standardowy, rzadziej stosuje się jego modyfikacje. Ciąża sama w sobie predysponuje do rozwoju cukrzycy. Przyczyną jest znaczny wzrost stężenia hormonów (estrogeny, progesteron), zwłaszcza po 20 tygodniu. Powoduje to zwiększenie oporności tkanek na działanie insuliny. W efekcie stężenie glukozy w surowicy krwi nieraz znacznie przekracza dopuszczalną normę, co powinno być leczone, ze względu na zagrożenia zarówno dla matki, jak i płodu. Jeżeli po 120 minutach OGTT uzyska się wynik w granicach 140 – 199mg/dl (7,8 – 11mmol/l)  rozpoznaje się upośledzoną tolerancję glukozy. To także stan przedcukrzycowy. Cukrzycę można stwierdzić, gdy w dwie godziny po obciążeniu, stężenie cukru wynosi ≥ 200mg/dl (11,1mmol/l) i zaznaczają się pewne, nawet dyskretne objawy choroby cukrzycowej. Doustny test tolerancji glukozy (OGTT) wykonujemy gdy:

–  istnieją przesłanki, że u danej osoby występuje cukrzyca utajona bądź nieprawidłowa  tolerancja glukozy, jako etap w   rozwoju choroby cukrzycowej, przy nieprawidłowym stężeniu glukozy na czczo między 100 a 125 mg/dl,

–  w okolicznościach objawów zespołu metabolicznego, gdy chory z otyłością brzuszną spełnia cytowane wyżej kryteria antropometryczne, a jednocześnie ma wysokie stężenie trójglicerydów, podwyższone ciśnienie tętnicze, niskie stężenie cholesterolu HDL, podwyższony poziom kwasu moczowego i prawidłowe stężenie glukozy na czczo,

–  u kobiet w ciąży z nieprawidłowym wynikiem badania glukozy na czczo, gdy podejrzewa się reaktywną hipoglikemię (przedłużony do 4 godzin OGTT z 75g glukozy),

–  u każdej kobiety między 24 – 28 tygodniem ciąży.


Przy wyniku ponad 20 pkt ze względu na wysokie ryzyko cukrzycy zgłoś się do diabetologa w celu weryfikacji.

Nasze pasje i zainteresowania

Nasze biebrzańskie peregrynacje - in memoriam

Bagna i torfowiska Biebrzy, jej fauna i flora unikatowe w skali świata, depozyt natury dla przyszłych pokoleń. Wszechobecna komercja nieproszona i nachalna wciska się zewsząd za sprawą ludzi, którzy posiadając pieniądze uważają, że są koroną stworzenia. Zatem wszystko im wolno i wszystko im się należy. Obca im jest zasada życia, jaką na 300 lat przed Chrystusem wyartykułował Epikur: umiarkowanie uważamy za największe dobro nie dlatego, abyśmy w ogóle mieli poprzestawać na małym, ale dlatego, żebyśmy nauczyli się żyć skromnie w przeświadczeniu, że najlepiej korzystają z dóbr ci, którzy ich najmniej pożądają. Uczmy się cieszyć każdą chwilą, która nie jest bolesna… Chciałoby się rzec: co za czasy, co za ludzie. Czasami nie mogę oprzeć się wrażeniu, że żyjemy w eschatonie.

Więcej…

Listy Pliniusza Młodszego do Kalpurni I w.n.e. (z cyklu oblicza mistrzów)

…Pliniusz zapewnia swoją Kalpurnię. Piszesz, że moja nieobecność niemało Cię dręczy, a jedyną pociechę w tym znajdujesz, że zamiast mnie masz moje zwoje i nieraz nawet kładziesz je na tym miejscu, gdzie ja sam przebywałem. Dobrze mi, że mnie szukasz, miło, że zadowalasz się taką pociechą.

Więcej…

List Gustawa Flauberta do Colet (z cyklu oblicza mistrzów)

…mężczyzna kochający swą praczkę będzie z nią zaznawał rozkoszy, mimo iż będzie wiedział, że jest głupia; ale jeżeli kobieta kocha prostaka, jest to zapoznany geniusz, dusza wybrana itd., tak iż wskutek tej wrodzonej skłonności do zezowania nie widzą one prawdy, gdy ją się spotyka, ani piękna tam, gdzie ono się znajduje.

Więcej…

List Wolfganga Amadeusza Mozarta do Konstancji (z cyklu oblicza mistrzów)

Tymczasem wszystkiego dobrego - korzystaj ze swojego
błazna stołowego, ale myśl o mnie, mów o mnie i kochaj
mnie zawsze tak, jak ja zawsze będę kochał moją
Stanzi-Marini i jej... Stu!... knaller..., paller..., sznip..., sznap...,
sznur..., sznepperl..., snai!

