Czy w diecie przeciwmiażdżycowej należy wystrzegać się nasyconych kwasów tłuszczowych

Główne nasycone kwasy tłuszczowe (SFA): masłowy, laurowy, mirystynowy, palmitynowy i stearynowy występują prawie wszędzie (poza rybami). W maśle, mleku, oleju kokosowym, palmowym, w mięsie. Palmitynowy występuje w największej ilości w oliwie z oliwek, w oleju z pestek winogron, nasionach sezamu, orzeszkach ziemnych, orzechach pekan. Nowe wyniki badań sugerują, że poszczególne nasycone kwasy tłuszczowe mogą spełniać dodatkowo odrębne, ważne biologicznie funkcje w organizmie: regulują ekspresję kilku genów i mogą mieć znaczenie w zapobieganiu występowania raka poprzez zahamowanie rozwoju komórek nowotworowych. Kwasy palmitynowy i mirystynowy biorą udział w komórkowym przekazywaniu sygnałów i reakcjach odpornościowych. Kwas mirystynowy reguluje dostępność biologiczną kwasów tłuszczowych wielonienasyconych, takich jak kwas dokozaheksaenowy (DHA). Kwas laurynowy może być surowcem dla wytwarzania kwasów tłuszczowych omega-3 (w warunkach, gdy te kwasy tłuszczowe są nieobecne w pożywieniu). To prawda, że tłuszcze nasycone mają olbrzymi wpływ na stężenie cholesterolu całkowitego oraz cholesterolu LDL w surowicy krwi. Poszczególne nasycone kwasy tłuszczowe wykazują w tym zakresie dość istotne różnice. Przeciętny Europejczyk spożywa większe ilości tłuszczów nasyconych, około 15% energii. Próby zmniejszenia spożycia tłuszczów nasyconych, uwzględniające profile kwasów tłuszczowych zawartych w różnych produktach spożywczych są pożądane, ale nie mogą iść za daleko ad absurdum do 5-6%. Głównym źródłem tłuszczów nasyconych w pożywieniu są tłuste kawałki mięsa, skóra drobiu, wyroby mięsne takie jak kiełbasy i kotlety, pełne mleko i pełnotłusty nabiał taki jak sery i śmietana, masło i słonina, olej kokosowy i olej palmowy, ciasta, ciastka i herbatniki, słodycze i wyroby czekoladowe. Istnieje kilka sposobów by zmniejszyć zawartość tłuszczów nasyconych w pożywieniu. Oto one: wybieraj chude kawałki mięsa i odkrawaj widoczny tłuszcz; usuwaj skórę z mięsa drobiowego; wybieraj raczej pieczenie mięsa na ruszcie niż smażenie na patelni, ograniczaj ilości spożywanych kiełbas i innych wędlin, ciast, placków, ciastek, herbatników, słodyczy, i wyrobów czekoladowych. Produkty mleczne o niższej zawartości tłuszczów są pożądane. Wybierać należy oleje roślinne (bogate w tłuszcze nienasycone, takie jak olej słonecznikowy, rzepakowy albo oliwę z oliwek) lub tłuszcze do smarowania. Pamiętajmy jednak, że nie wolno przesadzać. Tam gdzie uszczuplamy nadmiernie tłuszcze w to miejsce wciskają się rafinowane produkty węglowodanowe o dużym ładunku glikemicznym i wysokiej gęstości pokarmowej, a to z kolei znacznie podwyższa niekorzystnie wysokie stężenie triglicerydów w osoczu, co sprzyja zakrzepom, na skutek znacznego zwiększenia lepkości i gęstości krwi oraz przyśpiesza zmiany miażdżycowe.