ul. Zgierska 2/8, 91-002 Łódź


dr n. med. Zygmunt Trojanowski

specjalista chorób wewnętrznych i diabetologii


dietetyk - Urszula Sobiecka-Trojanowska
porady dietetyka w zakresie chorób cywilizacyjnych

Zapisy nr tel.: 602-395-601

PRYWATNY GABINET LEKARSKI

ul. Zgierska 2/8, 91-002 Łódź


dr n. med. Zygmunt Trojanowski
specjalista chorób wewnętrznych i diabetologii

dietetyk - Urszula Sobiecka-Trojanowska
porady w zakresie chorób cywilizacyjnych

PRYWATNY GABINET LEKARSKI

Mikroflora jelitowa a probiotyki

Mikroorganizmy towarzyszą człowiekowi od zawsze . Znajdują się w środowisku zewnętrznym, wodzie, glebie i powietrzu, ale także zamieszkują wnętrze ludzkiego organizmu. Ich prawidłowe funkcjonowanie jest podstawą wszelkiego życia na Ziemi. Jednakże warunkiem tego jest utrzymanie stałej harmonii między bakteriami dobroczynnymi a patogennymi . Zatruwanie środowiska naturalnego oraz organizmu człowieka doprowadziło do alarmującego wzrostu groźnych chorób cywilizacyjnych: nowotworów, alergii, reumatyzmu, cukrzycy, zapaleń jelit, chorób wątroby, trzustki, otyłości, przedwczesnego starzenia się .Początkiem tych schorzeń jest zawsze nagromadzenie toksyn w organizmie spowodowane niewystarczającą ilością żywych mikroorganizmów a co za tym idzie obniżoną zdolnością do samooczyszczania ustroju. Mikroorganizmy dzieli się na dwa rodzaje. Pierwsza grupa to bakterie dobroczynne. To właśnie one chronią nas przed groźnymi bakteriami, wirusami i grzybami o charakterze chorobotwórczym . Druga grupa to te, które oddziałują niszcząco. Powodują one rozpad, procesy gnilne, choroby, śmierć. Probioza to przywracanie harmonii pomiędzy mikroorganizmami w ustroju . Słowo to wywodzi się z języka greckiego i oznacza „dobry dla życia” . Probiotyk to preparat zawierający żywe mikroorganizmami, jest przeciwieństwem antybiotyku, który oznacza „zabijający życie”.

Pierwsze światowe spotkanie poświęcone mikroorganizmom zasiedlającym nasze jelita – Gut Microbiota for Health 1st World Summit 3 dni temu zakończyło się w Evian we Francji – daje wiele do myślenia na temat konieczności zmiany paradygmatu w standardach postępowania lekarskiego. Zaburzenia w składzie bakterii jelitowych przyczyniają się do rozwoju wielu schorzeń: układu pokarmowego, otyłości i cukrzycy typu 2, alergii i astmy, chorób autoimmunizacyjnych i zapalnych oraz zaburzeń neurologicznych, a nawet psychicznych, jak autyzm. Powinniśmy o nią dbać już od urodzenia. Ona nie jest naszym wrogiem ale partnerem, który jest bardzo pożyteczny i od którego jesteśmy całkowicie zależni. Tylko jedna dziesiąta komórek w ludzkim ciele to komórki ludzkie. Reszta należy do bakterii – przede wszystkim około 100 bilionów bakterii jelitowych. Razem ważą prawie półtora kilograma. Bakterie te pełnią wiele ważnych funkcji – m.in. chronią przed patogenami, produkują witaminy, pobudzają dojrzewanie układu odporności, regulują metabolizm, pomagają trawić i przyswajać związki, których organizm ludzki nie rozkłada, regulują motorykę jelit. Jelita noworodka, który przychodzi na świat, są sterylne. Pierwszymi mikroorganizmami, które je kolonizują są bakterie obecne w pochwie matki. Dlatego tak ważny jest poród naturalny. Dzieci urodzone przez cesarskie cięcie mają problemy z rozwojem ekosystemu bakterii jelitowych, co może zwiększać predyspozycje do niektórych schorzeń, np. alergii. Także wczesne podawanie antybiotyków może mieć wpływ na zakłócenie flory bakteryjnej jelit. Z badań wynika, że noworodki, które przyszły na świat w ten sposób mają znacznie mniej bakterii z rodzaju Bifidobacterium, które pełnią ważną rolę m.in.w stymulowaniu dojrzewania układu odporności jelit, chroniącego przed patogenami i wpływającego na rozwój tolerancji pokarmowej na różne związki. W dorosłym życiu dbanie o mikroflorę jelitową polega na stosowaniu zróżnicowanej diety. Wiąże się to z większą różnorodnością bakterii jelitowych, co oddziałuje ochronnie na zdrowie. Korzystny wpływ na skład i funkcję mikroflory jelit zdrowych osób mają probiotyki. Są to żywe mikroorganizmy, które mają pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. Na pewno dobrze jest sięgać po jogurty zawierające bakterie probiotyczne, np. z gatunku Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus, bo ich pozytywny wpływ na florę jelit został udokumentowany. Bakterie jelitowe pomagają rozkładać pokarmy i uzyskiwać energię, a jednocześnie ułatwiają obronę przed niebezpiecznymi dla człowieka szczepami bakteryjnymi. W zamian zapewniamy im schronienie i pokarm. Malutkie kępki Peyera znajdujące się w ścianie jelita produkują immunoglobiny chroniące śluzówkę jelita przed patogenami. Łączna masa tych malutkich kępek układu odpornościowego jest bardzo duża – większa od masy śledziony. Produkują one immunoglobiny IgA, które z krwią docierają do wszystkich innych błon śluzowych chroniąc je. Jeśli ich produkcja w jelicie jest zaburzona w skutek zaniku kosmyków jelitowych w przebiegu dysbiozy bakteryjnej np. po antybiotykach, natychmiast odbija się to na śluzówkach dróg oddechowych, moczowo-płciowych itd. Organizm często łapie infekcje a przyczyna ich leży w jelicie, co rzadko sobie uzmysławiamy.

