Probiotyki nie są takim panaceum jak się je reklamuje
Pro-bios czyli „dla życia”, oznacza produkty spożywcze lub preparaty z żywymi koloniami przyjaznych dla organizmu człowieka bakterii. Mają bardzo krótki okres przydatności do spożycia i muszą być schłodzone, a po zakupie natychmiast spożyte. Zespół mikroorganizmów jelitowych człowieka liczy 10 do potęgi 14 komórek, czyli 10 razy więcej niż liczba wszystkich komórek budujących nasz organizm. To ponad 1000 różnych gatunków należących do 45 rodzajów.
Błonnik, co to takiego, jak działa
Błonnik „sprząta w jelitach”, zarazem „pęcznieje w brzuszku” i zapewnia uczucie sytości, opóźnia opróżnianie żołądka, a zarazem częściowo łączy się z glukozą i ta jest wraz z nim usuwana z organizmu. W efekcie do krwi trafiają mniejsze dawki cukru z pożywienia. Organizm w ten sposób ogranicza produkcję insuliny, odpowiedzialną za transport glukozy do komórek. Taki mechanizm zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy, szczególnie typu 2.
Czy regularny rekreacyjny wysiłek fizyczny jest nam potrzebny
Osoby, które prowadzą siedzący tryb życia są narażone na choroby i zgony z różnych przyczyn. Osoby, które w ciągu dnia siedzą przez co najmniej 10 godzin, mają w najbliższych 3 latach o 40% wyższe ryzyko zgonu niż ludzie, którzy w pozycji siedzącej przebywają nie dłużej niż 4 godziny. Wpisujmy się w wysoce chorobotwórczy scenariusz: w dni robocze 30 minut w samochodzie do pracy, gdzie siedzimy 8 godzin, następnie 30 minut za kierownicą wracając do domu, a później przez 6 godzin nieprzerwanie siedzimy przed telewizorem.
Pochwała owsa, jako bazowego posiłku dnia
Owsianka na śniadanie to idealne dietetyczne danie. Po pierwsze dostarcza mnóstwo składników odżywczych przy stosunkowo małej ilości kalorii, po drugie likwiduje uczucie głodu, wypełniając szczelnie przewód pokarmowy co jest zasługą błonnika. Po trzecie zwalnia opróżnienie żołądka, dzięki czemu odczuwa się długo sytość.
Zmiany etykietowania żywności
Zmiany, które będą wprowadzone w zakresie etykietowania żywności, mają służyć ochronie zdrowia i interesów konsumentów. Trwają przygotowania się do wprowadzenia nowych, bardziej czytelnych etykiet ułatwiających świadomy wybór produktów. Często etykiety są mało czytelne i nie zwierają wszystkich niezbędnych informacji o produkcie. Nie ma też obowiązku informowania o kraju jego pochodzenia. Konsumenci stają się bardziej świadomi i chcą wiedzieć nie tylko, z czego składa się wyrób spożywczy, ale także - jaka jest jego wartość odżywcza. Komisja Europejska uprościła i ujednoliciła przepisy dotyczące znakowania żywności w całej UE i wprowadziła nowe zasady regulujące wygląd etykiet, a także ich zawartość merytoryczną. Etykiety mają być bardziej czytelne i muszą zawierać więcej informacji.