Więcej…

Lili Marleen – szlagier czasu strasznej wojny

Norbert Schultze skomponował muzykę do piosenki „Lili Marleen” w 1938 roku do tekstu Hansa Leipa z 1915 r. Piosenka stała się wielkim przebojem muzycznym w czasie II wojny światowej. Zawdzięczała go nie tylko własnej urodzie, ale i ekspresyjnemu wykonaniu aktorki niemieckiej o obywatelstwie amerykańskim - Marleny Dietrich, występującej dla żołnierzy amerykańskich.

Więcej…

Dietetyka

Ogólne zasady żywienia w cukrzycy cz.2

Tłuszcze należy spożywać w ograniczonych ilościach. Ich głównym źródłem powinny być oleje roślinne i margaryny miękkie. Oliwa z oliwek i olej rzepakowy zawierają jedno-nienasycone kwasy tłuszczowe, mogą być więc spożywane na surowo lub stosowane do obróbki termicznej potraw. Olej słonecznikowy i sojowy to źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego powinny być spożywane jedynie na surowo. Nie zaleca się spożywania smalcu i słoniny. Zawartość tłuszczu w diecie chorego na cukrzycę powinna dostarczyć 30–35% wartości energetycznej diety. Tłuszcze nasycone powinny stanowić mniej niż 10% wartości energetycznej diety.

Więcej…

Ogólne zasady żywienia w cukrzycy cz.1

Stanowisko lekarzy jest takie, że żywienie chorych z cukrzycą opiera się na zasadach racjonalnego żywienia ludzi zdrowych. Normy dziennego zapotrzebowania na energię, podstawowe składniki odżywcze, a także witaminy i składniki mineralne są opracowane i od dawna dostępne. Naszym celem jest doprowadzenie do sytuacji, gdzie szacunkowo (dawnej mówiło się „na oko”) można ocenić na podstawie menu dziennego, mianowicie jaka była kaloryczność dzienna, czy nie za duża w stosunku do spalania cukru przez organizm i czy niezbędne składniki tj, główne grupy pokarmowe (białka, tłuszcze i właśnie węglowodany złożone) makro i mikroelementy, witaminy i woda zostały w należny sposób uzupełnione.

Więcej…

Nadmiar przeciwutleniaczy może szkodzić

Większość doniesień prasowych podkreśla pozytywne skutki zjadania przeciwutleniaczy. Dzieję się tak, gdy naszym głównym źródłem przeciwutleniaczy jest żywność. Jeżeli jednak przesadzimy z przyjmowaniem przeciwutleniaczy jako suplementów, może to wywołać również negatywne skutki – donoszą naukowcy z Kansas State University. Badacze sprawdzali możliwość poprawienia metabolizmu mięśni szkieletowych, poprzez wykorzystanie przeciwutleniaczy. Paradoksalnie okazało się, że zbyt duża dawka przeciwutleniaczy daje efekt odwrotny. Przeciwutleniacze usuwając ze środowiska nadtlenek wodoru, który co prawda jest silnym utleniaczem, ale z drugiej strony wspomaga rozszerzanie się małych naczyń krwionośnych.

Więcej…

Jeszcze raz o żywieniu z epoki paleolitu

Bardzo interesującym zjawiskiem jest rozwój ruchu paleo, którego zwolennicy odrzucają oficjalny paradygmat medyczno-żywieniowy i jego narzędzia badawcze, jako błędne z antropologicznego i ewolucyjnego punktu widzenia.

Więcej…

Zdrowe odżywianie – krytycznie

Zalecenia dotyczące tzw. „zdrowego odżywiania” wyrządziły ludziom wiele złego, a współczesna nauka o żywieniu stwarza jedynie pozory naukowości. Historia zmagań konkurencyjnych paradygmatów: hipotezy węglowodanowej i hipotezy tłuszczowo-cholesterolowej w leczeniu chorób cywilizacyjnych jest pouczająca. Ta pierwsza wywiedziona z badań nad otyłością, koncentrowała się nad szkodliwą rolą węglowodanów, których nadmiar w diecie powoduje problemy z przemianą materii i w rezultacie otyłość i cukrzycę typu 2 – oraz przyczynia się do wielu schorzeń cywilizacyjnych. Hipoteza tłuszczowo-cholesterolowa jest jej zaprzeczeniem. Wywiedziona z poszukiwań przyczyn choroby wieńcową za problemy zdrowotne obwinia tłuszcze, szczególnie tłuszcze nasycone. To one mają wywoływać choroby serca, bo podnoszą poziom „złego” cholesterolu oraz powodują otyłość (teoria bilansu energetycznego).

Więcej…

Licznik odwiedzin

761642
dzisiajdzisiaj286
wczorajwczoraj116
w tym tygodniuw tym tygodniu829
w tym miesiącuw tym miesiącu628