 

 

Przy wyniku ponad 20 pkt ze względu na wysokie ryzyko cukrzycy zgłoś się do diabetologa w celu weryfikacji.

Nasze pasje i zainteresowania

Nasze biebrzańskie peregrynacje - in memoriam

Bagna i torfowiska Biebrzy, jej fauna i flora unikatowe w skali świata, depozyt natury dla przyszłych pokoleń. Wszechobecna komercja nieproszona i nachalna wciska się zewsząd za sprawą ludzi, którzy posiadając pieniądze uważają, że są koroną stworzenia. Zatem wszystko im wolno i wszystko im się należy. Obca im jest zasada życia, jaką na 300 lat przed Chrystusem wyartykułował Epikur: umiarkowanie uważamy za największe dobro nie dlatego, abyśmy w ogóle mieli poprzestawać na małym, ale dlatego, żebyśmy nauczyli się żyć skromnie w przeświadczeniu, że najlepiej korzystają z dóbr ci, którzy ich najmniej pożądają. Uczmy się cieszyć każdą chwilą, która nie jest bolesna… Chciałoby się rzec: co za czasy, co za ludzie. Czasami nie mogę oprzeć się wrażeniu, że żyjemy w eschatonie.

Więcej…

Listy Pliniusza Młodszego do Kalpurni I w.n.e. (z cyklu oblicza mistrzów)

…Pliniusz zapewnia swoją Kalpurnię. Piszesz, że moja nieobecność niemało Cię dręczy, a jedyną pociechę w tym znajdujesz, że zamiast mnie masz moje zwoje i nieraz nawet kładziesz je na tym miejscu, gdzie ja sam przebywałem. Dobrze mi, że mnie szukasz, miło, że zadowalasz się taką pociechą.

Więcej…

List Gustawa Flauberta do Colet (z cyklu oblicza mistrzów)

…mężczyzna kochający swą praczkę będzie z nią zaznawał rozkoszy, mimo iż będzie wiedział, że jest głupia; ale jeżeli kobieta kocha prostaka, jest to zapoznany geniusz, dusza wybrana itd., tak iż wskutek tej wrodzonej skłonności do zezowania nie widzą one prawdy, gdy ją się spotyka, ani piękna tam, gdzie ono się znajduje.

Więcej…

List Wolfganga Amadeusza Mozarta do Konstancji (z cyklu oblicza mistrzów)

Tymczasem wszystkiego dobrego - korzystaj ze swojego
błazna stołowego, ale myśl o mnie, mów o mnie i kochaj
mnie zawsze tak, jak ja zawsze będę kochał moją
Stanzi-Marini i jej... Stu!... knaller..., paller..., sznip..., sznap...,
sznur..., sznepperl..., snai!

Więcej…

Lili Marleen – szlagier czasu strasznej wojny

Norbert Schultze skomponował muzykę do piosenki „Lili Marleen” w 1938 roku do tekstu Hansa Leipa z 1915 r. Piosenka stała się wielkim przebojem muzycznym w czasie II wojny światowej. Zawdzięczała go nie tylko własnej urodzie, ale i ekspresyjnemu wykonaniu aktorki niemieckiej o obywatelstwie amerykańskim - Marleny Dietrich, występującej dla żołnierzy amerykańskich.

