ul. Zgierska 2/8, 91-002 Łódź


dr n. med. Zygmunt Trojanowski

specjalista chorób wewnętrznych i diabetologii


dietetyk - Urszula Sobiecka-Trojanowska
porady dietetyka w zakresie chorób cywilizacyjnych

Zapisy nr tel.: 602-395-601

PRYWATNY GABINET LEKARSKI

ul. Zgierska 2/8, 91-002 Łódź


dr n. med. Zygmunt Trojanowski
specjalista chorób wewnętrznych i diabetologii

dietetyk - Urszula Sobiecka-Trojanowska
porady w zakresie chorób cywilizacyjnych

PRYWATNY GABINET LEKARSKI

Dieta śródziemnomorska - tak, ale jaka?

Był kiedyś taki sposób jedzenia (lata 50-70 ub. wieku) ubogich grup społecznych wysp greckich, w szczególności na Krecie i dawał takie rewelacyjne wyniki epidemiologiczne. To nie jest teraźniejszość profesorze Gaciąg. Niestety, niewiele ma on wspólnego z aktualnym sposobem żywienia populacji basenu Morza Śródziemnego, całkowicie zbliżonym do unijnego, czytaj antyzdrowotnego zunifikowanego sposobu żywienia i stylu życia. Oczywiście nie chodzi tutaj o lazanię, spaghetthi czy pizzę, ale o oliwę z oliwek, warzywa, owoce, ryby, frutti di mare, czerwone wino i czystą biologicznie i chemicznie wodę. Co do oliwy to rzecz bardzo dyskusyjna. Wystarczy wziąć do ręki planszę dla chorego z dietą śródziemnomorską przypominającą układ Mendelejewa (bardzo to ułatwia choremu implementację takiego menu zgodnego z duchem tego stylu żywienia) opracowaną na podstawie tabel składu i wartości odżywczej żywności PZWL 2005 pod redakcją H. Kunachowicz. Mamy tam obrazek w grupie porcjowanych zamienników tłuszczów roślinnych, gdzie dla diety ubogokalorycznej 1200 kcal należy wziąć 1,5 porcji dziennie. Taka jedna porcja to 1 łyżka stołowa duża (15g) oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek, co stanowi 135 kcal. To powinno uświadomić polskim lekarzom, że nasz rodzimy tłuszcz z odmiany bezerukowej rzepaku ma wszystkie walory prozdrowotne śródziemnomorskiego odpowiednika i w pewnym zakresie nawet go przewyższa. Mianowicie zawiera więcej PUFA Ω‑3 (wielonienasycone kwasy tłuszczowe): kwas α‑linolenowy (ALA trójnienasycony – trzy podwójne wiązania), kwas eikozapentaenowy (EPA pięcionienasycony) i kwas dokozaheksaenowy (DHA sześcionienasycony). ALA jest obecny w większej ilości w oleju rzepakowym  niż oliwie z oliwek. Ta ostatnia ma z kolei inne jeszcze walory, których nie ma nasz rodzimy rzepakowy, ale z punktu widzenia leczenia żywieniem (dawniej dietą) nie jest to już istotne. Natomiast istotna jest cena dla chorego na cukrzycę. Otóż 1l oleju kujawskiego kosztuje około 6 zł,  1l oliwy z oliwek extra virgin kosztuje około 20 zł. Proszę się zastanowić, na co nas stać, bez uszczerbku dla tego sposobu żywienia. Zamiast oleju rzepakowego można w diecie śródziemnomorskiej użyć 2 płaskie łyżki miękkiej margaryny o obniżonej zawartości tłuszczu (30g) o wartości energetycznej jak poprzednio tj. 135kcal. Tylko nie dajmy się zwieść agresywnej reklamie zasilającej budżet fundacji ś.p. profesora Religi. Sztuczne serce i mechaniczne reanimatory lewej komory to chwalebne cele, ale pozostają poza interesem polskiego, przeciętnie biednego chorego z cukrzycą. Tak w ięc, jeżeli za Benecol – margarynę 225g wycenioną od 12.30 do 14.99 zł, czy też za Benecol margarynę o zmniejszonej zawartości tłuszczu (dodatek wody) 400g ze śliczności logo fundacji trzeba zapłacić od 