ul. Zgierska 2/8, 91-002 Łódź


dr n. med. Zygmunt Trojanowski

specjalista chorób wewnętrznych i diabetologii


dietetyk - Urszula Sobiecka-Trojanowska
porady dietetyka w zakresie chorób cywilizacyjnych

Zapisy nr tel.: 602-395-601

PRYWATNY GABINET LEKARSKI

ul. Zgierska 2/8, 91-002 Łódź


dr n. med. Zygmunt Trojanowski
specjalista chorób wewnętrznych i diabetologii

dietetyk - Urszula Sobiecka-Trojanowska
porady w zakresie chorób cywilizacyjnych

PRYWATNY GABINET LEKARSKI

Cukrzyca a oczy

Ryzyko wystąpienia niektórych chorób oczu m.in. retinopatii, zaćmy i jaskry jest większe u osób z cukrzycą, a każda z tych chorób może spowodować ślepotę. Tylko wczesne wykrycie daje nadzieję na ich powstrzymanie i uniknięcie inwalidztwa. U chorych z cukrzycą typu 1, szczególnie młodych, zmiany oczne na tle cukrzycy mogą wystąpić już w ciągu kilku lat od pojawienia się cukrzycy. W przypadku osób z cukrzycą typu 2 zmiany oczne pojawiają się po 10 – 15 latach od wystąpienia choroby. Zdarza się dość często, że to lekarz okulista, jako pierwszy wykrywa cukrzycę u chorych na podstawie badania dna oka (oftalmoskopia siatkówki obu oczu), np. przed dobraniem okularów.  Retinopatia to jedno z częstych odległych powikłań źle leczonej cukrzycy, które dotyka oczu, a ściślej siatkówki – narządu odbiorczego obrazu świata zewnętrznego. Jeżeli retinologom diabetologicznym (podspecjalność zabiegowa w okulistyce) nie uda się jej powstrzymać, albo zreperować już zaistniałych szkód, prowadzi do ślepoty. Promienie świetlne muszą mieć możliwość dojścia do nieuszkodzonej siatkówki bez żadnych przeszkód po drodze. Dla przykładu zaćma starcza czy cukrzycowa soczewki uniemożliwia widzenie, ponieważ jest zmętniała i nie przepuszcza promieni świetlnych do nieuszkodzonej siatkówki. Retinopatia występuje wtedy, gdy naczynia krwionośne w siatkówce zostaną zablokowane, zaczną przepuszczać krew lub rosnąć w niekontrolowany sposób. Najwcześniejsza retinopatia nieproliferacyjna nie wpływa początkowo na wzrok, chyba, że zmiana dotknie plamki. Ten rodzaj retinopatii może jednak rozwinąć się w poważniejszą formę, więc powinien być monitorowany przez opiekującego się chorym na cukrzycę okulistę. Następne dwa etapy to już zagrożenie ślepotą o obrazie retinopatii proliferacyjnej i makulopatii. Przez długi czas retinopatia nie daje żadnych objawów, więc można o niej nie wiedzieć, dopóki nie będzie zaawansowana powodując częściową utratę wzroku. Im szybciej jakiekolwiek problemy oczami zostaną zauważone i poddane leczeniu, tym większa szansa na to, że leczenie się powiedzie. Badanie w kierunku retinopatii celem jej wczesnego wykrycia należy wykonać raz do roku. Badanie oftalmoskopowe dna oczu uzupełnione jest zdjęciem siatkówki wykonanym przy pomocy specjalnego aparatu cyfrowego. Retinopatii nie można wyleczyć, a proces leczenia nie przywróci utraconego już wzroku, lecz hamuje dalszy postęp w kierunku całkowitej ślepoty. Leczy się ją przy pomocy laseroterapii: precyzyjnymi wiązkami światła laserowego zakleja się przepuszczające krew naczynia krwionośne, zapobiegając pogorszeniu się ich stanu. Leczenie laserowe wykonywane jest przez specjalistę w warunkach ambulatoryjnych, dzięki czemu pacjent może po zabiegu iść do domu. W niektórych przypadkach laseroterapia nie pomaga i konieczne jest leczenie operacyjne. Zamazane i nieostre widzenie może być oznaką niezdiagnozowanej cukrzycy, jako objaw podwyższonego poziomu glukozy we krwi. Dzieje się tak dlatego, że gdy poziom glukozy we krwi jest zbyt wysoki, soczewka w oku wchłania glukozę i płyn, w skutek czego puchnie, co powoduje zamazanie widzenia. Odwrotnie, wdrożenie insulinowanie wyszczupla soczewkę i obraz widzenia na siatkówce także będzie zamazany. Jest to zjawisko przejściowe i znika, gdy poziom glukozy we krwi wróci do normy. I nie ma sensu ciągle zmieniać okularów, albo wpadać w panikę, że za chwilę oślepnę. Musimy informować pacjentów o tych zaburzeniach widzenia w warunkach wdrażania insulinoterapii, bowiem ta zbieżność w czasie nasuwa im podejrzenie, że insulina im szkodzi. Katarakta z kolei (inaczej zaćma) pojawiają się częściej u cukrzyków i to w młodszym wieku. Katarakta wymaga leczenia tylko wtedy, gdy przeszkadza w widzeniu; leczenie polega na operacyjnym usunięciu soczewki i zastąpieniu jej implantem. Stan środowiska a oczy – ma bezpośrednie powiązanie ze stanem oczu. Promieniowanie słoneczne, temperatura, woda, pyły, komputer, środki chemiczne – to wszystko wpływają na nasz wzrok.

