ul. Zgierska 2/8, 91-002 Łódź


dr n. med. Zygmunt Trojanowski

specjalista chorób wewnętrznych i diabetologii


dietetyk - Urszula Sobiecka-Trojanowska
porady dietetyka w zakresie chorób cywilizacyjnych

Zapisy nr tel.: 602-395-601

PRYWATNY GABINET LEKARSKI

ul. Zgierska 2/8, 91-002 Łódź


dr n. med. Zygmunt Trojanowski
specjalista chorób wewnętrznych i diabetologii

dietetyk - Urszula Sobiecka-Trojanowska
porady w zakresie chorób cywilizacyjnych

PRYWATNY GABINET LEKARSKI

Otyłość problemy chirurgiczne

Otyłość - epidemia XXI wieku - problem chirurgiczny

Leczenie otyłości metodami chirurgicznymi czyli tzw. chirurgia bariatryczna jest najbardziej skuteczną metodą leczenia skrajnej otyłości olbrzymiej (III stopnia (BMI>40 kg/m²). Zapewnia ona znacznie większy i dłużej utrzymujący się spadek masy ciała niż leczenie zachowawcze. Po leczeniu chirurgicznym wraz ze spadkiem masy ciała dochodzi do poprawy jakości życia i ustąpienia lub znacznego złagodzenia przebiegu chorób towarzyszących otyłości (nadciśnienia, cukrzycy, przyśpieszonej miażdżycy, chorób degeneracyjnych układu podporowego ciała, niewydolności krążeniowo-oddechowej). Leczenie chirurgiczne stosuje się wyłącznie po wcześniejszym leczeniu zachowawczym z wykorzystaniem diety i farmakoterapii. Chory przed zabiegiem musi zaakceptować konieczność podporządkowania się wymogom ograniczenia jedzenia i stosowania się do zaleceń pooperacyjnych. Wskazaniem do tej formy leczenia jest: już otyłość II stopnia (BMI>35 kg/m²) jeżeli równolegle chory ma: cukrzycę, nadciśnienie tętnicze, chorobę wieńcową, zespół obturacyjny bezdechu sennego, ciężką chorobę zwyrodnieniową stawów. Przeciwwskazaniem do leczenia chirurgicznego otyłości są: poważne zaburzenia psychiczne, współistniejące zaburzenia czynności nadnerczy i tarczycy, choroba alkoholowa i uzależnienia od środków odurzających, choroby zapalne przewodu pokarmowego, choroby nowotworowe, refleks przełyku (przy zastosowaniu opaski żołądkowej). Rodzaje zabiegów: restrykcyjna ograniczająca przyjmowanie pokarmu poprzez pionową gastroplastykę z taśmą ograniczającą (Vertical Banded Gastroplasty, VBG, operacja Masona) lub operację laparoskopowego założenia regulowanej opaski żołądkowej, metoda zmniejszająca wchłanianie spożytego pokarmu i kombinacje obu metod (hybrydowe). Po operacji następuje redukcja masy ciała przez 24 miesiące, największy w czasie pierwszych 6 miesięcy. Chory musi być poinformowany o możliwości wystąpienia powikłań, do których należą: kamica żółciowa, utrzymujące się wymioty, tzw. zespół przeciążenia cukrem (dumping syndrome) i niedobory żywieniowe. Przy czym powikłania związane z dietą są do uniknięcia pod warunkiem ścisłego przestrzegania sposobu spożywania posiłków oraz suplementacji brakujących składników pokarmowych. Zalecenia dietetyczne po zabiegu: zmniejszenie wielkości posiłków, powolne i dokładne przeżuwanie pokarmu, oddzielne przyjmowanie płynów i pokarmów stałych, unikanie źle tolerowanych pokarmów, suplementacje preparatów wielowitaminowych oraz mikro- i makroelementów. Najczęściej stosowaną na świecie metodą operacyjną jest laparoskopowe zakładanie regulowanej opaski na żołądek (lap-band). Opaska obejmuje okolicę połączenia przełyku z żołądkiem, zwęża to miejsce i utrudnia przyjmowanie pokarmów. Pod skórę chorego zostaje wprowadzony port, który łączy się przewodem z opaską. Regulowana objętość płynu do tego portu pozwala na regulowanie średnicy opaski, jej zwężenie lub poszerzenie. Zatem efekt działania opaski zostaje dostosowany do aktualnych potrzeb chorego. Chory musi jednak poddać się rentgenowskiemu badaniu kontrolnemu i jakiś czas pozostawać pod opieką bariatry. Chorzy decydujący się na leczenie operacyjne muszą zapoznać się z dokumentacją opisującą niebezpieczeństwa wynikające z planowego leczenia. Koszty leczenia operacyjnego są ustalane indywidualnie dla każdego chorego. Zależą one od zakresu zabiegu, metody operacyjnej, długości pobytu szpitalnego. Nie jest możliwe ustalenie ile będzie kosztowało leczenie bez uzgodnienia, na czym ma ono polegać. Obecnie jest to właściwa metoda leczenia gdy zawodzą metody zachowawcze, odraczanie operacji prowadzi do wzrostu ryzyka przedwczesnego zgonu w tej grupie chorych. Specjaliści bariatrzy, mają nadzieję na dalsze wsparcie ze strony Ministerstwa Zdrowia i Narodowego Funduszu Zdrowia w powszechnym wdrożeniu tej metody leczenia, która nie tylko jest jedyną skuteczną, ale także uzasadnioną pod względem ekonomicznym.