19.35 do 21.98 zł, to wybiorę bez uszczerbku dla stanu zdrowia Delmę do kanapek margaryna 250g od 1.79 do 2.90 zł o dokładnie tych samych prozdrowotnych walorach, jeżeli w ogóle chcieć to jeść. Tak też doradzamy naszym bardziej konserwatywnym podopiecznym, którzy muszą koniecznie czymś posmarować. Koniecznie trzeba uwzględnić 2l/d wody czystej biologicznie i chemicznie, niekoniecznie mineralnej niegazowanej z magnezem w ilości >60mg/l, bo jest zbyt droga dla chorego przewlekle. Może to być darmowa woda z głębinowego ujęcia tzw. triasowa (trzeciorzędowa). W Łodzi mamy 2 takie ujęcia z XIX wieku i zawsze są tam ludzie z kontenerami. Tak na marginesie: ten sposób alimentacji proponowany naszym podopiecznym natrafia na rozliczne przeszkody natury finansowej i logistycznej. Mianowicie, jak już wspomniałem o wszędzie dostępnej planszy z dietą śródziemnomorską, przy zbilansowanym jedzeniu redukcyjnym według ciężaru ciała wyrażonego w BMI, należałoby zjadać dziennie 16 modułów (zamienników) dla sześciu grup produktów spożywczych (zbożowe, warzywne, owocowe, mleczne, mięsne z zamiennikami i tłuszczowe). Przy 4 porcjach zbożowych, jest aż siedem owocowo-warzywnych (4 i 3). Aby to zgromadzić w domu na tydzień żywienia tylko dla 2 osób, trzeba mieć siły, środki i miejsce do przechowania substratów w ilości do sporządzenia posiłków w ilości zdumiewającej. To prawie pół hurtowej skrzynki, dodajmy jeszcze zgrzewkę wody per capita/tydzień. Codzienne zakupy to strata czasu i przepłacanie na rynku. Zakup w hurcie żywności (Łódź ul. Zjazdowa) pozwala zmieścić się budżecie i można dobrać substraty wedle gatunku zgodnego z wymogami tego żywienia (nie używamy słowa dieta, bo coś takiego jest mydleniem oczu, istnieje wyłącznie zdrowe, zbilansowane jedzenie pozbawione toksyczności w ilości redukcyjnej dla ciężaru ciała z kalorycznością wyliczoną wedle docelowego BMI w oparciu o tzw. domowe miary wzrokowe). Trzeba być silnym i zdrowym, dysponować pojazdem, aby to wszystko pozwozić, odpowiednio zdeponować (chłodziarki, lodówki, zamrażarki) i jeszcze mieć czas komponować z tego posiłki zgodne z wymogami nowoczesnej obróbki termicznej, która nie uwzględnia niestety patelni. Moi podopieczni, to ludzie chorzy nie tylko na cukrzycę, o znacznie zawężonej sprawności i wydolności organizmu. Oni nie są w stanie przebić się przez te wszystkie wymogi, to jest ściana, sami nie dadzą rady. Oto, dlaczego potrzebne są nam grupy wsparcia, Nie chodzi nam o wsparcie psychiczne i nie przede wszystkim, chodzi o konkretną pomoc w codziennym życiu w walce o przetrwanie słabszych w epoce darwinizmu społecznego. Istnieją niestety obiektywne przeszkody dla zrezygnowania z chorobotwórczych nawyków stylu życia i żywienia dla starzejącej się populacji. Powinniśmy to dostrzegać i zmuszać państwo do łożenia na cele prewencji pierwotnej. To wszystko jest kwestią rozwiązań systemowych i odpowiedniej organizacji w skali zbiorowej. Indywidualne wysiłki trafiają na obiektywne przeszkody i nie jest to kwestią dobrej porady lekarskiej i dietetycznej. Dlatego my lekarze uprawiamy redukcjonizm medyczny, gonimy za sensacjami, mówimy wyłącznie o lekach, czyli ćwiczymy tematy zastępcze i to jest smutne.
Przy wyniku ponad 20 pkt ze względu na wysokie ryzyko cukrzycy zgłoś się do diabetologa w celu weryfikacji.