 

Przy wyniku ponad 20 pkt ze względu na wysokie ryzyko cukrzycy zgłoś się do diabetologa w celu weryfikacji.

Nasze pasje i zainteresowania

Nasze biebrzańskie peregrynacje - in memoriam

Bagna i torfowiska Biebrzy, jej fauna i flora unikatowe w skali świata, depozyt natury dla przyszłych pokoleń. Wszechobecna komercja nieproszona i nachalna wciska się zewsząd za sprawą ludzi, którzy posiadając pieniądze uważają, że są koroną stworzenia. Zatem wszystko im wolno i wszystko im się należy. Obca im jest zasada życia, jaką na 300 lat przed Chrystusem wyartykułował Epikur: umiarkowanie uważamy za największe dobro nie dlatego, abyśmy w ogóle mieli poprzestawać na małym, ale dlatego, żebyśmy nauczyli się żyć skromnie w przeświadczeniu, że najlepiej korzystają z dóbr ci, którzy ich najmniej pożądają. Uczmy się cieszyć każdą chwilą, która nie jest bolesna… Chciałoby się rzec: co za czasy, co za ludzie. Czasami nie mogę oprzeć się wrażeniu, że żyjemy w eschatonie.

Więcej…

Listy Pliniusza Młodszego do Kalpurni I w.n.e. (z cyklu oblicza mistrzów)

…Pliniusz zapewnia swoją Kalpurnię. Piszesz, że moja nieobecność niemało Cię dręczy, a jedyną pociechę w tym znajdujesz, że zamiast mnie masz moje zwoje i nieraz nawet kładziesz je na tym miejscu, gdzie ja sam przebywałem. Dobrze mi, że mnie szukasz, miło, że zadowalasz się taką pociechą.

Więcej…

List Gustawa Flauberta do Colet (z cyklu oblicza mistrzów)

…mężczyzna kochający swą praczkę będzie z nią zaznawał rozkoszy, mimo iż będzie wiedział, że jest głupia; ale jeżeli kobieta kocha prostaka, jest to zapoznany geniusz, dusza wybrana itd., tak iż wskutek tej wrodzonej skłonności do zezowania nie widzą one prawdy, gdy ją się spotyka, ani piękna tam, gdzie ono się znajduje.

Więcej…

List Wolfganga Amadeusza Mozarta do Konstancji (z cyklu oblicza mistrzów)

Tymczasem wszystkiego dobrego - korzystaj ze swojego
błazna stołowego, ale myśl o mnie, mów o mnie i kochaj
mnie zawsze tak, jak ja zawsze będę kochał moją
Stanzi-Marini i jej... Stu!... knaller..., paller..., sznip..., sznap...,
sznur..., sznepperl..., snai!

Więcej…

Lili Marleen – szlagier czasu strasznej wojny

Norbert Schultze skomponował muzykę do piosenki „Lili Marleen” w 1938 roku do tekstu Hansa Leipa z 1915 r. Piosenka stała się wielkim przebojem muzycznym w czasie II wojny światowej. Zawdzięczała go nie tylko własnej urodzie, ale i ekspresyjnemu wykonaniu aktorki niemieckiej o obywatelstwie amerykańskim - Marleny Dietrich, występującej dla żołnierzy amerykańskich.