Dr Zygmunt Trojanowski

 

Przy wyniku ponad 20 pkt ze względu na wysokie ryzyko cukrzycy zgłoś się do diabetologa w celu weryfikacji.

Nasze pasje i zainteresowania

Nasze biebrzańskie peregrynacje - in memoriam

Bagna i torfowiska Biebrzy, jej fauna i flora unikatowe w skali świata, depozyt natury dla przyszłych pokoleń. Wszechobecna komercja nieproszona i nachalna wciska się zewsząd za sprawą ludzi, którzy posiadając pieniądze uważają, że są koroną stworzenia. Zatem wszystko im wolno i wszystko im się należy. Obca im jest zasada życia, jaką na 300 lat przed Chrystusem wyartykułował Epikur: umiarkowanie uważamy za największe dobro nie dlatego, abyśmy w ogóle mieli poprzestawać na małym, ale dlatego, żebyśmy nauczyli się żyć skromnie w przeświadczeniu, że najlepiej korzystają z dóbr ci, którzy ich najmniej pożądają. Uczmy się cieszyć każdą chwilą, która nie jest bolesna… Chciałoby się rzec: co za czasy, co za ludzie. Czasami nie mogę oprzeć się wrażeniu, że żyjemy w eschatonie.

Więcej…

Listy Pliniusza Młodszego do Kalpurni I w.n.e. (z cyklu oblicza mistrzów)

…Pliniusz zapewnia swoją Kalpurnię. Piszesz, że moja nieobecność niemało Cię dręczy, a jedyną pociechę w tym znajdujesz, że zamiast mnie masz moje zwoje i nieraz nawet kładziesz je na tym miejscu, gdzie ja sam przebywałem. Dobrze mi, że mnie szukasz, miło, że zadowalasz się taką pociechą.

Więcej…

List Gustawa Flauberta do Colet (z cyklu oblicza mistrzów)

…mężczyzna kochający swą praczkę będzie z nią zaznawał rozkoszy, mimo iż będzie wiedział, że jest głupia; ale jeżeli kobieta kocha prostaka, jest to zapoznany geniusz, dusza wybrana itd., tak iż wskutek tej wrodzonej skłonności do zezowania nie widzą one prawdy, gdy ją się spotyka, ani piękna tam, gdzie ono się znajduje.

Więcej…

List Wolfganga Amadeusza Mozarta do Konstancji (z cyklu oblicza mistrzów)

Tymczasem wszystkiego dobrego - korzystaj ze swojego
błazna stołowego, ale myśl o mnie, mów o mnie i kochaj
mnie zawsze tak, jak ja zawsze będę kochał moją
Stanzi-Marini i jej... Stu!... knaller..., paller..., sznip..., sznap...,
sznur..., sznepperl..., snai!

Więcej…

Lili Marleen – szlagier czasu strasznej wojny

Norbert Schultze skomponował muzykę do piosenki „Lili Marleen” w 1938 roku do tekstu Hansa Leipa z 1915 r. Piosenka stała się wielkim przebojem muzycznym w czasie II wojny światowej. Zawdzięczała go nie tylko własnej urodzie, ale i ekspresyjnemu wykonaniu aktorki niemieckiej o obywatelstwie amerykańskim - Marleny Dietrich, występującej dla żołnierzy amerykańskich.

