ul. Zgierska 2/8, 91-002 Łódź


dr n. med. Zygmunt Trojanowski

specjalista chorób wewnętrznych i diabetologii


dietetyk - Urszula Sobiecka-Trojanowska
porady dietetyka w zakresie chorób cywilizacyjnych

Zapisy nr tel.: 602-395-601

PRYWATNY GABINET LEKARSKI

ul. Zgierska 2/8, 91-002 Łódź


dr n. med. Zygmunt Trojanowski
specjalista chorób wewnętrznych i diabetologii

dietetyk - Urszula Sobiecka-Trojanowska
porady w zakresie chorób cywilizacyjnych

PRYWATNY GABINET LEKARSKI

Ciekawostki, co nam grozi?

Nadmiar soli kuchennej i sodu (Na) w produktach spożywczych znacznie osłabia działanie leków przeciw nadciśnieniu

Nadal zalecamy chorym ograniczenie spożycia soli kuchennej (chlorku sodu). Zmniejszenie spożycia soli o 5g dziennie (zawartość płaskiej łyżeczki od herbaty) uratuje 250 tyś. osób przed udarem. a 3 mln przed zgonem wieńcowym na całej kuli ziemskiej co roku. Ograniczenie zawartości soli w diecie nie zależy wyłącznie od indywidualnych konsumentów, bowiem aż 75% spożycia dobowego zależy od zakupu już przetworzonych i dosalanych pokarmów. Istnieje zatem konieczność interwencyjnych zmian w prawie, dotyczącym produkcji żywności.

Homo-sedens czyli zgubny wpływ braku codziennej rewitalizującej aktywności mięśniowej

 

Siedzenie to czynność zajmująca osobom dorosłym ogromną ilość czasu. Dorośli potrafią oglądać telewizję, pracować przy komputerze, jeździć samochodem, czy też jeść większą część dnia. Z tych złych nawyków, długi czas oglądania telewizji wiąże się z największym wzrostem ryzyka rozwoju otyłości i cukrzycy typu 2.

Ciekawostki żywieniowe

Naukowcy wykazali znamienną poprawę czynności śródbłonka małych tętnic (wewnętrzna wyściółka w bezpośrednim kontakcie z płynącą krwią) u spożywających orzechy włoskie. Orzechy włoskie zawierają szczególnie dużo wielonasyconych kwasów tłuszczowych włączając w to kwas alfa-linolowy, posiadający dodatkowe właściwości przeciwmiażdżycowe. Niestety konsumowane w nadmiarze długotrwale podwyższają cukry.

Z kolei jegomość seler okazał się niezwykle pomocny w diecie osób, których problemy z ciśnieniem wynikają z przewlekłego stresu, co w dzisiejszych czasach jest zjawiskiem nagminnym.

Każdy stan zapalny w organizmie, czy infekcja znacznie destabilizują cukrzycę

Np. parodontoza - jest to jedna z chorób przyzębia sprawiająca wiele trudności w leczeniu i powodująca jego stopniowe niszczenie. Pierwszymi objawami jest zaczerwienienie i zapalenie brzegów dziąseł przylegających do zębów. Wyleczenie infekcji tkanek okołozębowych wpływa na poprawę wyrównania glikemii u chorych na cukrzycę, a wskaźnik długotrwałego wyrównania choroby - HbA1c, zmniejsza się o 1,1%.

Czynniki zagrożenia cukrzycą typu 2

  • wiek > 45 lat, BMI > 25 kg/m2, FBM(tłuszczowa masa ciała)>25%
    u mężczyzn i u kobiet >35%
  • obwód w talii u mężczyzn >102cm, u kobiet> 88cm
  • cukrzyca u krewnych pierwszego stopnia
  • brak aktywności fizycznej
  • cukrzyca ciężarnych w wywiadzie
  • nadciśnienie tętnicze RR> 150/90 mmHg
  • zespół policystycznych jajników
  • rozpoznany stan przedcukrzycowy
  • zaburzenia lipidowe: cholesterol>200ng% i trójlicerydy>150mg%

Profilaktyczna oftalmoskopia dna oczu, celem ujawnienia retinopatii cukrzycowej

  • w cukrzyca typu 2 w momencie stwierdzenia cukrzycy, a następnie raz w roku, gdy wszystko jest w porządku, w okolicznościach nieprawidłowego wyniku badania okulista sam określa częstość wizyt kontrolnych.
  • w cukrzycy typu 1 w ciągu 3-5 lat od diagnozy, kiedy pacjent ukończył 10 lat, a następnie raz w roku.
  • w ciąży z wcześniej istniejącą cukrzycą, jeszcze przed zajściem w ciążę i w ciągu pierwszego trymestru, następnie w zależności od wyników badania w pierwszym trymestrze.

