ul. Zgierska 2/8, 91-002 Łódź


dr n. med. Zygmunt Trojanowski

specjalista chorób wewnętrznych i diabetologii


dietetyk - Urszula Sobiecka-Trojanowska
porady dietetyka w zakresie chorób cywilizacyjnych

Zapisy nr tel.: 602-395-601

PRYWATNY GABINET LEKARSKI

ul. Zgierska 2/8, 91-002 Łódź


dr n. med. Zygmunt Trojanowski
specjalista chorób wewnętrznych i diabetologii

dietetyk - Urszula Sobiecka-Trojanowska
porady w zakresie chorób cywilizacyjnych

PRYWATNY GABINET LEKARSKI

Konsumeryzm diabetogenna przypadłość współczesnej cywilizacji

Zauważcie państwo, że życie społeczeństwa skoncentrowane jest na konsumpcji. Dla wielu to potwierdzanie sensu życia.

Konsumeryzm to niczym nieograniczona chęć zaspokajania swoich potrzeb, w rzeczywistości zachcianek np. żywieniowych, co prowadzi do cywilizacyjnego zespołu metabolicznego z cukrzycą. Z jednej strony mamy u celebrytów kult ciała, związany z nadmiernym przywiązywaniem wagi do wyglądu zewnętrznego, gdzie panuje moda na stosowanie rozmaitych diet, uprawianie sportów modelujących sylwetkę, dbanie o własny wizerunek za pomocą skalpela. Z drugiej strony reszta bogatego świata, która akcentuje czynność jedzenia, jako źródło przyjemności, należąca się każdemu.

 

My, lekarze obserwujemy na co dzień wiele sprzeczności i paradoksów. Ascetyczny sposób panowania nad własnym ciałem przez nieuleganie słabościom, obżarstwu, lenistwu zniknął bezpowrotnie. Mody i charakter rynku konsumenckiego, utrwalanego poprzez media i reklamy są z reguły antyzdrowotne. Inaczej nie wyrastałyby jak grzyby po deszczu coraz to nowe gabinety odnowy biologicznej, spa, fitness kluby, siłownie, solaria itp. Producenci prześcigają się w zapełnianiu sklepowych półek produktami typu „light” oraz odchudzającymi suplementami z reguły nic nie wartymi. Nałogowe zachowania związane z jedzeniem dotyczą w równym stopniu mężczyzn jak i kobiet. Nieprawidłowe nawyki żywieniowe zamieniają się w wielopłaszczyznowe uzależnienia, dotyczące zarówno sposobu, ilości, częstotliwości i jakości przyjmowania pokarmu, jak i emocji i przeżyć. Czynność jedzenia dla wielu naszych podopiecznych stanowi sposób radzenia sobie z przykrymi odczuciami, napięciem, stresem, czy bolesnymi wspomnieniami. Najczęstsze zaburzenia w tej sferze wybitnie diabetogenne to: bulimia z anoreksją, napadowe przymusowe (kompulsywne) objadanie się, ortoreksja, zespół jedzenia nocnego, psychogenna hiperfagia słodyczy, anarchia jedzeniowa objawiająca się ciągłym podjadaniem wysokokalorycznych „drobiazgów” i nieregularnym spożywaniem produktów typu fast food, przy całkowitej rezygnacji z normalnych posiłków. Wielu moich podopiecznych dąży do poprawy nastroju poprzez rytuały związane z jedzeniem a nie poprzez usiłowanie dokonywanie zmian w sferach własnego życia. Koncentrowanie się na sposobie przyjmowania pożywienia pozornie porządkuje życiowy chaos. Po pewnym czasie jednak, oprócz chorób metabolicznych wraca poczucie bezradności, z towarzyszącym systemem iluzji i zaprzeczeń. Z takimi chorymi nie można się dogadać, bowiem mają zdeformowane spostrzeganie własnej cielesności. W takich przypadkach lekarz musi wykazać odwagę i determinację, tylko całkowity negliż takich psychogennych postaw, demaskacja z jednoczesną nadzieją na pozbycie się tych zaburzeń poprzez ustawiczną pracę nad sobą od podstaw, to daje efekty. Niestety jest czasochłonne, wymaga grupy wsparcia ze strony bliskich chorego, niejednokrotnie wymaga czasowo przyjmowania leków psychotropowych. Warunkiem jest całkowita odsłona negatywnych emocji chorego, akceptacja tego status quo nakreślone zwięźle i z empatią, ale szczerze i do bólu przez lekarza i deklaracja współpracy. Zatem dobry diabetolog, to także dobry psychoterapeuta, umiejący rozpoznać leżące u podłoża zaburzeń odżywiania zespoły psychogenne: nerwicę natręctw, depresję, zaburzenia snu czy osobowości. Niestety postawienie w tej sferze precyzyjnego rozpoznania (np. czy chory bardziej jest socjo, czy psychopatą) wymaga konsultacji doświadczonego psychiatry i psychologa klinicznego. Naprawcza przebudowa sposobu odżywiania, bez poprawienia osobowości i ustawicznej pracy nad sobą nie przynosi trwałej poprawy i cukrzyca wraz z całym anturażem cywilizacyjnego zespołu metabolicznego wraca jak bumerang.

