ul. Zgierska 2/8, 91-002 Łódź


dr n. med. Zygmunt Trojanowski

specjalista chorób wewnętrznych i diabetologii


dietetyk - Urszula Sobiecka-Trojanowska
porady dietetyka w zakresie chorób cywilizacyjnych

Zapisy nr tel.: 602-395-601

PRYWATNY GABINET LEKARSKI

ul. Zgierska 2/8, 91-002 Łódź


dr n. med. Zygmunt Trojanowski
specjalista chorób wewnętrznych i diabetologii

dietetyk - Urszula Sobiecka-Trojanowska
porady w zakresie chorób cywilizacyjnych

PRYWATNY GABINET LEKARSKI

Zastosowanie polifenoli w chorobie Alzheimera i Parkinsona

Badania ostatnich lat w dietetyce skupiały się nad wpływem naturalnych polifenoli na rozwój chorób neurodegeneracyjnych takich jak choroba Alzheimera czy Parkinsona. Okazuje się, że te niepozorne substancje zawarte w pospolitych ziołach i przyprawach mogą pomóc w zapobieganiu i zwalczaniu wielu chorób. Zasadniczą funkcją polifenoli jest zwalczanie reaktywnych form tlenu powstających w roślinach w czasie fotosyntezy. Do tej pory zidentyfikowano 8000 związków z tej grupy, a fascynacja tymi zaskakującymi substancjami rośnie z roku na rok.

Resveratrol pozyskiwany z korzenia ciemiężycy białej, mimo fałszowania wyników badań, (opisałem to w doniesieniu: Dlaczego pseudonaukowcy oszukują) potwierdził swoje przeciwzapalne i przeciwutleniające, a tym samym neuroprotekcyjne właściwości w innych niezależnych badaniach. Resveratrol ratuje komórki nerwowe poprzez trzy procesy: tłumienie reakcji oksydacyjnych, aktywację sirtuiny 1 (SIRT1) oraz produkcję witagenów. Razem z innymi flawonoidami może według najnowszych badan wykazywać działanie synergistyczne (na przykład z katechinami zawartymi w zielonej herbacie). Naukowcy udowodnili, że resveratrol może być używany nie tylko w profilaktyce chorób neurodegeneracyjnych, ale także jako potencjalny aktywny lek w bardziej zaawansowanych stadiach chorób neurodegeneracyjnych. Galusan epigallokatechiny (EGCG) występujący w znacznych ilościach w zielonej herbacie, wykazał się silniejszym działaniem przeciwutleniającym niż witamina C. Stres oksydacyjny jest jednym z czynników, mających wpływ na rozwój chorób neurodegerneracyjnych. Dowiedziono to zarówno w chorobie Parkinsona, Alzheimera czy stwardnieniu zanikowym bocznym. Hipoksja jest czynnikiem wpływającym na odkładanie się amyloidu beta, o kluczowej roli w przebiegu choroby Alzheimera. Blaszki amyloidowe (nazywane niekiedy blaszkami starczymi) prowadzą do stopniowej degeneracji neuronów i ograniczania ich funkcji. Polifenole pełnią ważną rolę neuroprotekcyjną poprzez aktywacje ekspresji genów odpowiedzialnych za przetrwanie komórki w warunkach hipoksji. Polifenole maja umiejętność chelatowania jonów, takich jak miedź (II) czy żelazo (III) w celu uniemożliwienia ich uszkodzenia przez wolne rodniki. Niektóre polifenole wykazują działania antyoksydacyjne silniejsze niż tradycyjne antyoksydanty witamina C lub E, część polifenoli może także ograniczać peroksydacje lipidów w mózgu. Utrata aktywności układu cholinergicznego i degeneracja jądra podstawowego Meynerta jako głównego źródła acetylocholiny obserwowana jest w przebiegu wielu chorób neurodegeneracyjnych. Kilka naturalnych polifenoli okazało się być inhibitorami cholinesterazy. Możliwości wykorzystania polifenoli po wcześniejszych szczegółowych badaniach wydają się być nieograniczone. Niestety musimy czekać na dobre wiadomości z laboratoriów prowadzących badania nad tymi fascynującymi substancjami.

