Narkotyki poważny problem cywilizacyjny
Proszę się nie dziwić dlaczego uważam nikotynę za narkotyk. Nikotyna jest substancją najsilniej uzależniającą. Na troje ludzi, którzy próbują nikotyny w okresie dorastania jedna się uzależnia. Druga na liście jest heroina – uzależnia się od niej jedna na cztery osoby. Potem kokaina – jedna na pięć osób; alkohol – jedna na sześć; marihuana – jedna na dziesięć. Pomimo jednak tego, że nikotyna jest ekstremalnie uzależniającą substancją, to wciąż dwie spośród trzech osób nie popadają w nałóg. Geny odpowiadają za uzależnienie w ok. 50%. Reszta to środowisko społeczne, sytuacja rodzinna, dostępność, stres, bezkrytyczne naśladownictwo w grupach rówieśniczych, obawa przed wykluczeniem itd. Trzeba pacjentowi pomóc radzić sobie z problemami w życiu: stresem, kłopotami w małżeństwie czy z dziećmi. Dużo trudniej leczyć człowieka, który nie ma pracy. Nawet jeśli nie wróci do narkotyków, to zacznie pić alkohol. Sukcesy odnosi terapia kognitywno-behawioralna.
Gorzka prawda o cukrze czyli o białej śmierci raz jeszcze
Cukier jest toksyczny, tak samo niebezpieczny jak papierosy i alkohol, równocześnie silnie uzależnia. Przyczynia się jak używki i inne substancje stosowane w żywieniu do szerzenia się schorzeń cywilizacyjnych: miażdżycy, zawału serca, cukrzycy, chorób nowotworowych i wielu innych. Wiadomo, że cukrzycy częściej zapadają na niektóre nowotwory (rak piersi, jelita grubego, innych narządów). Na tej podstawie podejrzewano w swoim czasie, że niektóre długodziałające analogi ludzkiej insuliny mają w tym swój udział. Dzisiaj, kiedy znamy już wyniki solidnych badań te obawy upadły. Mimo to nadal nie ma ich na liście refundacyjnej. Podejrzewam, że decydenci nie śledzą z należytą starannością postępów farmakologii w tej dziedzinie, albo nie słuchają środowisk opiniotwórczych lekarzy leczących cukrzycę.
Kiedy rozpoznajemy cukrzycę?
glikemia przypadkowa (losowa) większa od 11,1 mmol/l (200 mg/dl) u chorych z objawami hiperglikemii (wzmożone pragnienie, wielomocz, zmniejszenie masy ciała) lub
glikemia na czczo większa od 7,0 mmol/l (126 mg/l) stwierdzona dwukrotnie w kolejnych badaniach bez względu na obecność objawów klinicznych przecukrzenia lub
Jeszcze raz o soli w żywności i solniczce
Solniczka powinna zniknąć z naszych stołów. Warto zwrócić uwagę jak dużo jest soli w gotowych produktach: w jednej kromce chleba pełnoziarnistego jest nawet 500 mg, w porcji zupy z kurczaka sprzedawanej w pojemnikach jest od 100 do 960 mg, a w cheeseburgerze – nawet 1690 mg. W przeciętnej polskiej diecie prawie 90 proc. dziennego spożycia soli dostarczają takie produkty jak pieczywo (20%), przetwory mięsne produkowane przemysłowo (11%), potrawy przygotowywane w domu, głównie zupy (19%), ziemniaki (20%), kasze i makarony (13%), a także potrawy mięsne (8%).
Jeszcze raz o niedocukrzeniu w cukrzycy
Mity odchudzania w cukrzycy
Herbata sprzyja chudnięciu Nie każda herbata sprzyja odchudzaniu. Jedynie zielona i czerwona wpływa na potencjalizację diety odtłuszczającej.
Woda odchudza Woda nie zawiera w ogóle kalorii i tłumi uczucie głodu. Pozwala na pozbycie się toksyn, dlatego powinno się wypijać około 1,5 l dziennie ponad objętość wypijaną zwyczajowo, o ile nie ma przeciwwskazań. Stosując dietę odchudzającą należy zadbać o to, aby więcej wydalać. Należy pić co 2 godziny przynajmniej szklankę wody.
Niedocukrzenia – poważny problem ograniczający osiąganie celów leczniczych
Co z tymi jajkami?