 

Przy wyniku ponad 20 pkt ze względu na wysokie ryzyko cukrzycy zgłoś się do diabetologa w celu weryfikacji.

Nasze pasje i zainteresowania

Nasze biebrzańskie peregrynacje - in memoriam

Bagna i torfowiska Biebrzy, jej fauna i flora unikatowe w skali świata, depozyt natury dla przyszłych pokoleń. Wszechobecna komercja nieproszona i nachalna wciska się zewsząd za sprawą ludzi, którzy posiadając pieniądze uważają, że są koroną stworzenia. Zatem wszystko im wolno i wszystko im się należy. Obca im jest zasada życia, jaką na 300 lat przed Chrystusem wyartykułował Epikur: umiarkowanie uważamy za największe dobro nie dlatego, abyśmy w ogóle mieli poprzestawać na małym, ale dlatego, żebyśmy nauczyli się żyć skromnie w przeświadczeniu, że najlepiej korzystają z dóbr ci, którzy ich najmniej pożądają. Uczmy się cieszyć każdą chwilą, która nie jest bolesna… Chciałoby się rzec: co za czasy, co za ludzie. Czasami nie mogę oprzeć się wrażeniu, że żyjemy w eschatonie.

Więcej…

Listy Pliniusza Młodszego do Kalpurni I w.n.e. (z cyklu oblicza mistrzów)

…Pliniusz zapewnia swoją Kalpurnię. Piszesz, że moja nieobecność niemało Cię dręczy, a jedyną pociechę w tym znajdujesz, że zamiast mnie masz moje zwoje i nieraz nawet kładziesz je na tym miejscu, gdzie ja sam przebywałem. Dobrze mi, że mnie szukasz, miło, że zadowalasz się taką pociechą.

Więcej…

List Gustawa Flauberta do Colet (z cyklu oblicza mistrzów)

…mężczyzna kochający swą praczkę będzie z nią zaznawał rozkoszy, mimo iż będzie wiedział, że jest głupia; ale jeżeli kobieta kocha prostaka, jest to zapoznany geniusz, dusza wybrana itd., tak iż wskutek tej wrodzonej skłonności do zezowania nie widzą one prawdy, gdy ją się spotyka, ani piękna tam, gdzie ono się znajduje.

Więcej…

List Wolfganga Amadeusza Mozarta do Konstancji (z cyklu oblicza mistrzów)

Tymczasem wszystkiego dobrego - korzystaj ze swojego
błazna stołowego, ale myśl o mnie, mów o mnie i kochaj
mnie zawsze tak, jak ja zawsze będę kochał moją
Stanzi-Marini i jej... Stu!... knaller..., paller..., sznip..., sznap...,
sznur..., sznepperl..., snai!

Więcej…

Lili Marleen – szlagier czasu strasznej wojny

Norbert Schultze skomponował muzykę do piosenki „Lili Marleen” w 1938 roku do tekstu Hansa Leipa z 1915 r. Piosenka stała się wielkim przebojem muzycznym w czasie II wojny światowej. Zawdzięczała go nie tylko własnej urodzie, ale i ekspresyjnemu wykonaniu aktorki niemieckiej o obywatelstwie amerykańskim - Marleny Dietrich, występującej dla żołnierzy amerykańskich.