Więcej…

Dietetyka

Ogólne zasady żywienia w cukrzycy cz.2

Tłuszcze należy spożywać w ograniczonych ilościach. Ich głównym źródłem powinny być oleje roślinne i margaryny miękkie. Oliwa z oliwek i olej rzepakowy zawierają jedno-nienasycone kwasy tłuszczowe, mogą być więc spożywane na surowo lub stosowane do obróbki termicznej potraw. Olej słonecznikowy i sojowy to źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego powinny być spożywane jedynie na surowo. Nie zaleca się spożywania smalcu i słoniny. Zawartość tłuszczu w diecie chorego na cukrzycę powinna dostarczyć 30–35% wartości energetycznej diety. Tłuszcze nasycone powinny stanowić mniej niż 10% wartości energetycznej diety.

Więcej…

Ogólne zasady żywienia w cukrzycy cz.1

Stanowisko lekarzy jest takie, że żywienie chorych z cukrzycą opiera się na zasadach racjonalnego żywienia ludzi zdrowych. Normy dziennego zapotrzebowania na energię, podstawowe składniki odżywcze, a także witaminy i składniki mineralne są opracowane i od dawna dostępne. Naszym celem jest doprowadzenie do sytuacji, gdzie szacunkowo (dawnej mówiło się „na oko”) można ocenić na podstawie menu dziennego, mianowicie jaka była kaloryczność dzienna, czy nie za duża w stosunku do spalania cukru przez organizm i czy niezbędne składniki tj, główne grupy pokarmowe (białka, tłuszcze i właśnie węglowodany złożone) makro i mikroelementy, witaminy i woda zostały w należny sposób uzupełnione.

Więcej…

Nadmiar przeciwutleniaczy może szkodzić

Większość doniesień prasowych podkreśla pozytywne skutki zjadania przeciwutleniaczy. Dzieję się tak, gdy naszym głównym źródłem przeciwutleniaczy jest żywność. Jeżeli jednak przesadzimy z przyjmowaniem przeciwutleniaczy jako suplementów, może to wywołać również negatywne skutki – donoszą naukowcy z Kansas State University. Badacze sprawdzali możliwość poprawienia metabolizmu mięśni szkieletowych, poprzez wykorzystanie przeciwutleniaczy. Paradoksalnie okazało się, że zbyt duża dawka przeciwutleniaczy daje efekt odwrotny. Przeciwutleniacze usuwając ze środowiska nadtlenek wodoru, który co prawda jest silnym utleniaczem, ale z drugiej strony wspomaga rozszerzanie się małych naczyń krwionośnych.

Więcej…

Jeszcze raz o żywieniu z epoki paleolitu

Bardzo interesującym zjawiskiem jest rozwój ruchu paleo, którego zwolennicy odrzucają oficjalny paradygmat medyczno-żywieniowy i jego narzędzia badawcze, jako błędne z antropologicznego i ewolucyjnego punktu widzenia.

Więcej…

Zdrowe odżywianie – krytycznie

Zalecenia dotyczące tzw. „zdrowego odżywiania” wyrządziły ludziom wiele złego, a współczesna nauka o żywieniu stwarza jedynie pozory naukowości. Historia zmagań konkurencyjnych paradygmatów: hipotezy węglowodanowej i hipotezy tłuszczowo-cholesterolowej w leczeniu chorób cywilizacyjnych jest pouczająca. Ta pierwsza wywiedziona z badań nad otyłością, koncentrowała się nad szkodliwą rolą węglowodanów, których nadmiar w diecie powoduje problemy z przemianą materii i w rezultacie otyłość i cukrzycę typu 2 – oraz przyczynia się do wielu schorzeń cywilizacyjnych. Hipoteza tłuszczowo-cholesterolowa jest jej zaprzeczeniem. Wywiedziona z poszukiwań przyczyn choroby wieńcową za problemy zdrowotne obwinia tłuszcze, szczególnie tłuszcze nasycone. To one mają wywoływać choroby serca, bo podnoszą poziom „złego” cholesterolu oraz powodują otyłość (teoria bilansu energetycznego).

Więcej…

Licznik odwiedzin

735425
dzisiajdzisiaj180
wczorajwczoraj233
w tym tygodniuw tym tygodniu681
w tym miesiącuw tym miesiącu3530