ul. Zgierska 2/8, 91-002 Łódź


dr n. med. Zygmunt Trojanowski

specjalista chorób wewnętrznych i diabetologii


dietetyk - Urszula Sobiecka-Trojanowska
porady dietetyka w zakresie chorób cywilizacyjnych

Zapisy nr tel.: 602-395-601

PRYWATNY GABINET LEKARSKI

ul. Zgierska 2/8, 91-002 Łódź


dr n. med. Zygmunt Trojanowski
specjalista chorób wewnętrznych i diabetologii

dietetyk - Urszula Sobiecka-Trojanowska
porady w zakresie chorób cywilizacyjnych

PRYWATNY GABINET LEKARSKI

Dieta przeciwzapalna w otyłości

Miażdżyca jest chorobą zapalną, a zapalenie może pełnić rolę „paliwa dla niektórych nowotworów. Tradycyjne spojrzenie na otyłość, jako efekt nierównowagi pomiędzy zapotrzebowaniem a podażą energii w pożywieniu zostało pogłębione o mechanizmy hormonalne (np. leptyna, inkretyny, hormony wysp Langerhansa). Wiele nowych faktów wskazuje na to, że otyłość i miażdżyca to także choroby zapalne. Zapalenie to zespół mechanizmów, które ewolucyjnie rozwinęły się w celu walki z drobnoustrojami chorobotwórczymi. Starożytni rozumieli je jako „wewnętrzny ogień”, a rzymski lekarz Celsus opisywał je jako ból, zaczerwienie, obrzęk i gorąco.

Zapalenie ciche (silent inflammation), chociaż nie objawia się klinicznie ma jednak związek z produkcją eikozanoidów - pochodnych kwasu arachidonowego (AA) z grupy kw. tłuszczowych omega-6, którego stężenie w surowicy ma ścisły związek ze stosowaną dietą. Jednym z najlepszych markerów „cichego zapalenia” jest stosunek prozapalnego kwasu arachidonowego omega-6 (AA) do kwasu eikozapentaenowego (EPA) z grupy omega-3. Im wyższy wskaźnik AA/EPA w osoczu, tym większe nasilenie cichego zapalenia w różnych narządach. Ostatnie 30 lat przyniosło 3 zasadnicze zmiany. 1.Spożywanie dużej ilości rafinowanych węglowodanów. 2. Stosowanie rafinowanych olejów roślinnych bogatych w kwasy tłuszczowe omega-6 (kwas linolenowy). 3. Spadek spożycia długołańcowych kwasów tłuszczowych omega-3. Konsekwencją tego jest zwiększenie wyrzutu insuliny, która aktywuje enzym desaturazę, co umożliwia konwersję kwasu linolenowego (omega-3) do gamma-linolenowego (omega-6) –prekursora prozapalnego kwasu arachidonowego (AA). Hamować może to niekorzystne zjawisko – EPA, którego spożycie istotnie spadło. Oznacza to, że dieta przeciętnego człowieka stała się „prozapalna”, co stało się podstawą koncepcji diety przeciwzapalnej. Docelowe struktury, na które działają leki przeciwzapalne są tymi samymi, na które można oddziaływać poprzez interwencje dietetyczne. Należą tu szlaki metaboliczne cyklooksygenaz i lipooksygenaz, molekularny „przełącznik” zapalenia – czynnik NF-κB, enzymy regulatorowe (kinaza AMP), hormony i neurotransmitery. W chwili obecnej nie ma leków, pozwalających na obniżenie stężenia kwasu arachidonowego (AA), jednak możliwe jest uzyskanie tego przy pomocy diety. Bogatym źródłem AA są mięso, żółtka jaj, a nawet ryby. W diecie wegetariańskiej duża ilość AA może zostać wyprodukowana w wyniku konwersji kwasów omega-6, jeśli pożywienie powoduje wyrzut dużej ilości insuliny. A zatem strategia żywienia przeciwzapalnego wymaga ograniczenia spożycia AA z pożywieniem, ograniczenia spożycia kwasów tłuszczowych omega-6 oraz niskiego ładunku glikemicznego a także utrzymanie ogólnych restrykcji kalorycznych dla zmniejszenia wyrzutu insuliny. Wysokie spożycie omega-3 obniża możliwość konwersji AA do prozapalnych eikozanoidów – leukotrienów oraz zmniejsza nasilenie zapalenia w tkance tłuszczowej. Zahamowanie aktywności związanej z czynnikiem zapalnym (NF-κB) wymaga wzrostu spożycia kwasów omega-3 i polifenoli, które powinny osiągać poziom terapeutyczny we krwi. Wydaje się, że koniecznym stanie się ich suplementacja. Proponowany stosunek energii z tłuszczu, białek i węglowodanów wynosi odpowiednio 30:30:40%, w tym 5 posiłków (3 główne + 2 przekąski) o łącznej zawartości energii do 1500 kcal, z adekwatnym spożyciem warzyw i suplementacją kwasów tłuszczowych omega-3 – tak rekomenduje się realizację założeń diety przeciwzapalnej. Zalecenie „mniej jedzenia, więcej ruchu” choć słuszne, jest mało skuteczne u większości otyłych. Osoby te mają określone predyspozycje genetyczne, a toczący się w ich organizmach proces „cichego zapalenia” odgrywa kluczową rolę w patogenezie otyłości i przyspieszonej miażdżycy.

