Zmiany etykietowania żywności

Zmiany, które będą wprowadzone w zakresie etykietowania żywności, mają służyć ochronie zdrowia i interesów konsumentów. Trwają przygotowania się do wprowadzenia nowych, bardziej czytelnych etykiet ułatwiających świadomy wybór produktów. Często etykiety są mało czytelne i nie zwierają wszystkich niezbędnych informacji o produkcie. Nie ma też obowiązku informowania o kraju jego pochodzenia. Konsumenci stają się bardziej świadomi i chcą wiedzieć nie tylko, z czego składa się wyrób spożywczy, ale także - jaka jest jego wartość odżywcza. Komisja Europejska uprościła i ujednoliciła przepisy dotyczące znakowania żywności w całej UE i wprowadziła nowe zasady regulujące wygląd etykiet, a także ich zawartość merytoryczną. Etykiety mają być bardziej czytelne i muszą zawierać więcej informacji.

Muszą być rzetelne i łatwe do zrozumienia. Nie mogą wprowadzać w błąd kupującego, co do cech, działania lub właściwości środka spożywczego Wymóg ten ma zastosowanie również do reklamy oraz prezentacji środków spożywczych, sposobu ustawienia oraz otoczenia, w jakim są pokazywane. Zmiana etykiet ma ułatwić konsumentom odnalezienie potrzebnych informacji o produkcie żywnościowym podczas zakupów. Informacje na temat żywności muszą być dobrze widoczne i nieusuwalne. Jeżeli wyrób będzie zawierał substancje mogące wywołać alergie lub reakcje nietolerancji pokarmowej, konieczne będzie specjalnie oznakowanie na etykiecie. Obowiązkowe będzie umieszczanie informacji o kraju pochodzenia żywności. Obecnie ten obowiązek dotyczy wołowiny i produktów z wołowiny, ryb, oliwy z oliwek, miodu, owoców i warzyw. Nowe prawo rozciąga go na wieprzowinę, mięso z owiec, kóz oraz drobiu. Osoby przestrzegające diety znajdą wkrótce na etykiecie informacje o wartości energetycznej, ilości tłuszczu, kwasów tłuszczowych nasyconych, węglowodanów, cukrów, białek i soli. Treść obowiązkowej informacji o wartości odżywczej może zostać uzupełniona informacją o ilości innych składników odżywczych. Na opakowaniach produktów mięsnych, surowych wyrobów mięsnych i produktów rybołówstwa muszą być umieszczone dane m.in. o obecności białek i o ich pochodzeniu, o dodanej wodzie (jeżeli przekracza ona 5 proc. wagi gotowego produktu), a jeśli wyrób nie jest w jednym kawałku, np. w przypadku kostki rybnej, to muszą być informacje, że jest on „z połączonych kawałków mięsa” lub „z połączonych kawałków ryby” Do obowiązkowych informacji trzeba też zaliczyć umieszczenie daty zamrażania produktów mięsnych i rybnych oraz wskazywanie na etykiecie wędlin, że ich osłonka nie jest jadalna.