ul. Zgierska 2/8, 91-002 Łódź


dr n. med. Zygmunt Trojanowski

specjalista chorób wewnętrznych i diabetologii


dietetyk - Urszula Sobiecka-Trojanowska
porady dietetyka w zakresie chorób cywilizacyjnych

Zapisy nr tel.: 602-395-601

PRYWATNY GABINET LEKARSKI

ul. Zgierska 2/8, 91-002 Łódź


dr n. med. Zygmunt Trojanowski
specjalista chorób wewnętrznych i diabetologii

dietetyk - Urszula Sobiecka-Trojanowska
porady w zakresie chorób cywilizacyjnych

PRYWATNY GABINET LEKARSKI

Żywność funkcjonalna FOSHU (Foods for Specified Health Use).

Od starożytnych czasów istniała świadomość zależności zdrowia człowieka od odżywiania. Zwracano głównie uwagę na występowanie poszczególnych składników w diecie jakie dostarczane w odpowiednich ilościach zgodnych z zapotrzebowaniem, zapewniały prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Nowe podejście polega na przypisaniu żywności szczególnej roli prozdrowotnej. Żywność funkcjonalna, dodatkowo wzbogacona aktywnymi składnikami stosowanymi w żywieniu staje się ogniwem pośrednim między żywnością a lekiem. Są to więc specjalnie spreparowane produkty spożywcze, które wykazują korzystny, udokumentowany wpływ na zdrowie. W zależności od rodzaju składników wzbogacających produkt spożywczy, uzyskuje się różne efekty prozdrowotne np. immunostymulujace, antymiażdżycowe. Żywność FOSHU jest normalną żywnością, z której usunięto szkodliwe składniki np. alergeny, bądź wzbogacono w substancje aktywne fizjologicznie, aby otrzymać produkt posiadający wysoką wartość odżywczą i podnoszący zdrowie człowieka.

Jest to żywność podobna do żywności tradycyjnej i przeznaczona do konsumpcji jako część normalnej diety. Podwyższony walor zdrowotny wynika głównie z obecności w jej składzie substancji bioaktywnych, stymulujących pożądany przebieg przemian metabolicznych oraz z optymalnej fizjologicznie proporcji poszczególnych składników. Żywność funkcjonalna jest przeznaczona do ogólnego spożycia jako część codziennej diety. Zalecana jest dla wzmacniania funkcji organizmu i w obniżeniu ryzyka chorób. Przykłady: dodatek do żywności substancji aktywnych biologicznie np. witamin, związków mineralnych, margaryny zawierające stanole i sterole roślinne hamujące wchłanianie cholesterolu z przewodu pokarmowego, wyciągi olejowe z nasion grejpfruta czerwonego, ekstrakty z wytłoków czerwonych winogron i dodatek ich do żywności, wykorzystanie probiotyków do różnego rodzaju żywności np. produktów mlecznych, soków warzywnych i owocowych, dodatek do żywności substancji prebiotycznych stymulujących rozwój w przewodzie pokarmowym probiotyków, obniżenie wartości energetycznej żywności poprzez ograniczenie ilości tłuszczów i sacharozy lub ich zastąpienie substancjami wywołującymi podobne wrażenia sensoryczne (np. słodziki) i uczucie sytości (np. inulina), a które nie są trawione i wchłaniane w jelicie. Inspiracją do poszukiwań FOSHU jest starzenie się społeczeństw, wzrost kosztów opieki medycznej i społecznej, wzrost częstości występowania schorzeń chronicznych związanych z żywieniem, rozwój wiedzy dotyczącej biologicznie aktywnych, tzw. nieodżywczych składników żywności i ich fizjologicznego oddziaływania na organizm człowieka. Szczególne miejsce zajmują probiotyki, o czym pisałem ostatnio w kontekście przywracania naturalnej mikroflory jelitowej dla zdrowia człowieka. Przyjrzyjmy się im bardziej szczegółowo. Oto komercyjne szczepy probiotyczne o udokumentowanych efektach zdrowotnych (zależnie od szczepu):

 

Lactobacillus acidophilus NCFM® (Danisco Inc.), R0052, (Institut Rosell), LA5

(Chr. Hansen), LB (Lacteol Lab.)

Lactobacillus casei DN 114 001 (Defensis) (Danone), Shirota (Yakult)

Lactobacillus fermentum VRI003 (Probiomics)

Lactobacillus johnsonii Lj-1, (Nestle)

Lactobacillus paracasei CRL 431 (Chr. Hansen), F19 (Medipharm)

Lactobacillus plantarum 299V (Probi AB)

Lactobacillus reuteri ATCC 55730 (Biogaia), RC-14 (Chr.Hansen)

Lactobacillus rhamnosus GG (Valio Dairy), R0011 (Institut Rosell), GR-1 (Chr.Hansen),

271 (Probi AB), LB21 (Essum AB), HN001 (Danisco)

Lactobacillus salivarius UCC118 (University College, Cork)

Bifidobacterium animalis (lactis) Bb-12 (Nestle, Chr. Hansen), HN019 (Danisco),

DN 173 010 (Danone)

Bifidobacterium breve Yakult (Yakult)

Bifidobacterium infantis 35264 (Procter & Gamble)

Bifidobacterium longum BB536 (Morinaga Milk Industry Co. Ltd.)