Prebiotyki, probiotyki i synbiotyki – niedoceniona rola w utrzymaniu stanu zdrowia
Prebiotyk – substancja obecna lub wprowadzana do pożywienia w celu stymulacji rozwoju prawidłowej flory jelit, poprawiająca w ten sposób stan zdrowia (healthy food for the colon). W odróżnieniu od probiotyku nie zawiera żadnych mikroorganizmów, a jedynie substancje stymulujące jako suplementy diety. Najczęściej stosowane to: inulina, fruktooligosacharydy (FOS) roślinne (szparagi, karczochy, cykoria, cebula), mannanoligosacharydy (MOS) i laktuloza. Prebiotyki fermentują w przewodzie pokarmowym gospodarza za sprawą mikroflory jelitowej, w procesie tym powstają krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe: masłowy, propionowy i octowy oraz niskocząsteczkowe produkty przemiany materii (diacetyl), bakteriocyny a także pochodne tlenu.
Czy można mniej solić?
Konsekwencje ustawy o informatyzacji w ochronie zdrowia
Latem 2014 r. znika podstawa prawna do prowadzenia dokumentacji medycznej w formie papierowej. Dotyczy to całej działalności leczniczej – i prywatnego gabinetu lekarskiego na wsi i wielkiego szpitala. Jednym z rozwiązań wydają się tablety z odpowiednim oprogramowaniem. Jeśli w Polsce mamy 100 tys. lekarzy i 200 tys. pielęgniarek, to kto da pieniądze na konieczny sprzęt i oprogramowanie? A kto – na serwery dla szpitali? Ale największa będzie bariera ludzka.
Nie używajmy do żywności plastikowych opakowań i nie przebywajmy ciągle w mieście
Osoby, które w organizmie mają wyższe stężenie składnika plastików o nazwie bisfenol A, częściej zapadają na chorobę wieńcową serca. Bisfenol A (BPA) jest organicznym związkiem chemicznym szeroko stosowanym w produkcji tworzyw sztucznych. Powstaje z niego m.in. poliwęglan, z którego wytwarza się plastikowe opakowania oraz pojemniki na napoje i żywność, plastikowe naczynia, wyściółkę puszek, plomby dentystyczne, materiały i sprzęt stosowany w medycynie, np. cewniki. Pewne niewielkie jego ilości mogą uwalniać się do żywności i napojów z opakowań, w których są przechowywane.
Leczenie miażdżycy tętnic w chorobie cukrzycowej typu 2
Siła pozytywnego myślenia
Ortoreksja – śmiertelnie zdrowe jedzenie
Napoje wysokoenergetyczne: toksyczność i ryzyko zdrowotne
Napoje energetyczne są napojami bezalkoholowymi, które mają w przeciwieństwie do zwykłych napojów dostarczyć energii konsumentowi, aby polepszyć jego fizyczną aktywność. Są tak opracowane, aby zwiększyć fizyczną sprawność konsumenta oraz jego koncentrację. Zwykle wśród składników obecne są także inne dodatki takie jak witaminy, kofeina i ziołowe suplementy. W koktajlu chemikaliów napoje zawierają niektóre lub wszystkie następujące substancje: tauryna żeń-szeń, inozytol, glukuronolakton, witaminy B, karnityna, kofeina, guarana, miłorząb, maltodekstryna, kreatyna, yerba mate. Typowa zawartość cukru w napojach energetycznych waha się pomiędzy 10,5-13,0 gramów/100ml, ale niektóre zawierają nawet 27 gramów/100ml, tak jak Hype.
Żywność funkcjonalna FOSHU (Foods for Specified Health Use).
Od starożytnych czasów istniała świadomość zależności zdrowia człowieka od odżywiania. Zwracano głównie uwagę na występowanie poszczególnych składników w diecie jakie dostarczane w odpowiednich ilościach zgodnych z zapotrzebowaniem, zapewniały prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Nowe podejście polega na przypisaniu żywności szczególnej roli prozdrowotnej. Żywność funkcjonalna, dodatkowo wzbogacona aktywnymi składnikami stosowanymi w żywieniu staje się ogniwem pośrednim między żywnością a lekiem. Są to więc specjalnie spreparowane produkty spożywcze, które wykazują korzystny, udokumentowany wpływ na zdrowie. W zależności od rodzaju składników wzbogacających produkt spożywczy, uzyskuje się różne efekty prozdrowotne np. immunostymulujace, antymiażdżycowe. Żywność FOSHU jest normalną żywnością, z której usunięto szkodliwe składniki np. alergeny, bądź wzbogacono w substancje aktywne fizjologicznie, aby otrzymać produkt posiadający wysoką wartość odżywczą i podnoszący zdrowie człowieka.