Nasze pasje i zainteresowania

Nasze biebrzańskie peregrynacje - in memoriam

Bagna i torfowiska Biebrzy, jej fauna i flora unikatowe w skali świata, depozyt natury dla przyszłych pokoleń. Wszechobecna komercja nieproszona i nachalna wciska się zewsząd za sprawą ludzi, którzy posiadając pieniądze uważają, że są koroną stworzenia. Zatem wszystko im wolno i wszystko im się należy. Obca im jest zasada życia, jaką na 300 lat przed Chrystusem wyartykułował Epikur: umiarkowanie uważamy za największe dobro nie dlatego, abyśmy w ogóle mieli poprzestawać na małym, ale dlatego, żebyśmy nauczyli się żyć skromnie w przeświadczeniu, że najlepiej korzystają z dóbr ci, którzy ich najmniej pożądają. Uczmy się cieszyć każdą chwilą, która nie jest bolesna… Chciałoby się rzec: co za czasy, co za ludzie. Czasami nie mogę oprzeć się wrażeniu, że żyjemy w eschatonie.

Więcej…

Listy Pliniusza Młodszego do Kalpurni I w.n.e. (z cyklu oblicza mistrzów)

…Pliniusz zapewnia swoją Kalpurnię. Piszesz, że moja nieobecność niemało Cię dręczy, a jedyną pociechę w tym znajdujesz, że zamiast mnie masz moje zwoje i nieraz nawet kładziesz je na tym miejscu, gdzie ja sam przebywałem. Dobrze mi, że mnie szukasz, miło, że zadowalasz się taką pociechą.

Więcej…

List Gustawa Flauberta do Colet (z cyklu oblicza mistrzów)

…mężczyzna kochający swą praczkę będzie z nią zaznawał rozkoszy, mimo iż będzie wiedział, że jest głupia; ale jeżeli kobieta kocha prostaka, jest to zapoznany geniusz, dusza wybrana itd., tak iż wskutek tej wrodzonej skłonności do zezowania nie widzą one prawdy, gdy ją się spotyka, ani piękna tam, gdzie ono się znajduje.

Więcej…

List Wolfganga Amadeusza Mozarta do Konstancji (z cyklu oblicza mistrzów)

Tymczasem wszystkiego dobrego - korzystaj ze swojego
błazna stołowego, ale myśl o mnie, mów o mnie i kochaj
mnie zawsze tak, jak ja zawsze będę kochał moją
Stanzi-Marini i jej... Stu!... knaller..., paller..., sznip..., sznap...,
sznur..., sznepperl..., snai!

Więcej…

Lili Marleen – szlagier czasu strasznej wojny

Norbert Schultze skomponował muzykę do piosenki „Lili Marleen” w 1938 roku do tekstu Hansa Leipa z 1915 r. Piosenka stała się wielkim przebojem muzycznym w czasie II wojny światowej. Zawdzięczała go nie tylko własnej urodzie, ale i ekspresyjnemu wykonaniu aktorki niemieckiej o obywatelstwie amerykańskim - Marleny Dietrich, występującej dla żołnierzy amerykańskich.