 

Przy wyniku ponad 20 pkt ze względu na wysokie ryzyko cukrzycy zgłoś się do diabetologa w celu weryfikacji.

Nasze pasje i zainteresowania

Nasze biebrzańskie peregrynacje - in memoriam

Bagna i torfowiska Biebrzy, jej fauna i flora unikatowe w skali świata, depozyt natury dla przyszłych pokoleń. Wszechobecna komercja nieproszona i nachalna wciska się zewsząd za sprawą ludzi, którzy posiadając pieniądze uważają, że są koroną stworzenia. Zatem wszystko im wolno i wszystko im się należy. Obca im jest zasada życia, jaką na 300 lat przed Chrystusem wyartykułował Epikur: umiarkowanie uważamy za największe dobro nie dlatego, abyśmy w ogóle mieli poprzestawać na małym, ale dlatego, żebyśmy nauczyli się żyć skromnie w przeświadczeniu, że najlepiej korzystają z dóbr ci, którzy ich najmniej pożądają. Uczmy się cieszyć każdą chwilą, która nie jest bolesna… Chciałoby się rzec: co za czasy, co za ludzie. Czasami nie mogę oprzeć się wrażeniu, że żyjemy w eschatonie.

Więcej…

Listy Pliniusza Młodszego do Kalpurni I w.n.e. (z cyklu oblicza mistrzów)

…Pliniusz zapewnia swoją Kalpurnię. Piszesz, że moja nieobecność niemało Cię dręczy, a jedyną pociechę w tym znajdujesz, że zamiast mnie masz moje zwoje i nieraz nawet kładziesz je na tym miejscu, gdzie ja sam przebywałem. Dobrze mi, że mnie szukasz, miło, że zadowalasz się taką pociechą.

Więcej…

List Gustawa Flauberta do Colet (z cyklu oblicza mistrzów)

…mężczyzna kochający swą praczkę będzie z nią zaznawał rozkoszy, mimo iż będzie wiedział, że jest głupia; ale jeżeli kobieta kocha prostaka, jest to zapoznany geniusz, dusza wybrana itd., tak iż wskutek tej wrodzonej skłonności do zezowania nie widzą one prawdy, gdy ją się spotyka, ani piękna tam, gdzie ono się znajduje.

Więcej…

List Wolfganga Amadeusza Mozarta do Konstancji (z cyklu oblicza mistrzów)

Tymczasem wszystkiego dobrego - korzystaj ze swojego
błazna stołowego, ale myśl o mnie, mów o mnie i kochaj
mnie zawsze tak, jak ja zawsze będę kochał moją
Stanzi-Marini i jej... Stu!... knaller..., paller..., sznip..., sznap...,
sznur..., sznepperl..., snai!

Więcej…

Lili Marleen – szlagier czasu strasznej wojny

Norbert Schultze skomponował muzykę do piosenki „Lili Marleen” w 1938 roku do tekstu Hansa Leipa z 1915 r. Piosenka stała się wielkim przebojem muzycznym w czasie II wojny światowej. Zawdzięczała go nie tylko własnej urodzie, ale i ekspresyjnemu wykonaniu aktorki niemieckiej o obywatelstwie amerykańskim - Marleny Dietrich, występującej dla żołnierzy amerykańskich.

