Jedną z trosk aktywnie uprawiających prozdrowotny codzienny trening mięśniowy jest zakwaszenie organizmu. Przyspieszenie procesu usuwania kwasu mlekowego z mięśni można uzyskać pijąc przegotowana wodę z cytryną i wykonując masaż mięśni po wysiłku fizycznym. Ponieważ cukrzyca sama w sobie jest schorzeniem metabolicznym mocno zakwaszającym, więc naturalnym filtrem detoksykacyjnym dla organizmu są wody mineralne, które mają wartość anionów wodorowęglanowych powyżej 600 mg/l (HCO3).
Takie wody mineralne polecamy jako alkalizujące i buforujące nadmiar produktów kwaśnych w cukrzycy. Fakt, że dany produkt spożywczy ma bardzo niskie pH (cytryna pH=3,5) nie decyduje o tym, że te owoce czy warzywa – zakwaszają. Zdarza się dość często, że roślina o silnym działaniu metabolicznym odkwasza, pomimo, że wywołuje poczucie kwaśnego smaku w czasie spożywania. Oto lista przykładowych produktów o silnych właściwościach alkalizujących (odkwaszających):
- Szparagi
- Cebula
- Pietruszka
- Świeży szpinak
- Brokuły
- Czosnek
- Cytryna
- Arbuz
- Limonka
- Grapefruit
- Mango
- Papaja
Jeżeli cytryna zbyt mocno działa hipoglikemizująco (obniża poziom cukru we krwi), co się często zdarza u naszych podopiecznych, to alternatywnie proszę wypróbować kiwi o unikatowych właściwościach alkalizujących. Kapusta kiszona też silnie odkwasza i jest również świetnym prebiotykiem, a to oznacza, że stwarza dobre środowisko i stymuluje rozwój prawidłowej flory bakteryjnej. Pamiętajmy, że uzyskane dzięki temu szybsze usuwanie zawartości jelit (przyśpieszenie pasażu jelitowego) oczyszcza je z zawartości gnilnej i sprzyja odkwaszeniu organizmu. Zatem polecam jeść ją jak najczęściej. Organizm na podstawie takich eksperymentów sam podpowie czego się trzymać.
Z kolei produkty zbożowe, słodycze, sery i żywność przetworzona zawierająca dużo soli, zakwaszają nasz organizm, a taki długotrwały stan jest zagrożeniem demineralizacją (kurcze mięśni w nocy, osteoporoza). Do produktów wysoko kwasotwórczych w naszym organizmie zaliczmy przede wszystkim:
- Mięso i wędliny - szczególnie wieprzowina
- Cukier i produkty zawierające cukier
- Sztuczne słodziki
- Biała mąka pszenna i produkty pochodne
- Biały ryż
- Sery żółte
- Kawa
- Czarna herbata
- Kakao i czekolada
- Sól