ul. Zgierska 2/8, 91-002 Łódź


dr n. med. Zygmunt Trojanowski

specjalista chorób wewnętrznych i diabetologii


dietetyk - Urszula Sobiecka-Trojanowska
porady dietetyka w zakresie chorób cywilizacyjnych

Zapisy nr tel.: 602-395-601

PRYWATNY GABINET LEKARSKI

ul. Zgierska 2/8, 91-002 Łódź


dr n. med. Zygmunt Trojanowski
specjalista chorób wewnętrznych i diabetologii

dietetyk - Urszula Sobiecka-Trojanowska
porady w zakresie chorób cywilizacyjnych

PRYWATNY GABINET LEKARSKI

Czy będziemy nieśmiertelni?

Nieśmiertelność! Odwieczne marzenie człowieka, przywilej bogów. A jednak żyjemy coraz dłużej, ma to jednak swoją cenę. Długie życie sprzyja ujawnieniu się chorób związanych z wiekiem: chorób nowotworowych, układu krążenia, chorób neurodegeneracyjnych, zespołu metabolicznego z cukrzycą itd.

Proces starzenia jest plastyczny, ale nieunikniony, gdyż spowodowany jest uszkodzeniami makrocząsteczek, w tym DNA (kodu genetycznego), wynikającymi z przypadkowych błędów w replikacji oraz działania reaktywnych form tlenu powstających w trakcie oddychania komórkowego. Telomery na końcach chromosomów porównywane są często do skuwek sznurowadeł. To krótkie sekwencje DNA pokryte białkami chronią chromosomy przed uszkodzeniami i utratą materiału genetycznego podczas podziałów komórki. Gdy telomery stają się za krótkie, komórki zaczynają starzeć się i obumierać. Terapie przeciwnowotworowe polegające na hamowaniu aktywności telomerazy mogą spowodować efekt odwrotny od zamierzonego. Niezależnie od tego, czy starzenie występuje na skutek skracania telomerów, czy też pozbawienia ich białek ochronnych lub w wyniku stresu oksydacyjnego, czy też genotoksycznego to zasadniczo pierwotną przyczyną są podwójne uszkodzenia DNA, które mogą zachodzić zarówno w telomerowym jak i nietelomerowym odcinku DNA. Starzejące się tkanki organizmu człowieka wchodzą nie tylko w etap trwałego zatrzymania podziałów, ale zmieniają one swoją morfologię i funkcje, i przechodzą swoiste przeprogramowanie. Stare komórki zaczynają wydzielać do środowiska rozmaite czynniki, w tym cytokiny prozapalne. Nowy, „sekrecyjny” fenotyp (budowa tkanek) pojawia się w komórkach niezależnie od tego czy weszły w starzenie replikacyjne (przez podziały komórkowe), czy też wywołane stresem oksydacyjnym starzenie się degeneracyjne somatyczne (budulcowe). Cytokiny wydzielane przez starzejące się komórki, które uległy starzeniu przyczyniają się do powstania w organizmie chronicznego stanu zapalnego. Dlatego pomysł na wydłużanie życia poprzez zapobieganie skracaniu telomerów jest dzisiaj chybiony. Jednak oddziaływanie na uszkodzenia DNA oraz poprawę zdolności do jego naprawy, wydają się bardzo obiecujące. Dla przykładu, ograniczenie spożycia kalorii może chronić zakończenia chromosomów - czapeczki telomerowi przed skracaniem, zmniejszając tym samym ryzyko rozwoju nowotworów i chorób związanych z wiekiem. Plastyczność procesu starzenia daje obietnice możliwości modyfikowania go i przedłużania życia, z jednoczesnym oddaleniem w czasie chorób związanych ze starzeniem. Sprawdza się, zatem w praktyce stara sentencja, że śniadanie powinno być królewskie, obiad szewca, a kolacja żebracza. Stałe niedojadanie do sytości zdecydowanie służy zdrowiu. Gdyby do tego dołączyć ostrą selekcję żywności przydatną do spożycia, niekoniecznie w sposób zgodny z naszymi preferencjami podniebiennymi i codzienny nawyk prozdrowotnego wysiłku mięśniowego (usprawnienie spalania, deficyt kalorii) to dłuższe życie w dobrym zdrowiu pozostaje w zasięgu ręki.