Inteligentna żywność
Prozdrowotny wpływ małych ilości alkoholu
Alkohol w małych ilościach dobry przed i po zawale. Od dawna było wiadomo, że umiarkowane picie alkoholu chroni przed atakiem serca, teraz okazuje się, że dla mężczyzn jest ono korzystne nawet po zawale. Okazuje się, że mężczyźni, którzy wypijali dziennie jeden lub dwa kieliszki wina byli o 34 proc. mniej narażenia na zgon z różnych przyczyn i o 42 proc. z powodu chorób sercowo-naczyniowych na tle miażdżycy. Ci natomiast, którzy spożywali mniej niż jedną porcje alkoholu, wykazywali o 22 proc. mniejsze ryzyko zgonu. Korzystny wpływ alkoholu na zdrowie dotyczy jednak wyłącznie spożywania umiarkowanych jego ilości. Mężczyźni, którzy wypijali dziennie co najmniej trzy kieliszki wina, umierali równie często jak abstynenci. Gdyby alkohol nie uzależniał po uwzględnieniu przeciwwskazań pewnie byłby przepisywany w dawkach leczniczych na receptę.
Wisława Szymborska - Jak ja się czuję
Kiedy ktoś zapyta, jak ja się dziś czuję, Bez laseczki chodzić teraz już nie mogę, Z wierszyka mojego ten sens się wywodzi, |
Powiadają, że starość okresem jest złotym, Za czasów młodości (mówię bez przesady) Dobra rada dla tych, którzy się starzeją |
Zalecenia żywieniowe dla chorych na cukrzycę
(kompendium dla zespołu leczniczego dr Z.Trojanowskiego)
Dieta chorego na cukrzycę powinna być zgodna z założeniami diety zdrowego człowieka, tzn. powinna spełniać zalecenia dietetyczne zdrowego żywienia, niezależne od współistnienia jakichkolwiek chorób.
Cholesterol, czy zawsze oznacza miażdżycę?
Cholesterol - brzmi dla większości z nas dość groźnie. Tymczasem szkodliwy jest jedynie jego nadmiar. Prowadzi bowiem do miażdżycy naczyń krwionośnych, a ta z kolei jest przyczyną zawału serca, udaru mózgu, czy amputacji nóg. Miażdżyca jest funkcją starzenia się organizmu i przybiera charakter choroby, gdy postępuje zbyt szybko doprowadzając do zamknięcia strategicznych tętnic w narządach istotnych dla podtrzymywania życia. Ta akceleracja miażdżycy u osób w średnim wieku jest jakby spłatą biologicznego długu za pseudo-postęp cywilizacyjny. Wielokrotnie o tym zjawisku mówił dr Leszek Kożuchowski w naszym RM w tonacji dość kasandrycznej. Sądzę, że jest bardzo wyrazisty w swoich opiniach ale nie przesadza. 100 tys. zawałów serca rocznie w Polsce jest faktem.
X Pielgrzymka Diabetyków na Jasną Górę pod sztandarami PSD
I znów dokonało się, cezurą jest czerwiec, od pielgrzymki do pielgrzymki. Abyśmy byli lepsi i kierowali się dobrem innych, aby następny hołd w czerwcu 2004 był równie podniosły i zasłużony jak 13 czerwca tego roku, kiedy w imieniu wszystkich ludzi przewlekle i nieuleczalnie chorych pielgrzymowaliśmy do Królowej Polski i Królowej naszych serc.
Szlachetne zdrowie!
Szlachetne zdrowie! Nikt się nie dowie jako smakujesz, aż się zepsujesz… to jest nadal aktualne. Chorzy mówią: „zdrowy nigdy nie zrozumie chorego”. Tak jest rzeczywiście. W Polsce mało kto uświadamia sobie, że szlachetny dar zdrowia nie jest stały i trwały na całe doczesne życie. A o tym, co z nami będzie na starość decydujemy my sami tu i teraz.