Więcej…

Dietetyka

Ogólne zasady żywienia w cukrzycy cz.2

Tłuszcze należy spożywać w ograniczonych ilościach. Ich głównym źródłem powinny być oleje roślinne i margaryny miękkie. Oliwa z oliwek i olej rzepakowy zawierają jedno-nienasycone kwasy tłuszczowe, mogą być więc spożywane na surowo lub stosowane do obróbki termicznej potraw. Olej słonecznikowy i sojowy to źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego powinny być spożywane jedynie na surowo. Nie zaleca się spożywania smalcu i słoniny. Zawartość tłuszczu w diecie chorego na cukrzycę powinna dostarczyć 30–35% wartości energetycznej diety. Tłuszcze nasycone powinny stanowić mniej niż 10% wartości energetycznej diety.

Więcej…

Ogólne zasady żywienia w cukrzycy cz.1

Stanowisko lekarzy jest takie, że żywienie chorych z cukrzycą opiera się na zasadach racjonalnego żywienia ludzi zdrowych. Normy dziennego zapotrzebowania na energię, podstawowe składniki odżywcze, a także witaminy i składniki mineralne są opracowane i od dawna dostępne. Naszym celem jest doprowadzenie do sytuacji, gdzie szacunkowo (dawnej mówiło się „na oko”) można ocenić na podstawie menu dziennego, mianowicie jaka była kaloryczność dzienna, czy nie za duża w stosunku do spalania cukru przez organizm i czy niezbędne składniki tj, główne grupy pokarmowe (białka, tłuszcze i właśnie węglowodany złożone) makro i mikroelementy, witaminy i woda zostały w należny sposób uzupełnione.

Więcej…

Nadmiar przeciwutleniaczy może szkodzić

Większość doniesień prasowych podkreśla pozytywne skutki zjadania przeciwutleniaczy. Dzieję się tak, gdy naszym głównym źródłem przeciwutleniaczy jest żywność. Jeżeli jednak przesadzimy z przyjmowaniem przeciwutleniaczy jako suplementów, może to wywołać również negatywne skutki – donoszą naukowcy z Kansas State University. Badacze sprawdzali możliwość poprawienia metabolizmu mięśni szkieletowych, poprzez wykorzystanie przeciwutleniaczy. Paradoksalnie okazało się, że zbyt duża dawka przeciwutleniaczy daje efekt odwrotny. Przeciwutleniacze usuwając ze środowiska nadtlenek wodoru, który co prawda jest silnym utleniaczem, ale z drugiej strony wspomaga rozszerzanie się małych naczyń krwionośnych.

Więcej…

Jeszcze raz o żywieniu z epoki paleolitu

Bardzo interesującym zjawiskiem jest rozwój ruchu paleo, którego zwolennicy odrzucają oficjalny paradygmat medyczno-żywieniowy i jego narzędzia badawcze, jako błędne z antropologicznego i ewolucyjnego punktu widzenia.

Więcej…

Zdrowe odżywianie – krytycznie

Zalecenia dotyczące tzw. „zdrowego odżywiania” wyrządziły ludziom wiele złego, a współczesna nauka o żywieniu stwarza jedynie pozory naukowości. Historia zmagań konkurencyjnych paradygmatów: hipotezy węglowodanowej i hipotezy tłuszczowo-cholesterolowej w leczeniu chorób cywilizacyjnych jest pouczająca. Ta pierwsza wywiedziona z badań nad otyłością, koncentrowała się nad szkodliwą rolą węglowodanów, których nadmiar w diecie powoduje problemy z przemianą materii i w rezultacie otyłość i cukrzycę typu 2 – oraz przyczynia się do wielu schorzeń cywilizacyjnych. Hipoteza tłuszczowo-cholesterolowa jest jej zaprzeczeniem. Wywiedziona z poszukiwań przyczyn choroby wieńcową za problemy zdrowotne obwinia tłuszcze, szczególnie tłuszcze nasycone. To one mają wywoływać choroby serca, bo podnoszą poziom „złego” cholesterolu oraz powodują otyłość (teoria bilansu energetycznego).

Więcej…

Licznik odwiedzin

737553
dzisiajdzisiaj10
wczorajwczoraj249
w tym tygodniuw tym tygodniu734
w tym miesiącuw tym miesiącu1882