Co to znaczy – „otyłość metaboliczna”

Można być metabolicznie otyłym nie będąc osobą otyłą czy z nadwagączyli mieszcząc się w zakresie prawidłowych wartości BMI (19 – 25 kg/m²). Niektóre osoby szczupłe maja tendencję gromadzenia tkanki tłuszczowej w okolicy brzucha, co skutkuje pojawieniem się oporności tkanek na insulinę, zbyt wysokim wydzielaniem insuliny przez trzustkę, podwyższonym stężeniem cholesterolu i nadciśnieniem tętniczym. Otyłość metaboliczna (przy prawidłowym ciężarze ciała) charakteryzuje się:

  • nagromadzeniem tkanki tłuszczowej w okolicy brzucha przy prawidłowym wskaźniku BMI odsetkiem tkanki tłuszczowej powyżej 35% masy ciała
  • insulinoopornością i nadmiarem insuliny we krwi
  • stężeniem triglicerydów powyżej 150 mg/dl
  • podwyższonymi wartościami ciśnienia tętniczego krwi

Można zakwalifikować takich pacjentów do grupy o podwyższonym ryzyku miażdżycy czy cukrzycy typu 2.

Normy kliniczne: bezwzględnej (w kg tk. tłuszczowej) i względnej (w% tk.tłuszczowej) masy tłuszczowej ciała (FBM), w odniesieniu do całkowitej masy ciała kobiet i mężczyzn w tym z zespołem metabolicznym i cukrzycą typu 2

  • FBM normy dla mężczyzn:

    prawidłowa: 10 – 20 % (8 – 16 kg)

    w nadwadze : 20 - 25 % (16 – 22,5kg)

    w otyłości : > 25 % (>22,5 kg)
  • FBM normy kobiet:

    prawidłowa: 20 – 30 % (14 – 24 kg)

    w nadwadze: 30 – 35% (24 – 28 kg)

    w otyłości: > 35% (>28 kg)

Laboratoryjne kryteria rozpoznawania cukrzycy

  • poziom cukru losowy (np. u nas w lecznicy) powyżej 200 mg/dl (11,1 mmol/l) przy współistnieniu klinicznych objawów przecukrzenia (odwodnienie, pragnienie, wielomocz, kurcze mięśniowe itd.)
  • poziom cukru na czczo powyżej 126 mg/dl (7,0 mmol/l) – powtórzony dwukrotnie
  • poziom cukru w 120 minucie doustnego testu tolerancji glukozy powyżej 200 mg/dl (11,1 mmol/l)

Wysokie cukry nie bolą lecz ich następstwa

Cukrzyca typu 2 pozostaje nierozpoznana przez wiele lat, ponieważ przecukrzenie (hiperglikemia) rozwija się stopniowo i nie wywołuje niepokojących objawów. W wielu przypadkach objawy w ogóle nie występują, są tak słabo nasilone, że pozostają niezauważone przez chorego. O rozpoznaniu decydują wówczas badania laboratoryjne, lub z glukometru. U części chorych z kolei, o rozpoznaniu decydują badania wykonane z powodu innego problemu zdrowotnego (np. okulista, dermatolog, urolog).

U osób z bezobjawową cukrzycą ( chodzisz po ulicy, masz wysokie cukry i nic o tym nie wiesz) występują przewlekłe powikłania typu mikrowłośniczkowego (najdrobniejsze naczynia), jak i makroangiopatia (przyśpieszona miażdżyca zatykająca odżywcze tętnice dla serca, mózgu czy nóg). Zatem cukrzyca to nie choroba cukru, lecz zagrażająca inwalidztwem i kalectwem choroba serca i naczyń.

Nasza rekomendacja: przyjdź do nas i daj się zbadać, a my odpowiemy czy jesteś chory lub w jakim stopniu zagrożony cukrzycą

Ustalenie rozpoznania często wymaga kilkakrotnych pomiarów glikemii (poziomów cukru we krwi), lub doustnego testu tolerancji glukozy, co wydłuża czas do rozpoczęcia leczenia oraz zwiększa jego koszty. W naszym zespole leczniczym ( lecznica Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków w Łodzi; Zgierska 38; t:42-654-09-79), dzieję się to o wiele szybciej, a wielowątkowe leczenie jest wdrażane natychmiast. Oznacza to, że choroba, która nie trwała zbyt długo, może być zaleczona (z nadzieją na odstawienie insuliny i innych leków farmakologicznych), w pozostałych przypadkach skutecznie wyrównana z dobrą prognozą na starość bez zawału, udaru, czy amputacji. Możesz mieć cukrzycę po-posiłkową i nic o tym nie wiedzieć, a powikłania nie leczonej cukrzycy mogą rozwijać się podstępnie. Cofnięcie tych komplikacji, jak i zaleczenie samej cukrzycy jest możliwe tylko do pewnego czasu. Później nie ma już odwrotu!