Wegetarianizm, weganizm a cukrzyca
Słowo weganizm oznacza filozofię oraz sposób życia, który stara się wykluczyć, jak tylko to możliwe i praktyczne, wszystkie formy eksploatacji i okrutności względem zwierząt, ich eksploatacji do celów żywieniowych, produkcji odzieży, lub podobnych celów. Filozofia ta ma na celu szerzenie i promowanie rozwoju i użytkowania produktów alternatywnych pochodzenia niezwierzęcego dla dobra ludzkości, zwierząt i środowiska. W terminologii żywieniowej oznacza to praktykę niekorzystania z wszystkich produktów, które w całości lub częściowo pochodzą od zwierząt. Weganizm jest zatem bardziej ścisłą formą wegetarianizmu polegającą na odrzuceniu wszelkich produktów pochodzenia zwierzęcego. Na mojej półce stoją obok siebie wydania Krytyki Politycznej, Znaku i Więzi, periodyków dalekich od siebie ideologicznie, a jednak poświęconych cierpieniu zwierząt, również tych zabijanych dla mięsa. Nie ma tam jeszcze promocji wegetarianizmu, a tym bardziej weganizmu, ale być może będzie to kolejny etap. Mięso jest wszechobecne w witrynach sklepów, w reklamach, kartach dań restauracji i w telewizyjnych programach kulinarnych, a przecież dla wegetarianina jest martwym zwierzęciem. To jest trudne do zniesienia, ale jeszcze gorsza może być frustracja spowodowana powszechną obojętnością wobec cierpienia zwierząt hodowanych i zabijanych dla mięsa. Znajomi mogą mięć szlachetne odruchy pomocy głodującym dzieciom, mogą z pasją piętnować przejawy niesprawiedliwości społecznej, współczuć pokrzywdzonym na wiele sposobów, jednocześnie nie kwestionując prawa do traktowania zwierząt jak rzecz, towar, surowiec. Wiedząc, że zwierzęta są istotami czującymi. To jest bolesne pęknięcie, do którego trudno się przyzwyczaić. Gdyby ściany rzeźni były ze szkła, wszyscy byliby wegetarianami. Oto między innymi dlaczego nie zagłosuję na kandydata Bronka-myśliwego, nie mylić z myślicielem, to ciemna strona jego osobowości. Niby taki misio i safanduła, a to krwiożercza bestia w jednej osobie, zabija dla przyjemności, bo przecież nie z głodu.
Raz w roku należy
Raz w roku należy przeprowadzić badanie nerek, dla rozpoznania bezobjawowej nefropatii cukrzycowej, na które składa się:
- mocz badanie ogólne
- test na obecność mikroalbuminy w moczu (micral-test paskowy), lub określenie ilości białka w moczu dobowym
- oznaczenie kreatyniny we krwi żylnej
- wielokrotne pomiary ciśnienia tętniczego krwi
- mikroalbuminuria (30-300mg/dobę), wymaga dodatkowo oznaczenie kreatyniny w krwi
Badanie przesiewowe
Badanie przesiewowe w kierunku uszkodzenia nerek przez cukrzycę
- coroczne wykonywanie badania w kierunku mikroalbuminurii u osób poniżej 70 roku życia z cukrzycą typu 2 i u osób powyżej 12 roku życia - z cukrzycą typu 1
- doroczne badania w przypadku cukrzycy typu 1 powinno rozpocząć się 5 lat po jej rozpoznaniu
- u chorych z współistniejącym nadciśnieniem tętniczym badanie wykonuje się w stałych odstępach czasu, ustalonych przez lekarza prowadzącego
- albumina w próbce przypadkowej moczu wymaga równolegle oznaczenia stężenia kreatyniny w krwi (wartość diagnostyczna wyliczonego stosunku albumina/kreatynina jest zbliżona do wartości oznaczeń wydalania albuminy w dobowej zbiórce moczu)
- w cukrzycy typu 2, obecność mikroalbuminurii wskazuje na duże ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego
Brak aktywności mięśniowej Homo-sedens
Homo-sedens czyli zgubny wpływ braku codziennej rewitalizującej aktywności mięśniowej
Siedzenie to czynność zajmująca osobom dorosłym ogromną ilość czasu. Dorośli potrafią oglądać telewizję, pracować przy komputerze, jeździć samochodem, czy też jeść większą część dnia. Z tych złych nawyków, długi czas oglądania telewizji wiąże się z największym wzrostem ryzyka rozwoju otyłości i cukrzycy typu 2.