Lactococcus lactis L1A (Essum AB)

Saccharomyces cerevisiae (boulardii) (Biocodex)

Jakie mają udowodnione walory prozdrowotne: detoksyfikacja karcynogenów (stymulatorów wzrostu raka). Aktywacja specyficznej i niespecyficznej odpowiedzi immunologicznej. Obniżenie poziomu cholesterolu. Poprawa trawienia laktozy, zmniejszenie objawów nietolerancji laktozy. Skrócenie czasu trwania biegunek rotawirusowych (i innej etiologii). Zapobieganie zaparciom. Wzrost przyswajalności składników pokarmowych, zwiększenie absorpcji składników mineralnych. Hamowanie wzrostu i translokacji patogenów. Redukcja ryzyka infekcji patogenami jelitowymi (Salmonella, Shigella). Zmniejszenie ryzyka otyłości. Obniżenie aktywności enzymów feralnych. Korzystna modyfikacja składu mikroflory jelitowej i ochrona przed nowotworami jelita grubego.

Oto przykłady FOSHU:

1. Mleczne produkty fermentowane i jogurty z żywymi kulturami bakterii pro biotycznych poprawiają pracę układu pokarmowego i stymulują produckję przeciwciał odpornościowych. w jelitowych kępkach Peyera.

2. Margaryna, jogurt, ser topiony z roślinnymi sterolami i stanolami obniżającymi poziom cholesterolu i zmniejszające ryzyko chorób serca.

3. Jajka wzbogacone kwasami omega-3. 3 - 4 jajka na tydzień dostarczają takiej ilości kwasów omega-3, która jest zalecana aby zmniejszyć ryzyko chorób serca (że jaja wcale nie zagrażają naszemu zdrowiu piszę w oddzielnym doniesieniu).

4. Płatki śniadaniowe z dodatkiem kwasu foliowego pomagają zmniejszyć ryzyko urodzeń noworodków z wadami cewy nerwowej.

5. Chleb, batony muesli z dodatkiem izoflawonów obniżają ryzyko zachorowania na raka piersi i prostaty, choroby serca i osteoporozę.

Przy wyniku ponad 20 pkt ze względu na wysokie ryzyko cukrzycy zgłoś się do diabetologa w celu weryfikacji.

Nasze pasje i zainteresowania

Nasze biebrzańskie peregrynacje - in memoriam

Bagna i torfowiska Biebrzy, jej fauna i flora unikatowe w skali świata, depozyt natury dla przyszłych pokoleń. Wszechobecna komercja nieproszona i nachalna wciska się zewsząd za sprawą ludzi, którzy posiadając pieniądze uważają, że są koroną stworzenia. Zatem wszystko im wolno i wszystko im się należy. Obca im jest zasada życia, jaką na 300 lat przed Chrystusem wyartykułował Epikur: umiarkowanie uważamy za największe dobro nie dlatego, abyśmy w ogóle mieli poprzestawać na małym, ale dlatego, żebyśmy nauczyli się żyć skromnie w przeświadczeniu, że najlepiej korzystają z dóbr ci, którzy ich najmniej pożądają. Uczmy się cieszyć każdą chwilą, która nie jest bolesna… Chciałoby się rzec: co za czasy, co za ludzie. Czasami nie mogę oprzeć się wrażeniu, że żyjemy w eschatonie.

Więcej…

Listy Pliniusza Młodszego do Kalpurni I w.n.e. (z cyklu oblicza mistrzów)

…Pliniusz zapewnia swoją Kalpurnię. Piszesz, że moja nieobecność niemało Cię dręczy, a jedyną pociechę w tym znajdujesz, że zamiast mnie masz moje zwoje i nieraz nawet kładziesz je na tym miejscu, gdzie ja sam przebywałem. Dobrze mi, że mnie szukasz, miło, że zadowalasz się taką pociechą.

Więcej…

List Gustawa Flauberta do Colet (z cyklu oblicza mistrzów)

…mężczyzna kochający swą praczkę będzie z nią zaznawał rozkoszy, mimo iż będzie wiedział, że jest głupia; ale jeżeli kobieta kocha prostaka, jest to zapoznany geniusz, dusza wybrana itd., tak iż wskutek tej wrodzonej skłonności do zezowania nie widzą one prawdy, gdy ją się spotyka, ani piękna tam, gdzie ono się znajduje.

Więcej…

List Wolfganga Amadeusza Mozarta do Konstancji (z cyklu oblicza mistrzów)

Tymczasem wszystkiego dobrego - korzystaj ze swojego
błazna stołowego, ale myśl o mnie, mów o mnie i kochaj
mnie zawsze tak, jak ja zawsze będę kochał moją
Stanzi-Marini i jej... Stu!... knaller..., paller..., sznip..., sznap...,
sznur..., sznepperl..., snai!