 

Przy wyniku ponad 20 pkt ze względu na wysokie ryzyko cukrzycy zgłoś się do diabetologa w celu weryfikacji.

Nasze pasje i zainteresowania

Nasze biebrzańskie peregrynacje - in memoriam

Bagna i torfowiska Biebrzy, jej fauna i flora unikatowe w skali świata, depozyt natury dla przyszłych pokoleń. Wszechobecna komercja nieproszona i nachalna wciska się zewsząd za sprawą ludzi, którzy posiadając pieniądze uważają, że są koroną stworzenia. Zatem wszystko im wolno i wszystko im się należy. Obca im jest zasada życia, jaką na 300 lat przed Chrystusem wyartykułował Epikur: umiarkowanie uważamy za największe dobro nie dlatego, abyśmy w ogóle mieli poprzestawać na małym, ale dlatego, żebyśmy nauczyli się żyć skromnie w przeświadczeniu, że najlepiej korzystają z dóbr ci, którzy ich najmniej pożądają. Uczmy się cieszyć każdą chwilą, która nie jest bolesna… Chciałoby się rzec: co za czasy, co za ludzie. Czasami nie mogę oprzeć się wrażeniu, że żyjemy w eschatonie.

Więcej…

Listy Pliniusza Młodszego do Kalpurni I w.n.e. (z cyklu oblicza mistrzów)

…Pliniusz zapewnia swoją Kalpurnię. Piszesz, że moja nieobecność niemało Cię dręczy, a jedyną pociechę w tym znajdujesz, że zamiast mnie masz moje zwoje i nieraz nawet kładziesz je na tym miejscu, gdzie ja sam przebywałem. Dobrze mi, że mnie szukasz, miło, że zadowalasz się taką pociechą.

Więcej…

List Gustawa Flauberta do Colet (z cyklu oblicza mistrzów)

…mężczyzna kochający swą praczkę będzie z nią zaznawał rozkoszy, mimo iż będzie wiedział, że jest głupia; ale jeżeli kobieta kocha prostaka, jest to zapoznany geniusz, dusza wybrana itd., tak iż wskutek tej wrodzonej skłonności do zezowania nie widzą one prawdy, gdy ją się spotyka, ani piękna tam, gdzie ono się znajduje.

Więcej…

List Wolfganga Amadeusza Mozarta do Konstancji (z cyklu oblicza mistrzów)

Tymczasem wszystkiego dobrego - korzystaj ze swojego
błazna stołowego, ale myśl o mnie, mów o mnie i kochaj
mnie zawsze tak, jak ja zawsze będę kochał moją
Stanzi-Marini i jej... Stu!... knaller..., paller..., sznip..., sznap...,
sznur..., sznepperl..., snai!

Więcej…

Lili Marleen – szlagier czasu strasznej wojny

Norbert Schultze skomponował muzykę do piosenki „Lili Marleen” w 1938 roku do tekstu Hansa Leipa z 1915 r. Piosenka stała się wielkim przebojem muzycznym w czasie II wojny światowej. Zawdzięczała go nie tylko własnej urodzie, ale i ekspresyjnemu wykonaniu aktorki niemieckiej o obywatelstwie amerykańskim - Marleny Dietrich, występującej dla żołnierzy amerykańskich.

