Dlaczego należy odmawiać dzieciom to, co lubią?

Śmieciowe jedzenie, czyli posiłki typu fast food i słodkie napoje gazowane mają niekorzystny wpływ na zdrowie. Wprowadza się regulacje prawne, których celem jest ograniczenie konsumpcji tego typu jedzenia. Naukowcy wyartykułowali bardzo poważne zarzuty pod adresem producentów napojów gazowanych z dodatkiem cukru, słodzonym sokom i energetyzującym napojom dla sportowców. Twierdzą oni, że taki sposób realizacji potrzeb żywieniowych odpowiada w USA za130 tyś. przypadków zachorowania na cukrzycę i 14 tyś. zachorowań na chorobę niedokrwienną serca rocznie. Leczenie tych chorób kosztowało w latach 20002010 od 300 do 550 milionów USD. Zaproponowano podatek w wysokości 1 centa za uncję (ok. 30 ml), co ma skutkować zmniejszeniem spożycia tych napojów o 10 %. Lekarze zalecają by nie pić więcej niż ok. 1 litra napojów słodzonych cukrem w ciągu tygodnia. Okazało się jednak, że koncentrowanie się na ograniczeniu dostępności do lokali z niezdrową żywnością czy restrykcje dotyczące korzystania z maszyn dystrybuujących napoje gazowane i wysokokaloryczne produkty w szkołach są nieskuteczne w zapobiegania niezdrowej konsumpcji i otyłości wśród dzieci i młodych dorosłych w USA. Zatem inne czynniki poza dostępnością do niezdrowego jedzenia determinują jego spożycie. Są one mocno zróżnicowane (to rozsypana mozaika): przynależność rasowa, wiek, przychód rodziców, ich wykształcenie, status zatrudnienia, posiadanie potomstwa i rodzeństwa, pojazdów mechanicznych, zróżnicowanie socjoekonomiczne, (w jakiej dzielnicy mieszkasz), zagęszczenie ludności na danym terenie. Zwraca się uwagę również na nabyte w procesie wychowania modelowe patologiczne formy alimentacji i silny wpływ uwarunkowań rodzinnych (nawyki wyniesione z domu). Dla przykładu: uwarunkowane psychogennie patologiczne sposoby odżywiania (bulimia, napady kompulsywne, depresja, zespoły nadpobudliwości emocjonalnej itd.). Uzyskane rezultaty wykazują, że interwencje w postaci zmian prawnych przynoszą jedynie niewielki skutek jeśli chodzi o modyfikację sposobu odżywiania i stanu zdrowia.