Ciekawostki, co nam grozi?
Nadmiar soli kuchennej i sodu (Na) w produktach spożywczych znacznie osłabia działanie leków przeciw nadciśnieniu
Nadal zalecamy chorym ograniczenie spożycia soli kuchennej (chlorku sodu). Zmniejszenie spożycia soli o 5g dziennie (zawartość płaskiej łyżeczki od herbaty) uratuje 250 tyś. osób przed udarem. a 3 mln przed zgonem wieńcowym na całej kuli ziemskiej co roku. Ograniczenie zawartości soli w diecie nie zależy wyłącznie od indywidualnych konsumentów, bowiem aż 75% spożycia dobowego zależy od zakupu już przetworzonych i dosalanych pokarmów. Istnieje zatem konieczność interwencyjnych zmian w prawie, dotyczącym produkcji żywności.
Smacznego! - przy posiłku powinno zostać zakazane
Smacznego! - przy posiłku powinno zostać zakazane, bo wygląda na kpinę i cynizm.
Różne artykuły spożywcze, są zakwestionowane przez organa kontroli z roku na rok, a ilość ich ciągle wzrasta. Dyskwalifikujące wady wyrobów mięsnych budzą wątpliwy apetyt. Jest na tej liście zaniżona zawartość białka, niższy wsad surowca mięsno-tłuszczowego, zawyżona zawartość tłuszczu, odpady, podwyższona zawartość fosforanów i azotynów. Nagminną cechą są, niewłaściwe cechy organoleptyczne. Oznacza to, że wędliny śmierdzą i są ohydne w smaku. Wady organoleptyczne to także cecha wielu przetworów owocowych i warzywnych. Wszystko, co jest w zalewie, zawiera znacznie więcej zalewy, niż powinno i znacznie mniej surowca. To samo dotyczy konserw rybnych, w których najmniej jest samej ryby. Jeśli chodzi o przetwory mleczarskie, to nie trzeba wcale kupować twarożków chudych, bo normalne też bywają odtłuszczone. Przedsiębiorstwo Astra z Siedlec, które jako ser edamski pełnotłusty sprzedawało żółty kurowiak, to znaczy ser z dodatkiem oleju. Inspekcja Handlowa zbadała zawartość kawy w kawie zbożowo-naturalnej Familiada produkcji firmy Nosta i nie stwierdziła w niej kofeiny. W kiełbasie zwyczajnej, wysokowydajnej, wytworzonej przez zakłady JBB, stwierdzono obecność osłonek pochodzących ze zmielonych wędlin. To oznacza, że była to kiełbasa z kiełbasy. Z kolei kiełbasa wileńska z zakładów Netter składała się z chrząstek i skrobi, czyli była z kartofli. W szynce wiejskiej zakładów Kaz-maz, oprócz plam i smug koloru czarnego, znaleziono liczne duże otwory powietrzne. Była to więc szynka przewiewna. Akurat na zbliżające się lato.
Z pieczywem jest tak samo jak z wędlinami. Bułka współczesna dzieli się na dwie kategorie - na gumiastą i piasczystą. Gumiasta ma konsystencję kleistą, ciągnie się jak świeży asfalt i puchnie w ustach jak wata. Piaszczysta osypuje się jak ruchome wydmy w Łebie. Jaki jest skład tego pieczywa? Nikt poza piekarzami nie wie i nie może wiedzieć. Na etykietach wszystkich produktów spożywczych ustawowo musi być wymieniony ich skład. Pieczywo jest wyjątkiem. Na chlebie jest karteczka z adresem piekarni. Logiczne - nie ma miejsca, choć jeszcze trochę więcej papieru niczego by w bułce nie zepsuło. Powszechna dostępność żywności i obfitość jej podaży na rynku, wcale nie oznacza, że jest jadalna. Co jeść w tej sytuacji?
Dr Zygmunt Trojanowski