Więcej…

Lili Marleen – szlagier czasu strasznej wojny

Norbert Schultze skomponował muzykę do piosenki „Lili Marleen” w 1938 roku do tekstu Hansa Leipa z 1915 r. Piosenka stała się wielkim przebojem muzycznym w czasie II wojny światowej. Zawdzięczała go nie tylko własnej urodzie, ale i ekspresyjnemu wykonaniu aktorki niemieckiej o obywatelstwie amerykańskim - Marleny Dietrich, występującej dla żołnierzy amerykańskich.

Więcej…

Dietetyka

Ogólne zasady żywienia w cukrzycy cz.2

Tłuszcze należy spożywać w ograniczonych ilościach. Ich głównym źródłem powinny być oleje roślinne i margaryny miękkie. Oliwa z oliwek i olej rzepakowy zawierają jedno-nienasycone kwasy tłuszczowe, mogą być więc spożywane na surowo lub stosowane do obróbki termicznej potraw. Olej słonecznikowy i sojowy to źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego powinny być spożywane jedynie na surowo. Nie zaleca się spożywania smalcu i słoniny. Zawartość tłuszczu w diecie chorego na cukrzycę powinna dostarczyć 30–35% wartości energetycznej diety. Tłuszcze nasycone powinny stanowić mniej niż 10% wartości energetycznej diety.

Więcej…

Ogólne zasady żywienia w cukrzycy cz.1

Stanowisko lekarzy jest takie, że żywienie chorych z cukrzycą opiera się na zasadach racjonalnego żywienia ludzi zdrowych. Normy dziennego zapotrzebowania na energię, podstawowe składniki odżywcze, a także witaminy i składniki mineralne są opracowane i od dawna dostępne. Naszym celem jest doprowadzenie do sytuacji, gdzie szacunkowo (dawnej mówiło się „na oko”) można ocenić na podstawie menu dziennego, mianowicie jaka była kaloryczność dzienna, czy nie za duża w stosunku do spalania cukru przez organizm i czy niezbędne składniki tj, główne grupy pokarmowe (białka, tłuszcze i właśnie węglowodany złożone) makro i mikroelementy, witaminy i woda zostały w należny sposób uzupełnione.

Więcej…

Nadmiar przeciwutleniaczy może szkodzić

Większość doniesień prasowych podkreśla pozytywne skutki zjadania przeciwutleniaczy. Dzieję się tak, gdy naszym głównym źródłem przeciwutleniaczy jest żywność. Jeżeli jednak przesadzimy z przyjmowaniem przeciwutleniaczy jako suplementów, może to wywołać również negatywne skutki – donoszą naukowcy z Kansas State University. Badacze sprawdzali możliwość poprawienia metabolizmu mięśni szkieletowych, poprzez wykorzystanie przeciwutleniaczy. Paradoksalnie okazało się, że zbyt duża dawka przeciwutleniaczy daje efekt odwrotny. Przeciwutleniacze usuwając ze środowiska nadtlenek wodoru, który co prawda jest silnym utleniaczem, ale z drugiej strony wspomaga rozszerzanie się małych naczyń krwionośnych.

Więcej…

Jeszcze raz o żywieniu z epoki paleolitu

Bardzo interesującym zjawiskiem jest rozwój ruchu paleo, którego zwolennicy odrzucają oficjalny paradygmat medyczno-żywieniowy i jego narzędzia badawcze, jako błędne z antropologicznego i ewolucyjnego punktu widzenia.

Więcej…

Zdrowe odżywianie – krytycznie

Zalecenia dotyczące tzw. „zdrowego odżywiania” wyrządziły ludziom wiele złego, a współczesna nauka o żywieniu stwarza jedynie pozory naukowości. Historia zmagań konkurencyjnych paradygmatów: hipotezy węglowodanowej i hipotezy tłuszczowo-cholesterolowej w leczeniu chorób cywilizacyjnych jest pouczająca. Ta pierwsza wywiedziona z badań nad otyłością, koncentrowała się nad szkodliwą rolą węglowodanów, których nadmiar w diecie powoduje problemy z przemianą materii i w rezultacie otyłość i cukrzycę typu 2 – oraz przyczynia się do wielu schorzeń cywilizacyjnych. Hipoteza tłuszczowo-cholesterolowa jest jej zaprzeczeniem. Wywiedziona z poszukiwań przyczyn choroby wieńcową za problemy zdrowotne obwinia tłuszcze, szczególnie tłuszcze nasycone. To one mają wywoływać choroby serca, bo podnoszą poziom „złego” cholesterolu oraz powodują otyłość (teoria bilansu energetycznego).

Więcej…

Licznik odwiedzin

735052
dzisiajdzisiaj40
wczorajwczoraj110
w tym tygodniuw tym tygodniu308
w tym miesiącuw tym miesiącu3157