- Nigdy nie jedz łapczywie i szybko, szczególnie gdy jesteś głodny jedz powoli, starannie rozdrabniając w ustach każdy kęs.
- Jeżeli nie potrafisz powstrzymać się przed dojadaniem drobiazgów między posiłkami odnotuj to za każdym razem i następnie w perspektywie miesiąca porozmawiaj z kimś kompetentnym w tej dziedzinie.
- Nie oglądaj się za przekąską, nie sięgaj po jedzenie po emocjach. Posiłki wyłącznie w zaplanowanym czasie, u cukrzyka z typem 2 choroby ze względu na leki: 4 posiłki zrównoważone względem siebie, co do masy i kaloryczności.
- Czując ssanie w żołądku sięgaj po wodę mineralną niegazowaną, rozpraszaj naszą fiksację na jedzenie słodkości zmieniając zajęcie na wymagające myślenia.
- Do jedzenia zasiadaj, nigdy nie jedz w „biegu” i w czasie koncentracji na innym zajęciu niż jedzenie.
- Zapomnij raz na zawsze o zawiesistych sosach na śmietanie i zasmażkach, o polewaniu tłuszczykiem ziemniaków, o frytkach i smarowaniu pieczywa masłem lub smalcem itd.
- Pij co najmniej 2 l/d płynów obojętnych bez alkoholu, w między czasie popijaj dodatkowo wodę mineralną, nawet gdy nie czujemy pragnienia.
- Podczas spotkań towarzyskich unikaj mieszanych drinków i kolorowych napojów, do słodzenia używaj wyłącznie stewii, a toasty spełniaj wyłącznie wytrawnym winem.
- Naucz się kontrolować swój ciężar ciała i mierzyć obwód w talii na wysokości pępka z tygodnia na tydzień i omawiać status quo ze swoim doradcą zdrowotnym.
- Co najmniej 3x w tygodniu poświęć godzinę na „bezcelowe” spacerowanie, truchtanie, wolne bieganie, jazdę na rowerze, nordic walking, pływanie, narty biegowe itd. nie krócej niż przez godzinę, zawsze poprzedzone rozgrzewką i rozciąganiem mięśni. Gimnastykuj się codziennie.