ul. Zgierska 2/8, 91-002 Łódź


dr n. med. Zygmunt Trojanowski

specjalista chorób wewnętrznych i diabetologii


dietetyk - Urszula Sobiecka-Trojanowska
porady dietetyka w zakresie chorób cywilizacyjnych

Zapisy nr tel.: 602-395-601

PRYWATNY GABINET LEKARSKI

ul. Zgierska 2/8, 91-002 Łódź


dr n. med. Zygmunt Trojanowski
specjalista chorób wewnętrznych i diabetologii

dietetyk - Urszula Sobiecka-Trojanowska
porady w zakresie chorób cywilizacyjnych

PRYWATNY GABINET LEKARSKI

Otyłość metaboliczna – co to takiego?

Wreszcie zaczęto zwracać uwagę na MONW (metabolically obese normal-weight), czyli na osoby, które mają podobne problemy zdrowotne jak osoby otyłe, jednak przy prawidłowym BMI tj. w granicach 25kg/m². Zauważono, że osoby te niezależnie od płci mają bardzo wcześnie niekorzystne trendy metaboliczne tj. spadek wrażliwości na insulinę, hiperinsulinemię, wzrost ciśnienia tętniczego, hipertriglicerydemię, obniżenie frakcji tzw. dobrego cholesterolu (HDL) czy podwyższenie stężenia kwasu moczowego we krwi. Właśnie wartość obwodu talii dobrze koreluje ze stopniem tej formy otyłości.

Mamy często pacjentów, którzy nie mają nadwagi (BMI<26kg/m²), a mimo to uważamy ich za poważnie zagrożonych chorobami związanymi z zespołem metabolicznym tj. cukrzycą, nadciśnieniem tętniczym, bezdechem sennym, wysokim poziomem trójglicerydów, cholesterolu czy kwasu moczowego we krwi. U kobiet obwód w pasie na wysokości pępka (talia) powyżej 80 cm wiąże się z wzrostem ryzyka ujawnienia się tych schorzeń początkowo całkowicie asymptomatycznie, czyli bez objawów chorobowych. Po przekroczeniu wartości 88 cm w pasie, pomimo, że kobieta nie jest jeszcze otyła rozpoczynają się już poważne problemy zdrowotne. Ona jest już otyła w sensie metabolicznym, bo kinetyka brzusznej tkanki tłuszczowej i jej znaczenie dla wygenerowania objawów klinicznych zespołu metabolicznego ma znaczenie zasadnicze. Adekwatnie dla mężczyzn wymiary te wynoszą kolejno: 94 i 102 cm.  Jeżeli kobieta tyje w sposób męski (typ jabłuszko) czyli wyrównuje talię, to ponosi o wiele większe ryzyko schorzeń metabolicznych i cywilizacyjnych niż wówczas, kiedy tyje zgodnie z determinacją swojej płci tzn. „pośladkowo-biodrowo-udowo” (typ gruszka). Stosunek obwodu talii do obwodu w biodrach, czyli tzn. wskaźnik „talia - biodra” (angielski: W/HR), służy do takiej właśnie oceny sposobu tycia u kobiet i mężczyzn. Graniczne wartości dla mężczyzn to 0,9, dla kobiet 0,7. Otyłość bez otyłości (obesitas sine obesitate) czyli metaboliczna, inaczej androidalna (męska) stwierdzana jest, gdy wskaźnik WHR przekroczy 1 dla mężczyzn i 0,85 dla kobiet. Wartości poniżej wymienionych oznaczają otyłość gynoidalną (typ kobiecy).Oczywiście tylko eunuchoidalny mężczyzna może teoretycznie tyć w ten sposób, czyli jak kobieta. Kobieta która ma BMI>30kg/m², ale równolegle wskaźnik talia/biodra<0,85 nie ponosi tak wysokiego ryzyka schorzeń cywilizacyjnych (łącznie z depresją, nowotworami, skazą kamiczą, chorobą zwyrodnieniową stawów czy zespołami otępiennymi włącznie) jak kobieta z tym wskaźnikiem bliskim lub przekraczającym 1, gdzie to ryzyko gwałtownie rośnie. Według psychologów ewolucyjnych WHR jest miarodajnym, liczbowym wskaźnikiem atrakcyjności fizycznej kobiet w oczach mężczyzn. Za najbardziej atrakcyjny uważany jest kobiecy kształt o WHR = 0,7. Wynika to z podświadomej oceny potencjału płodności kobiety przez mężczyznę, kobiety o szerokiej miednicy łatwiej przechodzą ciążę i rodzą zdrowe dzieci  per viam naturalis. Oznaczenie ilości tkanki tłuszczowej w jamie brzusznej jest możliwe w oparciu o: tomografię komputerową z oceną planimetryczną, podwójną absorpcjometrię (DXA), jądrowy rezonans magnetyczny i metody sonograficzne (USG). W większości przypadków ograniczamy się jedynie do pomiarów antropometrycznych, które w okolicznościach specjalistycznej wizyty diabetologicznej są obligatoryjne i muszą być okresowo kontrolowane i omawiane z chorymi i ich rodzinami, aby osiągnięcie pozostałych celów leczniczych w chorobie cukrzycowej było możliwe. W tym celu posługujemy się centymetrową miarką, gdzie do 94cm dla mężczyzn ma ona kolor biały, pomiędzy 94-102cm kolor żółty, powyżej 102cm w pasie dla mężczyzn to już „czerwona kartka”. Na rewersie tej miarki są odcinki dla kobiet oznaczone też tymi kolorami, z tym że wartości graniczne to: <80cm, pomiędzy 80-88cm i >88cm. Tak się składa, że zagrożenie „czerwoną kartką” wielu naszych pacjentów traktuje ambicjonalnie, a my ze swej strony podpowiadamy im jak się pozbyć tej zdradliwie niebezpiecznej tkanki tłuszczowej wewnątrz jamy brzusznej (kreska jelit, sieć większa i mniejsza, podtorebkowo w narządach jamy brzusznej, w samej wątrobie jako tzw. niealkoholowe stłuszczeniowe zapalenie wątroby itd.). Osoby mające MONW są często dość jeszcze młodymi ludźmi, o prawidłowych parametrach antropometrycznych, charakteryzują się dość dobrą kondycją, które trudno podejrzewać o jakieś poważne problemy zdrowotne. Bez rozpowszechnienia wiedzy o istnieniu tego szczególnego zespołu metabolicznego trudno takie osoby diagnozować i podejmować profilaktykę.