Więcej…

Dietetyka

Ogólne zasady żywienia w cukrzycy cz.2

Tłuszcze należy spożywać w ograniczonych ilościach. Ich głównym źródłem powinny być oleje roślinne i margaryny miękkie. Oliwa z oliwek i olej rzepakowy zawierają jedno-nienasycone kwasy tłuszczowe, mogą być więc spożywane na surowo lub stosowane do obróbki termicznej potraw. Olej słonecznikowy i sojowy to źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego powinny być spożywane jedynie na surowo. Nie zaleca się spożywania smalcu i słoniny. Zawartość tłuszczu w diecie chorego na cukrzycę powinna dostarczyć 30–35% wartości energetycznej diety. Tłuszcze nasycone powinny stanowić mniej niż 10% wartości energetycznej diety.

Więcej…

Ogólne zasady żywienia w cukrzycy cz.1

Stanowisko lekarzy jest takie, że żywienie chorych z cukrzycą opiera się na zasadach racjonalnego żywienia ludzi zdrowych. Normy dziennego zapotrzebowania na energię, podstawowe składniki odżywcze, a także witaminy i składniki mineralne są opracowane i od dawna dostępne. Naszym celem jest doprowadzenie do sytuacji, gdzie szacunkowo (dawnej mówiło się „na oko”) można ocenić na podstawie menu dziennego, mianowicie jaka była kaloryczność dzienna, czy nie za duża w stosunku do spalania cukru przez organizm i czy niezbędne składniki tj, główne grupy pokarmowe (białka, tłuszcze i właśnie węglowodany złożone) makro i mikroelementy, witaminy i woda zostały w należny sposób uzupełnione.

Więcej…

Nadmiar przeciwutleniaczy może szkodzić

Większość doniesień prasowych podkreśla pozytywne skutki zjadania przeciwutleniaczy. Dzieję się tak, gdy naszym głównym źródłem przeciwutleniaczy jest żywność. Jeżeli jednak przesadzimy z przyjmowaniem przeciwutleniaczy jako suplementów, może to wywołać również negatywne skutki – donoszą naukowcy z Kansas State University. Badacze sprawdzali możliwość poprawienia metabolizmu mięśni szkieletowych, poprzez wykorzystanie przeciwutleniaczy. Paradoksalnie okazało się, że zbyt duża dawka przeciwutleniaczy daje efekt odwrotny. Przeciwutleniacze usuwając ze środowiska nadtlenek wodoru, który co prawda jest silnym utleniaczem, ale z drugiej strony wspomaga rozszerzanie się małych naczyń krwionośnych.

Więcej…

Jeszcze raz o żywieniu z epoki paleolitu

Bardzo interesującym zjawiskiem jest rozwój ruchu paleo, którego zwolennicy odrzucają oficjalny paradygmat medyczno-żywieniowy i jego narzędzia badawcze, jako błędne z antropologicznego i ewolucyjnego punktu widzenia.

Więcej…

Zdrowe odżywianie – krytycznie

Zalecenia dotyczące tzw. „zdrowego odżywiania” wyrządziły ludziom wiele złego, a współczesna nauka o żywieniu stwarza jedynie pozory naukowości. Historia zmagań konkurencyjnych paradygmatów: hipotezy węglowodanowej i hipotezy tłuszczowo-cholesterolowej w leczeniu chorób cywilizacyjnych jest pouczająca. Ta pierwsza wywiedziona z badań nad otyłością, koncentrowała się nad szkodliwą rolą węglowodanów, których nadmiar w diecie powoduje problemy z przemianą materii i w rezultacie otyłość i cukrzycę typu 2 – oraz przyczynia się do wielu schorzeń cywilizacyjnych. Hipoteza tłuszczowo-cholesterolowa jest jej zaprzeczeniem. Wywiedziona z poszukiwań przyczyn choroby wieńcową za problemy zdrowotne obwinia tłuszcze, szczególnie tłuszcze nasycone. To one mają wywoływać choroby serca, bo podnoszą poziom „złego” cholesterolu oraz powodują otyłość (teoria bilansu energetycznego).

Więcej…

Licznik odwiedzin

737180
dzisiajdzisiaj21
wczorajwczoraj138
w tym tygodniuw tym tygodniu361
w tym miesiącuw tym miesiącu1509