Dieta śródziemnomorska- niekończąca się opowieść
Podstawą diety są produkty roślinne: zboża, warzywa, owoce, rośliny strączkowe, orzechy, nasiona, oliwa, zioła i przyprawy. Powinno się je jadać codziennie, praktycznie w każdym posiłku. Mieszkańcy wiejskich obszarów Krety w latach 50–tych byli ubodzy, tanie i łatwo dostępne produkty roślinne stanowiły podstawę ich pożywienia (jedli z upodobaniem nawet dziko rosnącą zieleninę w potrawie o nazwie horta). Zwyczaje żywieniowe zrodzone z biedy zapewniły Grekom długie i zdrowe życie. Dzisiaj wszystko się zmieniło. Cywilizacja globalna zrównała wszystkich, także pod względem preferencji podniebiennych.
Czy pijemy wystarczającą objętość wody dla zachowania zdrowia?
Picie wody zapobiega odwodnieniu, usprawnia pracę jelit, uśmierza ból, pomaga zwalczyć nadmierny apetyt, nawilża skórę, zapobiega wysuszeniu śluzówek, pozwala lepiej kontrolować cukrzycę. Statystyczny Polak w ciągu dnia wypija 1,5 litra płynów a 6 mln z nas pije jeszcze mniej - 1,20 litra. Rekomendowaną objętość płynów (1,6 litra dziennie dla kobiet i 2 litry dla mężczyzn) pije jedynie 40 %Polek i 22 % Polaków. 43 % wypijanych przez statystycznego Polaka w ciągu dnia płynów stanowią napoje gorące z dodatkiem cukru. Woda stanowi zaledwie 28 % przyjmowanych płynów a zalecane jest, aby było to 60-80 %.
Uważajmy na to, co i ile jemy!
Dieta cukrzycowa z lotu ptaka
Właściwa dieta oraz wysiłek fizyczny to najtrudniejsza a jednocześnie niezwykle skuteczna ze wszystkich terapii. Wymaga niestety żmudnego przebudowania całego stylu życia pacjenta. Indeks glikemiczny (IG — klasyfikacja węglowodanów ze względu na tempo ich wchłaniania) i ładunek glikemiczny (ŁG — uwzględniający zawartość węglowodanów w posiłku) trzeba uwzględniać w taki sposób, aby ich zawartość nie przekraczała w codziennej masie pokarmowej 45%. Żywienie w chorobie cukrzycowej powinno dostarczać wszystkich niezbędnych składników pokarmowych, co pozwoli na osiągnięcie optymalnego stężenia lipidów w surowicy krwi, optymalnych wartości ciśnienia tętniczego oraz zapobiegać rozwojowi miażdżycy i uszkodzeniu nerek.
Dieta – tak, ale jaka?
Redukcja masy ciała jest podstawą leczenia nadciśnienia tętniczego, cukrzycy, miażdżycy i niektórych nowotworów. Korzyści metaboliczne ubytku masy ciała prowadzą do poprawy aktualnego stanu zdrowia i cofania się objawów: zadyszki, uczucia ciężkości nóg, bólów stawów kolanowych i biodrowych, nadmiernego pocenia, uczucia zmęczenia, chrapania. Leczenie nadwagi i otyłości polega na ograniczeniu spożycia energii i zachowaniu proporcji w podstawowych składnikach pokarmowych. Obecne narastanie występowania otyłości spowodowane jest zmniejszeniem aktywności fizycznej oraz spożywaniem przetworzonej, wysokokalorycznej żywności.