 

Przy wyniku ponad 20 pkt ze względu na wysokie ryzyko cukrzycy zgłoś się do diabetologa w celu weryfikacji.

Nasze pasje i zainteresowania

Nasze biebrzańskie peregrynacje - in memoriam

Bagna i torfowiska Biebrzy, jej fauna i flora unikatowe w skali świata, depozyt natury dla przyszłych pokoleń. Wszechobecna komercja nieproszona i nachalna wciska się zewsząd za sprawą ludzi, którzy posiadając pieniądze uważają, że są koroną stworzenia. Zatem wszystko im wolno i wszystko im się należy. Obca im jest zasada życia, jaką na 300 lat przed Chrystusem wyartykułował Epikur: umiarkowanie uważamy za największe dobro nie dlatego, abyśmy w ogóle mieli poprzestawać na małym, ale dlatego, żebyśmy nauczyli się żyć skromnie w przeświadczeniu, że najlepiej korzystają z dóbr ci, którzy ich najmniej pożądają. Uczmy się cieszyć każdą chwilą, która nie jest bolesna… Chciałoby się rzec: co za czasy, co za ludzie. Czasami nie mogę oprzeć się wrażeniu, że żyjemy w eschatonie.

Więcej…

Listy Pliniusza Młodszego do Kalpurni I w.n.e. (z cyklu oblicza mistrzów)

…Pliniusz zapewnia swoją Kalpurnię. Piszesz, że moja nieobecność niemało Cię dręczy, a jedyną pociechę w tym znajdujesz, że zamiast mnie masz moje zwoje i nieraz nawet kładziesz je na tym miejscu, gdzie ja sam przebywałem. Dobrze mi, że mnie szukasz, miło, że zadowalasz się taką pociechą.

Więcej…

List Gustawa Flauberta do Colet (z cyklu oblicza mistrzów)

…mężczyzna kochający swą praczkę będzie z nią zaznawał rozkoszy, mimo iż będzie wiedział, że jest głupia; ale jeżeli kobieta kocha prostaka, jest to zapoznany geniusz, dusza wybrana itd., tak iż wskutek tej wrodzonej skłonności do zezowania nie widzą one prawdy, gdy ją się spotyka, ani piękna tam, gdzie ono się znajduje.

Więcej…

List Wolfganga Amadeusza Mozarta do Konstancji (z cyklu oblicza mistrzów)

Tymczasem wszystkiego dobrego - korzystaj ze swojego
błazna stołowego, ale myśl o mnie, mów o mnie i kochaj
mnie zawsze tak, jak ja zawsze będę kochał moją
Stanzi-Marini i jej... Stu!... knaller..., paller..., sznip..., sznap...,
sznur..., sznepperl..., snai!