 

Nowe kryterium diagnostyczne cukrzycy
hemoglobina glikowana HbA1c

Cukrzycę rozpoznajemy, gdy stężenie HbA1c wynosi powyżej 6,5%. Osoby, u których stężenie HbA1c jest pomiędzy 6,0% a 6,5% stanowią grupę zwiększonego zagrożenia cukrzycą. Odpowiada to stanowi przedcukrzycowemu, który zdefiniowano jako nieprawidłową glikemię na czczo, lub nieprawidłową tolerancję glukozy. U osób tych konieczne są działania profilaktyczne zmniejszające zagrożenie cukrzycą. U osób ze stężeniem HbA1c powyżej 6,0% ryzyko to określa się jako bardzo duże. Bardzo dobre leczenie cukrzycy, to HbA1c do 7%, pomiędzy 7% a7,5% można określić je jako dobre, pomiędzy 7,5% a 8% HbA1c jako dostateczne, powyżej 8% HbA1c jako złe leczenie cukrzycy.

Przy wyniku ponad 20 pkt ze względu na wysokie ryzyko cukrzycy zgłoś się do diabetologa w celu weryfikacji.

Nasze pasje i zainteresowania

Nasze biebrzańskie peregrynacje - in memoriam

Bagna i torfowiska Biebrzy, jej fauna i flora unikatowe w skali świata, depozyt natury dla przyszłych pokoleń. Wszechobecna komercja nieproszona i nachalna wciska się zewsząd za sprawą ludzi, którzy posiadając pieniądze uważają, że są koroną stworzenia. Zatem wszystko im wolno i wszystko im się należy. Obca im jest zasada życia, jaką na 300 lat przed Chrystusem wyartykułował Epikur: umiarkowanie uważamy za największe dobro nie dlatego, abyśmy w ogóle mieli poprzestawać na małym, ale dlatego, żebyśmy nauczyli się żyć skromnie w przeświadczeniu, że najlepiej korzystają z dóbr ci, którzy ich najmniej pożądają. Uczmy się cieszyć każdą chwilą, która nie jest bolesna… Chciałoby się rzec: co za czasy, co za ludzie. Czasami nie mogę oprzeć się wrażeniu, że żyjemy w eschatonie.

Więcej…

Listy Pliniusza Młodszego do Kalpurni I w.n.e. (z cyklu oblicza mistrzów)

…Pliniusz zapewnia swoją Kalpurnię. Piszesz, że moja nieobecność niemało Cię dręczy, a jedyną pociechę w tym znajdujesz, że zamiast mnie masz moje zwoje i nieraz nawet kładziesz je na tym miejscu, gdzie ja sam przebywałem. Dobrze mi, że mnie szukasz, miło, że zadowalasz się taką pociechą.

Więcej…

List Gustawa Flauberta do Colet (z cyklu oblicza mistrzów)

…mężczyzna kochający swą praczkę będzie z nią zaznawał rozkoszy, mimo iż będzie wiedział, że jest głupia; ale jeżeli kobieta kocha prostaka, jest to zapoznany geniusz, dusza wybrana itd., tak iż wskutek tej wrodzonej skłonności do zezowania nie widzą one prawdy, gdy ją się spotyka, ani piękna tam, gdzie ono się znajduje.

Więcej…

List Wolfganga Amadeusza Mozarta do Konstancji (z cyklu oblicza mistrzów)

Tymczasem wszystkiego dobrego - korzystaj ze swojego
błazna stołowego, ale myśl o mnie, mów o mnie i kochaj
mnie zawsze tak, jak ja zawsze będę kochał moją
Stanzi-Marini i jej... Stu!... knaller..., paller..., sznip..., sznap...,
sznur..., sznepperl..., snai!

Więcej…

Lili Marleen – szlagier czasu strasznej wojny

Norbert Schultze skomponował muzykę do piosenki „Lili Marleen” w 1938 roku do tekstu Hansa Leipa z 1915 r. Piosenka stała się wielkim przebojem muzycznym w czasie II wojny światowej. Zawdzięczała go nie tylko własnej urodzie, ale i ekspresyjnemu wykonaniu aktorki niemieckiej o obywatelstwie amerykańskim - Marleny Dietrich, występującej dla żołnierzy amerykańskich.