Więcej…

Dietetyka

Ogólne zasady żywienia w cukrzycy cz.2

Tłuszcze należy spożywać w ograniczonych ilościach. Ich głównym źródłem powinny być oleje roślinne i margaryny miękkie. Oliwa z oliwek i olej rzepakowy zawierają jedno-nienasycone kwasy tłuszczowe, mogą być więc spożywane na surowo lub stosowane do obróbki termicznej potraw. Olej słonecznikowy i sojowy to źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego powinny być spożywane jedynie na surowo. Nie zaleca się spożywania smalcu i słoniny. Zawartość tłuszczu w diecie chorego na cukrzycę powinna dostarczyć 30–35% wartości energetycznej diety. Tłuszcze nasycone powinny stanowić mniej niż 10% wartości energetycznej diety.

Więcej…

Ogólne zasady żywienia w cukrzycy cz.1

Stanowisko lekarzy jest takie, że żywienie chorych z cukrzycą opiera się na zasadach racjonalnego żywienia ludzi zdrowych. Normy dziennego zapotrzebowania na energię, podstawowe składniki odżywcze, a także witaminy i składniki mineralne są opracowane i od dawna dostępne. Naszym celem jest doprowadzenie do sytuacji, gdzie szacunkowo (dawnej mówiło się „na oko”) można ocenić na podstawie menu dziennego, mianowicie jaka była kaloryczność dzienna, czy nie za duża w stosunku do spalania cukru przez organizm i czy niezbędne składniki tj, główne grupy pokarmowe (białka, tłuszcze i właśnie węglowodany złożone) makro i mikroelementy, witaminy i woda zostały w należny sposób uzupełnione.

Więcej…

Nadmiar przeciwutleniaczy może szkodzić

Większość doniesień prasowych podkreśla pozytywne skutki zjadania przeciwutleniaczy. Dzieję się tak, gdy naszym głównym źródłem przeciwutleniaczy jest żywność. Jeżeli jednak przesadzimy z przyjmowaniem przeciwutleniaczy jako suplementów, może to wywołać również negatywne skutki – donoszą naukowcy z Kansas State University. Badacze sprawdzali możliwość poprawienia metabolizmu mięśni szkieletowych, poprzez wykorzystanie przeciwutleniaczy. Paradoksalnie okazało się, że zbyt duża dawka przeciwutleniaczy daje efekt odwrotny. Przeciwutleniacze usuwając ze środowiska nadtlenek wodoru, który co prawda jest silnym utleniaczem, ale z drugiej strony wspomaga rozszerzanie się małych naczyń krwionośnych.

Więcej…

Jeszcze raz o żywieniu z epoki paleolitu

Bardzo interesującym zjawiskiem jest rozwój ruchu paleo, którego zwolennicy odrzucają oficjalny paradygmat medyczno-żywieniowy i jego narzędzia badawcze, jako błędne z antropologicznego i ewolucyjnego punktu widzenia.

Więcej…

Zdrowe odżywianie – krytycznie

Zalecenia dotyczące tzw. „zdrowego odżywiania” wyrządziły ludziom wiele złego, a współczesna nauka o żywieniu stwarza jedynie pozory naukowości. Historia zmagań konkurencyjnych paradygmatów: hipotezy węglowodanowej i hipotezy tłuszczowo-cholesterolowej w leczeniu chorób cywilizacyjnych jest pouczająca. Ta pierwsza wywiedziona z badań nad otyłością, koncentrowała się nad szkodliwą rolą węglowodanów, których nadmiar w diecie powoduje problemy z przemianą materii i w rezultacie otyłość i cukrzycę typu 2 – oraz przyczynia się do wielu schorzeń cywilizacyjnych. Hipoteza tłuszczowo-cholesterolowa jest jej zaprzeczeniem. Wywiedziona z poszukiwań przyczyn choroby wieńcową za problemy zdrowotne obwinia tłuszcze, szczególnie tłuszcze nasycone. To one mają wywoływać choroby serca, bo podnoszą poziom „złego” cholesterolu oraz powodują otyłość (teoria bilansu energetycznego).

Więcej…

Licznik odwiedzin

578457
dzisiajdzisiaj94
wczorajwczoraj135
w tym tygodniuw tym tygodniu658
w tym miesiącuw tym miesiącu3040