Więcej…

Dietetyka

Ogólne zasady żywienia w cukrzycy cz.2

Tłuszcze należy spożywać w ograniczonych ilościach. Ich głównym źródłem powinny być oleje roślinne i margaryny miękkie. Oliwa z oliwek i olej rzepakowy zawierają jedno-nienasycone kwasy tłuszczowe, mogą być więc spożywane na surowo lub stosowane do obróbki termicznej potraw. Olej słonecznikowy i sojowy to źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego powinny być spożywane jedynie na surowo. Nie zaleca się spożywania smalcu i słoniny. Zawartość tłuszczu w diecie chorego na cukrzycę powinna dostarczyć 30–35% wartości energetycznej diety. Tłuszcze nasycone powinny stanowić mniej niż 10% wartości energetycznej diety.

Więcej…

Ogólne zasady żywienia w cukrzycy cz.1

Stanowisko lekarzy jest takie, że żywienie chorych z cukrzycą opiera się na zasadach racjonalnego żywienia ludzi zdrowych. Normy dziennego zapotrzebowania na energię, podstawowe składniki odżywcze, a także witaminy i składniki mineralne są opracowane i od dawna dostępne. Naszym celem jest doprowadzenie do sytuacji, gdzie szacunkowo (dawnej mówiło się „na oko”) można ocenić na podstawie menu dziennego, mianowicie jaka była kaloryczność dzienna, czy nie za duża w stosunku do spalania cukru przez organizm i czy niezbędne składniki tj, główne grupy pokarmowe (białka, tłuszcze i właśnie węglowodany złożone) makro i mikroelementy, witaminy i woda zostały w należny sposób uzupełnione.

Więcej…

Nadmiar przeciwutleniaczy może szkodzić

Większość doniesień prasowych podkreśla pozytywne skutki zjadania przeciwutleniaczy. Dzieję się tak, gdy naszym głównym źródłem przeciwutleniaczy jest żywność. Jeżeli jednak przesadzimy z przyjmowaniem przeciwutleniaczy jako suplementów, może to wywołać również negatywne skutki – donoszą naukowcy z Kansas State University. Badacze sprawdzali możliwość poprawienia metabolizmu mięśni szkieletowych, poprzez wykorzystanie przeciwutleniaczy. Paradoksalnie okazało się, że zbyt duża dawka przeciwutleniaczy daje efekt odwrotny. Przeciwutleniacze usuwając ze środowiska nadtlenek wodoru, który co prawda jest silnym utleniaczem, ale z drugiej strony wspomaga rozszerzanie się małych naczyń krwionośnych.

Więcej…

Jeszcze raz o żywieniu z epoki paleolitu

Bardzo interesującym zjawiskiem jest rozwój ruchu paleo, którego zwolennicy odrzucają oficjalny paradygmat medyczno-żywieniowy i jego narzędzia badawcze, jako błędne z antropologicznego i ewolucyjnego punktu widzenia.

Więcej…

Zdrowe odżywianie – krytycznie

Zalecenia dotyczące tzw. „zdrowego odżywiania” wyrządziły ludziom wiele złego, a współczesna nauka o żywieniu stwarza jedynie pozory naukowości. Historia zmagań konkurencyjnych paradygmatów: hipotezy węglowodanowej i hipotezy tłuszczowo-cholesterolowej w leczeniu chorób cywilizacyjnych jest pouczająca. Ta pierwsza wywiedziona z badań nad otyłością, koncentrowała się nad szkodliwą rolą węglowodanów, których nadmiar w diecie powoduje problemy z przemianą materii i w rezultacie otyłość i cukrzycę typu 2 – oraz przyczynia się do wielu schorzeń cywilizacyjnych. Hipoteza tłuszczowo-cholesterolowa jest jej zaprzeczeniem. Wywiedziona z poszukiwań przyczyn choroby wieńcową za problemy zdrowotne obwinia tłuszcze, szczególnie tłuszcze nasycone. To one mają wywoływać choroby serca, bo podnoszą poziom „złego” cholesterolu oraz powodują otyłość (teoria bilansu energetycznego).

Więcej…

Licznik odwiedzin

735315
dzisiajdzisiaj70
wczorajwczoraj233
w tym tygodniuw tym tygodniu571
w tym miesiącuw tym miesiącu3420