Przy wyniku ponad 20 pkt ze względu na wysokie ryzyko cukrzycy zgłoś się do diabetologa w celu weryfikacji.

Nasze pasje i zainteresowania

Nasze biebrzańskie peregrynacje - in memoriam

Bagna i torfowiska Biebrzy, jej fauna i flora unikatowe w skali świata, depozyt natury dla przyszłych pokoleń. Wszechobecna komercja nieproszona i nachalna wciska się zewsząd za sprawą ludzi, którzy posiadając pieniądze uważają, że są koroną stworzenia. Zatem wszystko im wolno i wszystko im się należy. Obca im jest zasada życia, jaką na 300 lat przed Chrystusem wyartykułował Epikur: umiarkowanie uważamy za największe dobro nie dlatego, abyśmy w ogóle mieli poprzestawać na małym, ale dlatego, żebyśmy nauczyli się żyć skromnie w przeświadczeniu, że najlepiej korzystają z dóbr ci, którzy ich najmniej pożądają. Uczmy się cieszyć każdą chwilą, która nie jest bolesna… Chciałoby się rzec: co za czasy, co za ludzie. Czasami nie mogę oprzeć się wrażeniu, że żyjemy w eschatonie.

Więcej…

Listy Pliniusza Młodszego do Kalpurni I w.n.e. (z cyklu oblicza mistrzów)

…Pliniusz zapewnia swoją Kalpurnię. Piszesz, że moja nieobecność niemało Cię dręczy, a jedyną pociechę w tym znajdujesz, że zamiast mnie masz moje zwoje i nieraz nawet kładziesz je na tym miejscu, gdzie ja sam przebywałem. Dobrze mi, że mnie szukasz, miło, że zadowalasz się taką pociechą.

Więcej…

List Gustawa Flauberta do Colet (z cyklu oblicza mistrzów)

…mężczyzna kochający swą praczkę będzie z nią zaznawał rozkoszy, mimo iż będzie wiedział, że jest głupia; ale jeżeli kobieta kocha prostaka, jest to zapoznany geniusz, dusza wybrana itd., tak iż wskutek tej wrodzonej skłonności do zezowania nie widzą one prawdy, gdy ją się spotyka, ani piękna tam, gdzie ono się znajduje.

Więcej…

List Wolfganga Amadeusza Mozarta do Konstancji (z cyklu oblicza mistrzów)

Tymczasem wszystkiego dobrego - korzystaj ze swojego
błazna stołowego, ale myśl o mnie, mów o mnie i kochaj
mnie zawsze tak, jak ja zawsze będę kochał moją
Stanzi-Marini i jej... Stu!... knaller..., paller..., sznip..., sznap...,
sznur..., sznepperl..., snai!

Więcej…

Lili Marleen – szlagier czasu strasznej wojny

Norbert Schultze skomponował muzykę do piosenki „Lili Marleen” w 1938 roku do tekstu Hansa Leipa z 1915 r. Piosenka stała się wielkim przebojem muzycznym w czasie II wojny światowej. Zawdzięczała go nie tylko własnej urodzie, ale i ekspresyjnemu wykonaniu aktorki niemieckiej o obywatelstwie amerykańskim - Marleny Dietrich, występującej dla żołnierzy amerykańskich.

