Otręby obniżają ryzyko zgonu kobiet z cukrzycą

Kobiety z cukrzycą typu 2, które jedzą duże ilości otrąb są mniej narażone na zgon niż pacjentki, których dieta jest uboga w ten produkt. Wyniki są bardzo obiecujące zwłaszcza, jeśli weźmie się pod uwagę fakt, że pacjenci z cukrzycą mają dwu lub trzykrotnie wyższe ryzyko choroby układu krążenia i przedwczesnego zgonu w porównaniu z ogólną populacją. Analiza wykazała, że panie, które jadły najwięcej produktów z pełnego ziarna, tj. otręby, kiełki oraz włóknik zbóż były mniej narażone na zgon z powodu choroby układu krążenia oraz na zgon z innych przyczyn w porównaniu z kobietami, które spożywały małe ilości tych produktów. Jednak, gdy naukowcy wzięli pod uwagę szereg elementów stylu życia, jak palenie papierosów czy aktywność fizyczną, okazało się, że jedynie spożycie otrąb miało istotny statystycznie wpływ na spadek ryzyka zgonu.