ul. Zgierska 2/8, 91-002 Łódź


dr n. med. Zygmunt Trojanowski

specjalista chorób wewnętrznych i diabetologii


dietetyk - Urszula Sobiecka-Trojanowska
porady dietetyka w zakresie chorób cywilizacyjnych

Zapisy nr tel.: 602-395-601

PRYWATNY GABINET LEKARSKI

ul. Zgierska 2/8, 91-002 Łódź


dr n. med. Zygmunt Trojanowski
specjalista chorób wewnętrznych i diabetologii

dietetyk - Urszula Sobiecka-Trojanowska
porady w zakresie chorób cywilizacyjnych

PRYWATNY GABINET LEKARSKI

Polski Dzień Świadomości Niewydolności Serca 13 czerwca 2015 1st POLISH HEART FAILURE AWARENESS DAY

W Europie Dzień Świadomości Niewydolności Serca obchodzony jest od 2010 roku. Do tego grona dołączyła także Polska. Aktualnie w inicjatywie tej uczestniczy ponad 40 państw. W Polsce na niewydolność serca cierpi ok. 1 milion osób. Rocznie umiera z tego powodu około 60 tyś. osób. To sporo! Niewydolność serca w mniejszej skali, ale tak jak cukrzyca, przybiera formę epidemii, stając się przyczyną największej liczby hospitalizacji. Ogromny jest również koszt opieki nad tymi chorymi – w Polsce wynosi ok. 3 miliardy rocznie.

Czytaj więcej...

Sztuczne słodziki są szkodliwe - tego nie mogłam dowiedzieć się na kongresie PTD we Wrocławiu

Udowodniono związek pomiędzy niekalorycznymi sztucznymi słodzikami (aspartam, sacharyna, sukraloza) a cukrzycą typu 2 i otyłością. Przyjazne bakterie żyjące w jelitach ulegają pod ich wpływem zmianie, co paradoksalnie przekłada się na większe zagrożenie cukrzycą typu 2 i otyłością. Pozornie nieszkodliwe sztuczne substancje słodzące stosowane w dietetycznych napojach i żywności mają związek z wysokim poziomem glukozy we krwi i sprzyjają otyłości i cukrzycy typu 2.

Czytaj więcej...

Bilans kaloryczny organizmu

Sposób przemiany materii człowieka od tysięcy lat był nastawiony na umiarkowany lub duży wysiłek fizyczny, dopiero ostatnie dziesięciolecia rozwoju cywilizacji i siedzący tryb życia zbyt gwałtownie i szybko zmieniły to na naszą niekorzyść o obrazie licznych schorzeń cywilizacyjnych. Należy przywrócić równowagę pomiędzy przyjmowanymi kaloriami z posiłku, a zużywanymi przez naszą aktywność w ciągu dnia. Indywidualnie dobrana równowaga pomiędzy ilością kalorii spożywanych z pokarmem, a poziomem metabolizmu, czyli stopniem zużywania tych zjedzonych kalorii – to nazywamy bilansem energetycznym organizmu człowieka. Długotrwałe zrównoważenie bilansu energetycznego gwarantuje nam, że wraz ze starzeniem się nie będziemy nabywać otłuszczenia ciała.

Czytaj więcej...

O zgubnych skutkach nadużywania soli

Sól jest prawie we wszystkich produktach, bowiem jest konserwantem w mięsach i wędlinach, pieczywie, w słonych przekąskach takich jak chipsy, paluszki czy orzeszkach. Nadmiar soli podnosi u nas próg odczuwania smaku słonego i w rezultacie sypiemy jej do jedzenia coraz więcej. Zalecana ilość to pięć gram dziennie, czyli łyżeczka od herbaty, a dla cukrzyków jeszcze mniej 3g/d. Są kraje, gdzie wytyczne dla prewencji schorzeń cywilizacyjnych zalecają spożycie sodu 2,3 g /dobę lub mniej.

Czytaj więcej...

Jogurty

Wysoko przetworzona żywność ma to do siebie, że często stara się udawać naturalną i klienci dają się oszukać. Segment jogurtów jest szczególnie narażony na oszustwa marketingowe, szczególnie poprzez opakowanie (hasła o zawartości owoców, kolorowe owocowe opakowanie) jak również ogólnie przyjęty standard, że jogurt to samo zdrowie. Konsumenci chcą i mają prawo do rzetelnej informacji w sprawach dotyczących zdrowia. Wykazano, iż nie istnieje istotny związek pomiędzy zapadalnością na cukrzycę a spożywaniem produktów nabiałowych.

Czytaj więcej...

Polecane nowości na stronie