Więcej…

Dietetyka

Ogólne zasady żywienia w cukrzycy cz.2

Tłuszcze należy spożywać w ograniczonych ilościach. Ich głównym źródłem powinny być oleje roślinne i margaryny miękkie. Oliwa z oliwek i olej rzepakowy zawierają jedno-nienasycone kwasy tłuszczowe, mogą być więc spożywane na surowo lub stosowane do obróbki termicznej potraw. Olej słonecznikowy i sojowy to źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego powinny być spożywane jedynie na surowo. Nie zaleca się spożywania smalcu i słoniny. Zawartość tłuszczu w diecie chorego na cukrzycę powinna dostarczyć 30–35% wartości energetycznej diety. Tłuszcze nasycone powinny stanowić mniej niż 10% wartości energetycznej diety.

Więcej…

Ogólne zasady żywienia w cukrzycy cz.1

Stanowisko lekarzy jest takie, że żywienie chorych z cukrzycą opiera się na zasadach racjonalnego żywienia ludzi zdrowych. Normy dziennego zapotrzebowania na energię, podstawowe składniki odżywcze, a także witaminy i składniki mineralne są opracowane i od dawna dostępne. Naszym celem jest doprowadzenie do sytuacji, gdzie szacunkowo (dawnej mówiło się „na oko”) można ocenić na podstawie menu dziennego, mianowicie jaka była kaloryczność dzienna, czy nie za duża w stosunku do spalania cukru przez organizm i czy niezbędne składniki tj, główne grupy pokarmowe (białka, tłuszcze i właśnie węglowodany złożone) makro i mikroelementy, witaminy i woda zostały w należny sposób uzupełnione.

Więcej…

Nadmiar przeciwutleniaczy może szkodzić

Większość doniesień prasowych podkreśla pozytywne skutki zjadania przeciwutleniaczy. Dzieję się tak, gdy naszym głównym źródłem przeciwutleniaczy jest żywność. Jeżeli jednak przesadzimy z przyjmowaniem przeciwutleniaczy jako suplementów, może to wywołać również negatywne skutki – donoszą naukowcy z Kansas State University. Badacze sprawdzali możliwość poprawienia metabolizmu mięśni szkieletowych, poprzez wykorzystanie przeciwutleniaczy. Paradoksalnie okazało się, że zbyt duża dawka przeciwutleniaczy daje efekt odwrotny. Przeciwutleniacze usuwając ze środowiska nadtlenek wodoru, który co prawda jest silnym utleniaczem, ale z drugiej strony wspomaga rozszerzanie się małych naczyń krwionośnych.

Więcej…

Jeszcze raz o żywieniu z epoki paleolitu

Bardzo interesującym zjawiskiem jest rozwój ruchu paleo, którego zwolennicy odrzucają oficjalny paradygmat medyczno-żywieniowy i jego narzędzia badawcze, jako błędne z antropologicznego i ewolucyjnego punktu widzenia.

Więcej…

Zdrowe odżywianie – krytycznie

Zalecenia dotyczące tzw. „zdrowego odżywiania” wyrządziły ludziom wiele złego, a współczesna nauka o żywieniu stwarza jedynie pozory naukowości. Historia zmagań konkurencyjnych paradygmatów: hipotezy węglowodanowej i hipotezy tłuszczowo-cholesterolowej w leczeniu chorób cywilizacyjnych jest pouczająca. Ta pierwsza wywiedziona z badań nad otyłością, koncentrowała się nad szkodliwą rolą węglowodanów, których nadmiar w diecie powoduje problemy z przemianą materii i w rezultacie otyłość i cukrzycę typu 2 – oraz przyczynia się do wielu schorzeń cywilizacyjnych. Hipoteza tłuszczowo-cholesterolowa jest jej zaprzeczeniem. Wywiedziona z poszukiwań przyczyn choroby wieńcową za problemy zdrowotne obwinia tłuszcze, szczególnie tłuszcze nasycone. To one mają wywoływać choroby serca, bo podnoszą poziom „złego” cholesterolu oraz powodują otyłość (teoria bilansu energetycznego).

Więcej…

Licznik odwiedzin

738139
dzisiajdzisiaj80
wczorajwczoraj148
w tym tygodniuw tym tygodniu297
w tym miesiącuw tym miesiącu2468