Więcej…

Dietetyka

Ogólne zasady żywienia w cukrzycy cz.2

Tłuszcze należy spożywać w ograniczonych ilościach. Ich głównym źródłem powinny być oleje roślinne i margaryny miękkie. Oliwa z oliwek i olej rzepakowy zawierają jedno-nienasycone kwasy tłuszczowe, mogą być więc spożywane na surowo lub stosowane do obróbki termicznej potraw. Olej słonecznikowy i sojowy to źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego powinny być spożywane jedynie na surowo. Nie zaleca się spożywania smalcu i słoniny. Zawartość tłuszczu w diecie chorego na cukrzycę powinna dostarczyć 30–35% wartości energetycznej diety. Tłuszcze nasycone powinny stanowić mniej niż 10% wartości energetycznej diety.

Więcej…

Ogólne zasady żywienia w cukrzycy cz.1

Stanowisko lekarzy jest takie, że żywienie chorych z cukrzycą opiera się na zasadach racjonalnego żywienia ludzi zdrowych. Normy dziennego zapotrzebowania na energię, podstawowe składniki odżywcze, a także witaminy i składniki mineralne są opracowane i od dawna dostępne. Naszym celem jest doprowadzenie do sytuacji, gdzie szacunkowo (dawnej mówiło się „na oko”) można ocenić na podstawie menu dziennego, mianowicie jaka była kaloryczność dzienna, czy nie za duża w stosunku do spalania cukru przez organizm i czy niezbędne składniki tj, główne grupy pokarmowe (białka, tłuszcze i właśnie węglowodany złożone) makro i mikroelementy, witaminy i woda zostały w należny sposób uzupełnione.

Więcej…

Nadmiar przeciwutleniaczy może szkodzić

Większość doniesień prasowych podkreśla pozytywne skutki zjadania przeciwutleniaczy. Dzieję się tak, gdy naszym głównym źródłem przeciwutleniaczy jest żywność. Jeżeli jednak przesadzimy z przyjmowaniem przeciwutleniaczy jako suplementów, może to wywołać również negatywne skutki – donoszą naukowcy z Kansas State University. Badacze sprawdzali możliwość poprawienia metabolizmu mięśni szkieletowych, poprzez wykorzystanie przeciwutleniaczy. Paradoksalnie okazało się, że zbyt duża dawka przeciwutleniaczy daje efekt odwrotny. Przeciwutleniacze usuwając ze środowiska nadtlenek wodoru, który co prawda jest silnym utleniaczem, ale z drugiej strony wspomaga rozszerzanie się małych naczyń krwionośnych.

Więcej…

Jeszcze raz o żywieniu z epoki paleolitu

Bardzo interesującym zjawiskiem jest rozwój ruchu paleo, którego zwolennicy odrzucają oficjalny paradygmat medyczno-żywieniowy i jego narzędzia badawcze, jako błędne z antropologicznego i ewolucyjnego punktu widzenia.

Więcej…

Zdrowe odżywianie – krytycznie

Zalecenia dotyczące tzw. „zdrowego odżywiania” wyrządziły ludziom wiele złego, a współczesna nauka o żywieniu stwarza jedynie pozory naukowości. Historia zmagań konkurencyjnych paradygmatów: hipotezy węglowodanowej i hipotezy tłuszczowo-cholesterolowej w leczeniu chorób cywilizacyjnych jest pouczająca. Ta pierwsza wywiedziona z badań nad otyłością, koncentrowała się nad szkodliwą rolą węglowodanów, których nadmiar w diecie powoduje problemy z przemianą materii i w rezultacie otyłość i cukrzycę typu 2 – oraz przyczynia się do wielu schorzeń cywilizacyjnych. Hipoteza tłuszczowo-cholesterolowa jest jej zaprzeczeniem. Wywiedziona z poszukiwań przyczyn choroby wieńcową za problemy zdrowotne obwinia tłuszcze, szczególnie tłuszcze nasycone. To one mają wywoływać choroby serca, bo podnoszą poziom „złego” cholesterolu oraz powodują otyłość (teoria bilansu energetycznego).

Więcej…

Licznik odwiedzin

737330
dzisiajdzisiaj36
wczorajwczoraj135
w tym tygodniuw tym tygodniu511
w tym miesiącuw tym miesiącu1659