Więcej…

Dietetyka

Ogólne zasady żywienia w cukrzycy cz.2

Tłuszcze należy spożywać w ograniczonych ilościach. Ich głównym źródłem powinny być oleje roślinne i margaryny miękkie. Oliwa z oliwek i olej rzepakowy zawierają jedno-nienasycone kwasy tłuszczowe, mogą być więc spożywane na surowo lub stosowane do obróbki termicznej potraw. Olej słonecznikowy i sojowy to źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego powinny być spożywane jedynie na surowo. Nie zaleca się spożywania smalcu i słoniny. Zawartość tłuszczu w diecie chorego na cukrzycę powinna dostarczyć 30–35% wartości energetycznej diety. Tłuszcze nasycone powinny stanowić mniej niż 10% wartości energetycznej diety.

Więcej…

Ogólne zasady żywienia w cukrzycy cz.1

Stanowisko lekarzy jest takie, że żywienie chorych z cukrzycą opiera się na zasadach racjonalnego żywienia ludzi zdrowych. Normy dziennego zapotrzebowania na energię, podstawowe składniki odżywcze, a także witaminy i składniki mineralne są opracowane i od dawna dostępne. Naszym celem jest doprowadzenie do sytuacji, gdzie szacunkowo (dawnej mówiło się „na oko”) można ocenić na podstawie menu dziennego, mianowicie jaka była kaloryczność dzienna, czy nie za duża w stosunku do spalania cukru przez organizm i czy niezbędne składniki tj, główne grupy pokarmowe (białka, tłuszcze i właśnie węglowodany złożone) makro i mikroelementy, witaminy i woda zostały w należny sposób uzupełnione.

Więcej…

Nadmiar przeciwutleniaczy może szkodzić

Większość doniesień prasowych podkreśla pozytywne skutki zjadania przeciwutleniaczy. Dzieję się tak, gdy naszym głównym źródłem przeciwutleniaczy jest żywność. Jeżeli jednak przesadzimy z przyjmowaniem przeciwutleniaczy jako suplementów, może to wywołać również negatywne skutki – donoszą naukowcy z Kansas State University. Badacze sprawdzali możliwość poprawienia metabolizmu mięśni szkieletowych, poprzez wykorzystanie przeciwutleniaczy. Paradoksalnie okazało się, że zbyt duża dawka przeciwutleniaczy daje efekt odwrotny. Przeciwutleniacze usuwając ze środowiska nadtlenek wodoru, który co prawda jest silnym utleniaczem, ale z drugiej strony wspomaga rozszerzanie się małych naczyń krwionośnych.

Więcej…

Jeszcze raz o żywieniu z epoki paleolitu

Bardzo interesującym zjawiskiem jest rozwój ruchu paleo, którego zwolennicy odrzucają oficjalny paradygmat medyczno-żywieniowy i jego narzędzia badawcze, jako błędne z antropologicznego i ewolucyjnego punktu widzenia.

Więcej…

Zdrowe odżywianie – krytycznie

Zalecenia dotyczące tzw. „zdrowego odżywiania” wyrządziły ludziom wiele złego, a współczesna nauka o żywieniu stwarza jedynie pozory naukowości. Historia zmagań konkurencyjnych paradygmatów: hipotezy węglowodanowej i hipotezy tłuszczowo-cholesterolowej w leczeniu chorób cywilizacyjnych jest pouczająca. Ta pierwsza wywiedziona z badań nad otyłością, koncentrowała się nad szkodliwą rolą węglowodanów, których nadmiar w diecie powoduje problemy z przemianą materii i w rezultacie otyłość i cukrzycę typu 2 – oraz przyczynia się do wielu schorzeń cywilizacyjnych. Hipoteza tłuszczowo-cholesterolowa jest jej zaprzeczeniem. Wywiedziona z poszukiwań przyczyn choroby wieńcową za problemy zdrowotne obwinia tłuszcze, szczególnie tłuszcze nasycone. To one mają wywoływać choroby serca, bo podnoszą poziom „złego” cholesterolu oraz powodują otyłość (teoria bilansu energetycznego).

Więcej…

Licznik odwiedzin

737749
dzisiajdzisiaj206
wczorajwczoraj249
w tym tygodniuw tym tygodniu930
w tym miesiącuw tym miesiącu2078