Pytanie do specjalisty

Pytanie do specjalisty od I.P. : Czy ma znaczenie jaki sok z aronii pijemy aby wspomóc leczenie cukrzycy? Czy sok pasteryzowany zachowuje swoje właściwości, witaminy i inne ważne składniki?

 

Odpowiedź: Pani Izabelo; Antocyjaniny pochodzące z aronii czarno-owocowej, zawarte w nich mikroelementy i inne składniki dzięki korzystnemu wpływowi na ciśnienie tętnicze krwi oraz stężenie lipidów i endoteliny-1 mogą być pomocne w leczeniu pacjentów z zespołem metabolicznym z towarzyszącą cukrzycą, jednak nie mają bezpośredniego wpływu na stężenie glukozy we krwi. Jest to jeden z wielu suplementów diety i często daje subiektywną poprawę. Zważywszy na rozpowszechnienie i różnorodność tych preparatów pochodzenia roślinnego ważna jest pewność, że nie są zanieczyszczone i toksyczne. Określają to odpowiednie certyfikaty, którymi powinien legitymować się wytwórca. Widzę to tak: nadają się wyłącznie jako suplementy diety cukrzycowej u ludzi w stanie przedcukrzycowym lub cukrzycą utajoną, albo w cukrzycy dobrze wyrównanej po osiągnięciu celów leczniczych, jako jeden z wielu koodeterminantów do ich utrwalenia. Pasteryzacja w odróżnieniu do UHT jest metodą zapobiegania psuciu się soku i szybkiej utraty przydatności do spożycia i jedynie dopuszczalną w tych okolicznościach.

Serdecznie dziękuję za wyjaśnienie. Będę piła ten sok przez 3 miesiące. Jak nie pomoże na cukrzycę, to pomoże mi na nadciśnienie. Z pozdrowieniem, I. P.