Więcej…

Dietetyka

Ogólne zasady żywienia w cukrzycy cz.2

Tłuszcze należy spożywać w ograniczonych ilościach. Ich głównym źródłem powinny być oleje roślinne i margaryny miękkie. Oliwa z oliwek i olej rzepakowy zawierają jedno-nienasycone kwasy tłuszczowe, mogą być więc spożywane na surowo lub stosowane do obróbki termicznej potraw. Olej słonecznikowy i sojowy to źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego powinny być spożywane jedynie na surowo. Nie zaleca się spożywania smalcu i słoniny. Zawartość tłuszczu w diecie chorego na cukrzycę powinna dostarczyć 30–35% wartości energetycznej diety. Tłuszcze nasycone powinny stanowić mniej niż 10% wartości energetycznej diety.

Więcej…

Ogólne zasady żywienia w cukrzycy cz.1

Stanowisko lekarzy jest takie, że żywienie chorych z cukrzycą opiera się na zasadach racjonalnego żywienia ludzi zdrowych. Normy dziennego zapotrzebowania na energię, podstawowe składniki odżywcze, a także witaminy i składniki mineralne są opracowane i od dawna dostępne. Naszym celem jest doprowadzenie do sytuacji, gdzie szacunkowo (dawnej mówiło się „na oko”) można ocenić na podstawie menu dziennego, mianowicie jaka była kaloryczność dzienna, czy nie za duża w stosunku do spalania cukru przez organizm i czy niezbędne składniki tj, główne grupy pokarmowe (białka, tłuszcze i właśnie węglowodany złożone) makro i mikroelementy, witaminy i woda zostały w należny sposób uzupełnione.

Więcej…

Nadmiar przeciwutleniaczy może szkodzić

Większość doniesień prasowych podkreśla pozytywne skutki zjadania przeciwutleniaczy. Dzieję się tak, gdy naszym głównym źródłem przeciwutleniaczy jest żywność. Jeżeli jednak przesadzimy z przyjmowaniem przeciwutleniaczy jako suplementów, może to wywołać również negatywne skutki – donoszą naukowcy z Kansas State University. Badacze sprawdzali możliwość poprawienia metabolizmu mięśni szkieletowych, poprzez wykorzystanie przeciwutleniaczy. Paradoksalnie okazało się, że zbyt duża dawka przeciwutleniaczy daje efekt odwrotny. Przeciwutleniacze usuwając ze środowiska nadtlenek wodoru, który co prawda jest silnym utleniaczem, ale z drugiej strony wspomaga rozszerzanie się małych naczyń krwionośnych.

Więcej…

Jeszcze raz o żywieniu z epoki paleolitu

Bardzo interesującym zjawiskiem jest rozwój ruchu paleo, którego zwolennicy odrzucają oficjalny paradygmat medyczno-żywieniowy i jego narzędzia badawcze, jako błędne z antropologicznego i ewolucyjnego punktu widzenia.

Więcej…

Zdrowe odżywianie – krytycznie

Zalecenia dotyczące tzw. „zdrowego odżywiania” wyrządziły ludziom wiele złego, a współczesna nauka o żywieniu stwarza jedynie pozory naukowości. Historia zmagań konkurencyjnych paradygmatów: hipotezy węglowodanowej i hipotezy tłuszczowo-cholesterolowej w leczeniu chorób cywilizacyjnych jest pouczająca. Ta pierwsza wywiedziona z badań nad otyłością, koncentrowała się nad szkodliwą rolą węglowodanów, których nadmiar w diecie powoduje problemy z przemianą materii i w rezultacie otyłość i cukrzycę typu 2 – oraz przyczynia się do wielu schorzeń cywilizacyjnych. Hipoteza tłuszczowo-cholesterolowa jest jej zaprzeczeniem. Wywiedziona z poszukiwań przyczyn choroby wieńcową za problemy zdrowotne obwinia tłuszcze, szczególnie tłuszcze nasycone. To one mają wywoływać choroby serca, bo podnoszą poziom „złego” cholesterolu oraz powodują otyłość (teoria bilansu energetycznego).

Więcej…

Licznik odwiedzin

737648
dzisiajdzisiaj105
wczorajwczoraj249
w tym tygodniuw tym tygodniu829
w tym miesiącuw tym miesiącu1977