Więcej…

Lili Marleen – szlagier czasu strasznej wojny

Norbert Schultze skomponował muzykę do piosenki „Lili Marleen” w 1938 roku do tekstu Hansa Leipa z 1915 r. Piosenka stała się wielkim przebojem muzycznym w czasie II wojny światowej. Zawdzięczała go nie tylko własnej urodzie, ale i ekspresyjnemu wykonaniu aktorki niemieckiej o obywatelstwie amerykańskim - Marleny Dietrich, występującej dla żołnierzy amerykańskich.

Więcej…

Dietetyka

Ogólne zasady żywienia w cukrzycy cz.2

Tłuszcze należy spożywać w ograniczonych ilościach. Ich głównym źródłem powinny być oleje roślinne i margaryny miękkie. Oliwa z oliwek i olej rzepakowy zawierają jedno-nienasycone kwasy tłuszczowe, mogą być więc spożywane na surowo lub stosowane do obróbki termicznej potraw. Olej słonecznikowy i sojowy to źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego powinny być spożywane jedynie na surowo. Nie zaleca się spożywania smalcu i słoniny. Zawartość tłuszczu w diecie chorego na cukrzycę powinna dostarczyć 30–35% wartości energetycznej diety. Tłuszcze nasycone powinny stanowić mniej niż 10% wartości energetycznej diety.

Więcej…

Ogólne zasady żywienia w cukrzycy cz.1

Stanowisko lekarzy jest takie, że żywienie chorych z cukrzycą opiera się na zasadach racjonalnego żywienia ludzi zdrowych. Normy dziennego zapotrzebowania na energię, podstawowe składniki odżywcze, a także witaminy i składniki mineralne są opracowane i od dawna dostępne. Naszym celem jest doprowadzenie do sytuacji, gdzie szacunkowo (dawnej mówiło się „na oko”) można ocenić na podstawie menu dziennego, mianowicie jaka była kaloryczność dzienna, czy nie za duża w stosunku do spalania cukru przez organizm i czy niezbędne składniki tj, główne grupy pokarmowe (białka, tłuszcze i właśnie węglowodany złożone) makro i mikroelementy, witaminy i woda zostały w należny sposób uzupełnione.

Więcej…

Nadmiar przeciwutleniaczy może szkodzić

Większość doniesień prasowych podkreśla pozytywne skutki zjadania przeciwutleniaczy. Dzieję się tak, gdy naszym głównym źródłem przeciwutleniaczy jest żywność. Jeżeli jednak przesadzimy z przyjmowaniem przeciwutleniaczy jako suplementów, może to wywołać również negatywne skutki – donoszą naukowcy z Kansas State University. Badacze sprawdzali możliwość poprawienia metabolizmu mięśni szkieletowych, poprzez wykorzystanie przeciwutleniaczy. Paradoksalnie okazało się, że zbyt duża dawka przeciwutleniaczy daje efekt odwrotny. Przeciwutleniacze usuwając ze środowiska nadtlenek wodoru, który co prawda jest silnym utleniaczem, ale z drugiej strony wspomaga rozszerzanie się małych naczyń krwionośnych.

Więcej…

Jeszcze raz o żywieniu z epoki paleolitu

Bardzo interesującym zjawiskiem jest rozwój ruchu paleo, którego zwolennicy odrzucają oficjalny paradygmat medyczno-żywieniowy i jego narzędzia badawcze, jako błędne z antropologicznego i ewolucyjnego punktu widzenia.

Więcej…

Zdrowe odżywianie – krytycznie

Zalecenia dotyczące tzw. „zdrowego odżywiania” wyrządziły ludziom wiele złego, a współczesna nauka o żywieniu stwarza jedynie pozory naukowości. Historia zmagań konkurencyjnych paradygmatów: hipotezy węglowodanowej i hipotezy tłuszczowo-cholesterolowej w leczeniu chorób cywilizacyjnych jest pouczająca. Ta pierwsza wywiedziona z badań nad otyłością, koncentrowała się nad szkodliwą rolą węglowodanów, których nadmiar w diecie powoduje problemy z przemianą materii i w rezultacie otyłość i cukrzycę typu 2 – oraz przyczynia się do wielu schorzeń cywilizacyjnych. Hipoteza tłuszczowo-cholesterolowa jest jej zaprzeczeniem. Wywiedziona z poszukiwań przyczyn choroby wieńcową za problemy zdrowotne obwinia tłuszcze, szczególnie tłuszcze nasycone. To one mają wywoływać choroby serca, bo podnoszą poziom „złego” cholesterolu oraz powodują otyłość (teoria bilansu energetycznego).

Więcej…

Licznik odwiedzin

737435
dzisiajdzisiaj141
wczorajwczoraj135
w tym tygodniuw tym tygodniu616
w tym miesiącuw tym miesiącu1764